Bakan Eker”AB’ye süt ihracatı başlayabilir”


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “ Göreve geldiğimizde tarım ülkenin üvey evladı konumundaydı. Hayvancılık da tarımın üvey evladı. Uyguladığımız politikalarla bu anlayışa son verdik” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) 2. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, tarımda uyguladıkları destekleme politikalarının meyvelerini aldıklarını dile getirdi. Bunun tüm dünya tarafından kabul edildiğinin altını çizen Bakan Eker, Türkiye’nin 62 milyar liralık tarımsal hasıla ile dünyada 7. sıraya Avrupa’da ise 1. sıraya yükseldiğini belirtti. Bu rakamların 2010 yılına ait olduğunu hatırlatan Bakan Eker, 2011 yılından beklentilerin daha yüksek olduğunu söyledi.

Süt ve süt ürünlerinin Türkiye’den AB’ye ihracatının önündeki engellerin bütünüyle kaldırılması için uğraş verdiklerini açıklayan Bakan Eker, Türkiye’yi gıda güvenliği açısından referans bölge olarak kabul edilen AB ve onun standartları ile uyumlu hale getirdiklerini vurguladı. AB ile müzakere sürecinde gıda güvenliği faslının birçok fasıldan önce açıldığını anımsatan Bakan Eker, bunun Türkiye’nin  sahip olduğu gücü göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Sütle ilgili bir müdahale kurumu oluşturulması yönündeki çalışmaların son aşamaya geldiğini dile getiren Bakan Eker, düzenlemenin kısa zaman içinde Bakanlar Kurulu’na geleceğini açıkladı. Yeni düzenlemeyle hem süt üreticilerinin ve hem de tüketicilerin korunmasına yönelik bir uygulamaya geçileceğini vurgulayan Bakan Eker, Et ve Balık Kurumu’nun bu görevi üstleneceğini söyledi. Sütle ilgili yaşanan tartışmalara da değinen Bakan Eker, bu konuda konunun uzmanlarına büyük görev düştüğünü ve sektör temsilcilerinin sektörlerine sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.

DİĞER HABERLER
Mahkûmlar süt işleme tesisinde çalışacak

Çiftçiye 44 kat fazla kredi kullandırıldı   2002 yılında Ziraat Bankası ile Tarım Kredi ve Kooperatifi’nin yüzde 59 faizle çiftçiye kredi verdiğini ve o yıl verilen kredinin sadece 529 milyon TL olduğunu aktaran Bakan Eker, o dönemde bunun sadece yüzde 38’inin geri alınabildiğini kaydetti. 2011 yılında verilen kredinin 2002 yılına 44 kat artarak 22.3 milyar liranın üzerine çıktığının altını çizen Bakan Eker, büyük kısmının sıfır faizli olduğu bu kredilerin geriye dönüş oranın yüzde 99 olduğunu açıkladı.

Bakanlığın yaptığı diğer çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Eker, atıl durumda bekleyen meraların ıslah edilmek şartıyla hayvancılık yapmak isteyenlerin hizmete sunulacağı yeni düzenlemenin yakında meclise geleceğini dile getirdi. Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçebilmek için de yoğun bir çalışma yürüttüklerini aktaran Bakan Eker, “Eğer gelecekte bu topraklarda, gelecek kuşaklarında biz tarım yapmasını istiyorsak mutlak surette bu sorunu çözmemiz lazım. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde böyle bir şey yok. İngiltere’de 450 dekardır ortalama çiftlik büyüklüğü. Fransa’da 430, Almanya’da 420, İspanya’da 240 dönüm ve Türkiye’de 60 dönüm. 60 dönüm 540 dönümle nasıl rekabet edecek. Üstelik Türkiye’deki 60 dönüm yekpare değil, ortalama 7 parselden oluşuyor. Bu sorunu çözmemiz lazım” açıklamalarında bulundu.

DİĞER HABERLER
'Et ve Süt Kurumu' geliyor

Genel Kurul’da konuşan ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, gıda güvenliğinin sağlanması konusunda Bakanlıkla önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. 2010 yılı nisan ayında ‘Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Pazarına Girişinin Desteklenmesi Projesi’ başlattıklarının altını çizen Çallı, bu projenin AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi tarafından bu yıl içinde yapılan denetimlerle aşamasına geldiğini açıkladı. Sonuç raporunun yayımlanmasının ardından yakın zamanda AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının yeniden başlayacağı müjdesini vermeyi umut ettiklerini belirten Çallı, konuşmaların ardından Bakan Eker’e teşekkür plaketi verdi.”


Haber Tarihi: 23 Mart 2012. 12:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x