Bakan Eker: ‘Şanlıurfa Besi Hayvancılığının Merkezi Olacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Şanlıurfa’da, Türkiye’nin en büyük Organize Besi Sanayi Bölgesi’nin temel atma törenine katıldı.
Bakan Eker törende, bölgede tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirterek, Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin 855 hektar arazi üzerine kurulduğunu ve ilk etabının temelini attıklarını söyledi. Söz konusu tesis sayesinde Şanlıurfa’nın, Türkiye’nin en büyük, en modern besi bölgesine kavuştuğunu aktaran Eker, buranın kent için iki açıdan önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Burada yapılacak hayvancılıkla gıda sanayisinin önü açılacak. Markalar olacak, Şanlıurfa tarıma dayalı sanayinin de gıda sanayinin de ihracatında inşallah markası haline gelecek. Yüz binlerce büyük baş hayvan burada yetiştirilecek. Birincisi bu. İkincisi de en az onun kadar önemli. Şu anda yüzlerce mağarada vatandaşlarımız besicilik yapıyor. Bu mağaraları ahır olarak kullanıyor. Bunlar Urfa’nın tarihi ve turistlik değerleri. En az Haleplibahçe’deki mozaikler kadar önemli. Ama bugün onlar ahır olarak kullanılıyor. İşte biz bu bütün mağaralardaki 70 binin üzerindeki hayvanı oradan çekip buraya getirdiğimiz de orada uygulayacağımız projeyle Şanlıurfa’nın turizmine, tarihi ve kültür değerlerine yeni bir hazine katmış olacağız. Şanlıurfa bunun üzerinden de ayrıca bir cazibe merkezi haline gelecek.” Temeli atılan Besi OSB’nin 1. etabında 2 bin 660 dekar kapalı alan ve 532 işletme olacağını belirten Eker, “532 besihane olacak, onun için Türkiye’nin en büyüğü, en önemlisi. Biz burada bunu büyük bir yatırım olarak düşünüyoruz. Türkiye’de halihazırda devam eden Kars, Amasya, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir, Yalova’ya ilaveten 2012 yılında biz bir tek yer programa aldık o da Şanlıurfa” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’da 2. aşama olarak Organize Sera Bölgesi kuracaklarını aktaran Eker, bunun da Karaali köyü yakınlarında gerçekleştirileceğini dile getirdi. Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Şanlıurfa’nın, Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olduğuna işaret ederek, 2012 itibarıyla kentin tarımsal değerinin 5.1 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Temeli atılan tesisin kısa sürede bitirilmesi için takibini yapacaklarını aktaran Çelik, şunları kaydetti: “Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin temeli atılıyor, özellikleri geneli itibarıyla şunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin en büyüğünün temeli atılıyor. Şanlıurfa’ya da bu yakışır. Bin 700 kişi istihdam edilecek ama dolaylı olarak 5 bin kişi istihdam edileceği projenin temelini atıyoruz. Bu projeyle sağlıksız hayvan üretimine son veriyoruz. Artık sağlıklı bir şekilde modern ortamlarda hayvan üretimini gerçekleştirmiş olacağız.”
Daha önce verdikleri sözleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Çelik, kentin bütün projelerini hayata tek tek gerçekleştireceklerini anlattı. Konuşmaların ardından Bakan Eker, yüklenici firma yetkilisiyle pazarlık yaparak projenin 2 yıl yerine 1 yılda tamamlanması için söz aldı. Daha sonra tesisin temeli, Bakanlar Eker ve Çelik ile Vali Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından atıldı.
Şanlıurfa Drenaj Projesi Guiness Rekorlar Kitabına Girecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa’da 50 bin hektar çoraklaşmış araziyi kurtarmak için yer altına 9 bin kilometrenin üzerinde drenaj borusu yerleştirdiklerini, dünyada bu kadar çok malzeme kullanılan başka proje olmadığını belirterek, Guinness’e müracaat ettiklerini söyledi. Bakan Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şube üyeleriyle Hilton Garden Inn Otel’de bir araya geldi.
Burada konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Şanlıurfa’nın, bakanlığı için önemli bir yeri olduğunu, kentteki çiftçilere yılda 700 milyon TL’ye yakın destekleme ödemesi yaptıklarını ifade etti. Türkiye’nin en büyük organize besi sanayi bölgesinin temelini bugün Şanlıurfa’da atacaklarını vurgulayan Eker, Şanlıurfa’da hayvancılığın geliştirilmesi ve modern bir yapıya kavuşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti.
Guinness’e Başvurduk
Harran Ovası’nda 1960’lı yıllardan itibaren tarımın yer altı sularıyla yapıldığını, bu durumun araziyi olumsuz etkilediğini anlatan Eker, tuzlanan ve çoraklaşan araziyi tekrar tarıma kazandırmak için çalışma başlattıklarını ve projenin devam ettiğini söyledi. Mehdi Eker, 2009 yılından itibaren söz konusu bölgede 50 bin hektar civarında çoraklaşmış arazinin tekrar tarıma kazandırılması için çalışma yaptıklarına işaret ederek, şöyle devam etti: ”Bunun birinci etabını tamamladık ve geçtiğimiz yılın mayısında sayın Faruk Çelik ile hizmete açtık. Allah nasip etti diğer kısmı da bitti bitiyor. Bununla ilgili biz bir şey fark ettik araştırma yaparken. Orayı ıslah etmek için 9 bin kilometre boru döşemişiz. Türkiye’nin doğudan batıya uzunluğu bin 500 kilometre. Yani Ardahan’dan Edirne’ye bin 500 kilometre. Şanlıurfa’nın 50 bin hektar arazisini kurtarmak için yer altına 9 bin kilometrenin üzerinde drenaj borusu yerleştirmişiz ve bu dünyada hiç bir projede bu kadar çok malzeme kullanılmış değil. Guinness’e müracaat ettik. Geldiler baktılar, incelediler. Dediler ki ‘Evet dünyada böyle bir şey yok’. Önümüzdeki ay bunu ilan edecekler. Bu şekilde hem arazisini ıslah etmiş oluyoruz hem bunu bütün dünyaya yayma imkanı buluyoruz. 84 milyon liraydı o projenin yatırım tutarı…”
Bakan Eker, tekrar bu olumsuzlukların yaşanmaması için, suyun doğru kullanılması konusunda çiftçilere tarımsal eğitim de vereceklerini sözlerine ekledi.
koyun çobanlıgı için eleman lazımsa şu numaram… 05345666042