Bakan Eker: Türkiye’de yeteri kadar kuru fasulye, pirinç ve patates var


_DSC7478

“Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin 76 milyon insanının tüketeceği miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok’’

 

 

 

Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ (TAREKS) ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imza törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bugünlerde Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var” diyerek, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili bir takım haberlerin de çıktığını söyledi.

 

 

 

Patates, kuru fasulye ve balık fiyatları üzerinden bir takım kara tablolar çizilmeye çalışıldığını ifade eden Bakan Eker, patatesle ilgili olarak Bakanlık’tan görevli çalışanların dün Nevşehir ve Niğde’de bulunduklarını, sadece bu illerdeki depolarda 700 bin ton sofralık patates tespit ettiklerini vurguladı. Bakan Eker, “Diğer illerdekilerle birlikte bu sofralık patates 800 bin tonun çok üzerinde. Ayrıca 154 bin tonu sertifikalı olmak üzere 400 bin ton da tohumluk patates var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2013 yılında Türkiye patates ihracatında rekor kırmış, 309 bin ton patates ihraç edilmiş” değerlendirmesinde bulundu.

 

 
Bakan Eker, üretici fiyatıyla tüketici fiyatı arasında bir oynama olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Biz bunu izliyoruz, arkadaşlarımız il il market fiyatlarını, ortalama üretici-tüketici fiyatlarını alıyor. Sektörle ilgili etkisi olabileceğini düşündüğümüz aktörlerle temaslarımız oldu. Üretimde bir problem yok. Türkiye’nin aylık sofralık patates talebi yaklaşık 250 bin ton. Bütün Türkiye’nin bir ayda kullandığı patates bu. Patates nisan ayında çıkıyor. Nisan ayından itibaren de yeni sezon açılıyor. Önümüzde 2,5 ay hadi diyelim 3 ay var, 250 bin tondan 750 bin ton eder. Sadece sofralıktan bahsediyorum, tohumluğu hiç katmıyorum. Şu anda depolarda yeterinden daha fazla sofralık patates var. Dün arkadaşlarım gittiler, depoları yerinde gördüler” diye konuştu.

 

 

 
Bakan Eker, Bakanlık olarak üretici-tüketici fiyatı arasındaki makasa doğrudan müdahale etme imkanına sahip olmadıklarını vurguladı.

 

 
Türkiye’nin 2011 ve 2012 yıllarında 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Bakan Eker, medyada bunun aksi bilgilendirmelerin yapıldığını ifade ederek,  buna anında müdahale ettiklerini söyledi.

 

 
Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

 

 
“Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1’ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. Kuru fasulyeyi 6,5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyor. Türkiye’de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7,5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri bir kaotik durum da buradan çıkarabilir miyiz derdi içerisinde bu da doğru değil.” 

 

DİĞER HABERLER
Türkiye E-Ticarete Katılımda Avrupa Lideri

 
ÇELTİKTE CUMHURİYET TARİHİNİN ÜRETİM REKORU KIRILDI

 

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, göreve geldiklerinde Türkiye’de pirinç tüketiminin 540 bin ton olduğunu, 360 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 219 bin ton pirince karşılık geldiğini, geri kalanının ithal edildiğini hatırlattı.

 

 
Tedbirler sonucunda Türkiye çeltik üretimini 900 bin tona çıkardıklarını belirten Bakan Eker, “Türkiye çeltik üretimi 900 bin tona yükseldi, bu da 540 bin ton pirinç yapar. Çeltik üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı” dedi.

 

 
Bakan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 172 iş yerinde Osmancık pirincinin 2,5 liraya satıldığını belirterek, isteyene bir tona kadar da satış yapıldığını dile getirdi. Eker, TMO’nun üretici-tüketici arasındaki makası tüketici lehine dengelediğini ifade etti.

 
Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Bakan Eker, “Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin 76 milyon insanının tüketim miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok. Fiyat artışına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değil. Bunu birileri spekülatif maksatla kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

 
Bakan Eker, geçen seneki hamsi üretiminin önceki yıllara göre artış gösterdiğini de belirterek, dönem sonuna kadar 250 bin tonluk üretim beklendiğini, söz konusu rakamın bir önceki sene 160 bin ton seviyelerinde olduğunu bildirdi.

 

 
Türkiye’nin tarımsal anlamda 2013 yılını üretim rekorları ile geçirdiğini söyleyen Bakan Eker, “Bugünlerde endişe ettiğimiz hususlar var. Meteorolojik kuraklık var bu gerçek, yağmur önceki yıllara oranla az. Biz şuanda tarımsal kuraklıkla ilgili endişe ediyoruz. Önümüzdeki haftalardaki yağışlar bunun seyrini belirler. İlkbahar yağışları olursa bu endişe geçer. Değilse de biz alacağımız tedbirleri alırız” ifadelerini kullandı.

 

KURU FASULYEDE GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRA İNDİRİLİYOR

 

 
Bakan Eker, basın mensuplarının kuru fasulye ithalatına ilişkin sorusu üzerine, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini söyledi. Bu konunun Bakanlar Kurulu’nun imzasına sunulduğunu açıklayan Bakan Eker, söz konusu düzenleme için, “O iş bitti artık, tamam” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Rusya ile domates krizi bitti

 

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirilmesini öngören Bakanlar Kurulu Kararının imzaya açıldığını bildirdi.

 

 

 

SERTİFİKALI FİDAN VE TOHUMA 758 MİLYON LİRA DESTEK VERDİK

 

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekleme kapsamına aldıklarını belirterek, “650 milyon lira sertifikalı tohum ve sertifikalı fidan desteği ödedik. 108 milyon lira da üreticilerine verdik. Toplam 758 milyon lira Türkiye’de çiftçi sertifikalı tohum ve fidan kullansın ve üretsin diye verdik. Çünkü kaliteli bir tohum tek başına verimi yüzde 20-25 oranında etkiliyor” dedi.

 

 

 

Tarımsal üretimin bir tohumdan meydana geldiğine işaret eden Bakan Eker, tohumun kalitesine bağlı olarak üretilen ürünün de o kadar verimli ve kaliteli olacağını söyledi.

 

 

 

Bakan Eker, bilim ve teknolojinin nimetlerinden faydalanılarak geliştirilen tohumculuk faaliyetleriyle verimi artırabileceklerini kaydetti.

 

 

 

Geçmiş dönemde insanların sadece kendi tüketimleri için üretim yaptıklarını anımsatan Bakan Eker, insanların büyük şehirlerde yaşaması, ticaretin küreselleşmesiyle üreticilerin uzak pazarlardaki insanlar için de üretim yapmaya başladıklarını ifade etti.

 

 

 

Bakan Eker, TİGEM’in önceden zarar ettiğini hatırlatarak, başarılı projelerle kara geçtiğini ifade etti. 2002 yılında milletvekili seçildiği dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin zarar etmesi nedeniyle bu kuruluşların nasıl kapatılacağının konuşulduğunu kaydeden Bakan Eker, kurumun bugün başarılı çalışmaları ile ön plana çıktığını dile getirdi.

 

 

 

“Türkiye meyve-sebze alanında da dünyanın önemli potansiyeline sahip bir lezzet coğrafyası” diyen Bakan Eker, burada önemli bir birikimin söz konusu olduğunu söyledi.

 

 

 

Bakan Eker, geçen yılın 11 ayındaki tarım ihracatının 16 milyar doları bulduğunu, aralık ayı rakamları ile söz konusu tutarın 17 milyar doları geçmesini beklediklerini belirterek, bunun içinde meyve ve sebzenin büyük yer tuttuğunu kaydetti.

 

 

 

Bakan Eker, şöyle devam etti: “Türkiye tohumculukta önemli aşamalar katetti. Artık satın aldığı tohumdan çok daha fazlasını satar hale geldi. Sektörün gelişmesi Türkiye’deki gen kaynaklarının muhafaza altına alınmasını beraberinde getirdi. Sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekleme kapsamına aldık. 650 milyon lira sertifikalı tohum ve sertifikalı fidan desteği ödedik. 108 milyon lira da üreticilerine verdik. Toplam 758 milyon lira Türkiye’de çift sertifikalı tohum ve fidan kullansın ve üretsin diye verdik. Çünkü kaliteli bir tohum tek başına verimi yüzde 20-25 oranında etkiliyor.”

 

DİĞER HABERLER
Irak'a ayda 200 ton beyaz et ihraç ediyor

 

 

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Tareks ile imzalanacak protokolle Karacabey Tarım İşletmesi’nde hibrit mısır tohumu üretmeyi amaçladıklarını, Fidan Üreticileri Alt Birliği ile imzalanacak protokolün ise TİGEM’e bağlı 3 işletmede sektörün ihtiyaç duyduğu aşı kalemi ve aşı gözü materyalinin ortak üretimini kapsadığını kaydetti.

 

 

 

Halis Bilden, bu işbirliği sonucunda 5 yıl içinde kendi ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilmeyi ve üretilen materyali ihraç edebilecek duruma gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

 

 

Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi ise TİGEM’in kontrolündeki arazilerden uygun görülen, Dalaman, Çukurova ve Karacabey Tarım İşletmelerinde TİGEM ile ortaklaşa faaliyet yürütülmesine karar verildiğini bildirdi.

 

 

 

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer de Fidan Üreticileri Alt Birliği’ne bağlı üyelerin yıllık fidan üretiminin 50 milyon adede yaklaştığını ve bu sayının her yıl arttığını kaydetti.

 

 

 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, “Bu sene sadece 1 milyon 651 bin ton gübre dağıttık çiftçilerimize. Bu Türkiye tüketiminin yaklaşık üçte birine tekabül ediyor. Hayvansal üretim yapan çiftçilerimize, canlı hayvan dahil 600 bin ton karma hayvan yemi ve kaba yem temin ettik. Tarımsal mekanizasyon araçları, ilaç gibi her türlü girdiyi temin ediyoruz. Bitkisel üretimde çok önemli olan tohumu da temin ediyoruz. Bu sene 135 bin ton sertifikalı tohum dağıttık, bunun 40 bin tonunu da TİGEM’den temin ettik” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yapılacak işbirliği ile tohumculukta dışa bağımlılığa büyük ölçüde son vereceklerini vurgulayan Kutlu, bin dekardan elde edilecek tohumların yaklaşık 120 bin dekara ekilebileceğinin altını çizdi. Kutlu, proje süresinin 1 yıl olarak belirlendiğini, sonuçlara göre yeniden ele alınacağını söyledi.

 

 

 

Konuşmaların ardından TAREKS ve FÜAB ile TİGEM arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında işbirliği protokolleri imzalandı.


Haber Tarihi: 17 Ocak 2014. 11:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x