“Keçilerin hukuku Var mı?”
Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili Behiç Çelik, son yıllarda bitme noktasına gelen hayvancılığın korunması yönündeki önerilerine bir yenisini daha ekledi. Çelik, Keçi beslemeye elverişli köylülerin orman alanlarında otlatma Yapabilmelerine imkân tanıyacak hukuki ve idari bir çalışmanız mevcut mudur?
Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde; Keçi beslemeye elverişli köylülerin orman alanlarında otlatma yapabilmelerine imkan tanıyacak hukuki ve idari bir çalışmanız mevcut mudur? Diye sordu.
Kıl keçisi yetiştiriciliğinin özellikle taşlık ve engebeli bir arazi ve orman yapısına sahip olan Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yaygın olarak sürdürüldüğünü ifade eden MHP’li Çelik, “Son 8 yılda Türkiye’de diğer hayvan varlıklarında olduğu gibi kıl keçisinde de izlenen yanlış politikalar ve icraatlardan dolayı neredeyse yok olmaya yüz tutmuş bir hayvan varlığı ile karşı karşıyayız” dedi.
Çelik önergesinde şu görüşlere yer verdi: “Orman alanlarına keçi sokulmaması uygulaması orman ekosistemini koruma amaçlı olduğu iddia edilse bile sonradan yapılan bilimsel çalışmalar, kıl keçisinin orman ekosistemine ve florasına sanıldığı şekilde zararlı olmadığı, belki aşırı otlatmanın zarar verebileceği, aksine keçi varlığını mevcut orman alanlarımızın rahatlıkla karşılayabileceği ifade edilmektedir. Her hayvanın belirli bir alanda yiyebileceği bitki ve odunsu türleri farklıdır. Kıl keçisinin yiyebileceği veya yemek için ulaşabileceği türleri başka hayvanların yemesi imkansızdır. Bu sebeple keçilerin ormanlık alana sokulmaması ciddi bir milli servet kaybının da sonucu olmaktadır. Keçinin ormana sokulmaması, bitki florasında artışa sebep olmamakta tam tersine azalışa sebep olmaktadır. Keçi ırkının çoğalması, elverişli yörelerde keçi sayısında artış sağlayarak halkın en önemli geçim kalemlerinden olan ve etinden, sütünden yaralanılan bu hayvanın orman alanlarında otlatılması son bilimsel veriler ışığında uygun olacaktır. Keçi popülasyonunun artırılması amacıyla 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 19. maddesinde değişiklik yapılması, kaçınılmaz bir gerçektir.” MHP’li Çelik, Bakan Eker’e şu soruları yöneltti: Keçi Popülasyonunun arttırılması yönünde ne gibi bir çalışmanız var? Keçi beslemeye elverişli köylülerin orman alanlarında otlatma yapabilmelerine imkan tanıyacak hukuki ve idari bir çalışmanız mevcut mudur? Son 8 yıldaki keçi ve koyun popülasyonlarına ilişkin istatistiki rakamlar sizi tatmin ediyor mu? (Anamur Ekspres)