Bakanlıktan balıkçılığı bırakana teşvik verilecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılıkta aşırı ve bilinçsiz avlanmaya karşı harekete geçti. Bakanlık, denizlerde avlanan 20 binin üzerindeki tekne sayısının azaltılmasını hedefliyor.
Balıkçılardan gelen talep üzerine 2012 destekleme programına dahil edilen uygulamayla, sektörden ayrılmak isteyen tekne sahipleri desteklenecek.
Uygulama Türkiye’deki avlanma kapasitesinin yüzde 90’ına sahip olan 12 metre ve üzerindeki tekne sahiplerini kapsıyor. Balıkçılığı bırakmak isteyen tekne sahipleri, gemi boyuna göre bakanlıktan destek alacak. İlk defa hayata geçecek uygulama ile 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerinin yüzde 5 azaltılması hedefleniyor. Kendi istekleri ile desteklemeden faydalanarak gemilerini avcılıktan çıkaracak gemi sahipleri, geminin tüm haklarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredecek. Bakanlık bu gemileri çeşitli amaçlarla kullanmayı planlıyor. Gemilerin bir kısmını su ürünleri araştırma kuruluşları veya üniversitelere vermeyi planlayan bakanlık, bir kısmını da TİKA aracılığıyla Afrika ülkelerinden bazılarına yardım amaçlı verecek. Kullanılamaz durumda olan gemiler ise hurdaya ayrılacak.
Son 10 yılda balık ihracatını üç kat artıran balıkçılar Türkiye’deki avlanma yasağı döneminin uzunluğundan şikâyetçi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kapısını çalan Karadenizli balıkçılar, Gürcistan ile olduğu gibi Ukrayna ile de avlanma anlaşması yapılmasını talep etti.
Karadeniz’de 10 mil açıldıktan sonra canlı yaşamadığı için avlanma yapamadıklarını belirten Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, Ukrayna ile anlaşma yapılması halinde balık fiyatlarında radikal düşüş olacağını söyledi. Türkiye’de bugün kilosu 60 liraya satılan kalkanın Ukrayna’da 10 dolar olduğunu ifade eden Kıyak, “Ukrayna’da avlanma yasağı sadece mayıs ayında var. Yılın 11 ayında kalkan, mezgit, barbun, istavrit avlanabilir. Ukrayna’da 100 mil ötesine kadar canlı olduğu için avlanma yapılabiliyor. Eğer devletler arası anlaşma yapılabilirse balıkçı teknelerimiz orada avlanabilir. Fiyatlar orada çok ucuz. Bizde mezgit 30 lira, orada 2 dolar, barbun bizde 50 lira iken Ukrayna pazarında 2-3 dolara satılıyor. Türkiye’deki vatandaşlar sağlıklı olan balığı çok ucuz bir fiyata tüketebilirler.” dedi.
Türk balıkçıların Gürcistan’da sınır ticareti kapsamında avlanma yapabildiğini aktaran Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Kıyak, Türkiye’nin balıkçılık altyapı ve teknolojisinin bölge ülkelerinin üzerinde olduğunu kaydetti. Ürünün pazarlanmasında da sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Kıyak, Ukrayna’da avlanabilmek için devlet güvencesi beklediklerini kaydetti. Gürcistan’ın Ukrayna ile anlaşması olduğunu ifade eden Kıyak, “Türk balıkçılık sektörünün daha da gelişmesi için bu açılımın yapılması gerekiyor. Tekne ile 10 saatlik mesafede avlanma yapılabilir. Hem Türk halkı ucuz fiyata balık yer hem de tekneler boş beklemedikleri için istihdama katkı sağlar.” değerlendirmesinde bulundu. ERCAN BAYSAL ANKARA – Zaman
Ayrımcılık olur bu.
Eğer bu gerçekleşirse;
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilik ve hayvancılığı bırakana da teşvik vermeli..
Nasıl balıkları koruyorsa çiftçi ve köylüyü de korumalı.
Zaten çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan köylü kalmadı.
Çok uluslu tohum firmaları tarımı yedi, çok uluslu hayvancılık firmaları hayvancılığı bitirdi,
Meralarımız kiraya verildi..
Allah aşkına sıra denizlere mi geldi?
Fakir ve orta halli insana yaşam hakkı tanımayacakmısınız?
Kaç Metrelik tekneler avlanacak denizlerde?
Sahi denzilerde trollarla dev teknelerle avlananlar kimler?
Hangi firmanın tekneleri bunlar?
Balık yuvalarını yok edenler kimler?
Balık çiftliklerini kaldırırsanız denizlerde yeniden balıklar çoğalır mı?
Ne dersiniz?
Hamdolsun.