Balıkesir Ticaret Borsası “Veteriner ücreti Sektöre Bir Yük”
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, hizmet verdikleri üyelerinden veteriner ücreti alınmamasını, eğer alınacaksa da kesilen hayvan sayısına göre alınmasının gerektiğini söyledi.
Faruk Kula, “Üyelerimiz arasında kırmızı et sektöründe iştigal eden, hem besicilik yapan hem de kesimhaneye sahip işyerleri bulunmaktadır” dedi.
Veteriner görevlendirilmesinin normal bir durum olduğunu söyleyen Faruk Kula, “5996 sayılı yasanın ilgili maddesine göre kesimhanelere ve parçalama tesislerine ilgili bakanlık tarafından resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim görevlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Üyelerimizden gelen bilgiler doğrultusunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, hazırladığı fiyat tarifesinin 163. Sırasında, Kesimhanelerde Resmi Kontrol Ücreti günlük vardiyayı baz alarak aylık ücreti alması gerekirken, günlük kesimlerini üst üste toplayarak bir aylık kapasite üzerinden resmi veteriner ücret hizmeti istenmektedir. Üyelerimiz denetimlerle ilgili olan veteriner ücretlerini ek mali külfet olarak görmekte ve omuzlarına binen bu yükün kendilerine ait olmadıklarını düşünmektedir” dedi.
ALINAN ÜCRETLER GERİ VERİLMELİ
Ücretlerin geri ödenmesini isteyen Faruk Kula, “Bazı üyelerimize, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2012 yılına ait bir borç tahakkuk edilmemesine rağmen 2012 yılına ait yüksek meblağlı fatura kesilmiştir. Tahakkuk edilmeden kesilen bu faturaların iptalini, eğer bu firmalar ödeme yaptıysa da bu ücretlerin iade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.Üreticilerimiz için ek mali külfeti çok olan veteriner ücretlerinin alınmaması alınacaksa da kesilen hayvan sayısına göre alınması daha uygun olacağı kanaatindeyiz. Bu ücretlerin kaldırılması hususunda Borsamız olarak gerekli hassasiyeti göstererek TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, ilimizin güzide milletvekillerine ilgili girişimlerde bulunarak bu konuda desteklerini istedik. Kendilerinin de vereceği desteklerle, kesimhane ve üreticimizi sıkıntıya sokan bu sorunların bir an önce çözüleceğini düşünüyorum” dedi.
Bakanlık bu dengesizliği daha karmaşık hale getiriyor.eğer aylık kesim sayısı kapasiteden yüksek veya düşükse beyan alarak onay belgesinin yenilenmesi gerektiği aksi halde kestiği değil onay belgesinde beyan edilen kapasite üzerinden ücretlendirilmesi gerektiği görüşünü yayımladı.