Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu uyardı: ‘Krediler yavaşlayacak’
Kredilerdeki artış üzerine BDDK, bankaları uyardı. Kurumdan bir yetkili “Bunun sonuçlarının 15-20 gün içinde görülmesi bekleniyor. Uyarıların sonuç vermemesi halinde kredi maliyetleri artırılacak” dedi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bir yetkili, banka kredilerindeki artışın kendilerini şaşırtmadığını belirterek, bankalara bu konuda sözlü uyarı yaptıklarını, bunun sonuçlarının da 15-30 gün içinde görüleceğini ifade etti. Yetkili, sözlü uyarıların sonuç vermemesi halinde kredi maliyetlerini yükseltecek tedbirler alınabileceğine dikkat çekerek, “Kredilerden çok, karşılıklara ve kredilerin rasyoları bozmamasına dikkat ediyoruz. Şifahi ikazlarımızın sonucunu 15 gün 1 ay içinde göreceğiz. Şifahi uyarıdan bir adım sonrası kredi maliyetini yükseltici önlemler olabilir” dedi.
Bankacılık sektörü toplam kredileri 18 Şubat itibariyle yıllık bazda yüzde 35.6 artarken, geçen yıl sonuna göre yüzde 2.78 yükselişle 550.267 milyar liraya ulaştı; geçen yıl sonundan bu tarihe kadar en fazla artış ise yüzde 3.7 ile tüketici kredilerinde gerçekleşti. BDDK yetkilisi, bankaların şube açılışlarının askıda tutulacağı haberine ilişkin olarak ise “Şube açılışlarının askıya alınması ciddi bir önlem, buna gerek kalmayacağını düşünüyorum” dedi. Dün Sabah gazetesinde “Frene basmayan bankaya mektup” başlığıyla yer alan haberde, ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı tedbirlerin netleşmeye başladığı belirtilerek, Merkez Bankası’nın tedbirlerlerine karşın, kredi hacmini limitlerin üzerinde artıran bankaların mektupla ikaz edileceği ve bankanın şube açma talebinin askıda tutulacağı bilgisi verilmişti. Haberde, hükümetin 48 milyar doları aşan cari açığı önlemek için bankacılık sektöründe ince ayara hazırlandığı ve BDDK’nın agresif büyüme politikasını sürdüren bankaları mektupla uyaracağı bilgisine yer verilmişti.
PİYASALAR YAKIN TAKİPTE
Ekonomi yönetiminin kredi talebini sınırlayarak cari açığı azaltma hedefi doğrultusunda, aralık ve ocakta aldığı kararların etkili olup olmadığı piyasalar tarafından yakından izleniyor. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve ekonomi yetkilileri kararların etkisinin mart ayı sonuna kadar izleneceğini ve gerekirse ek tedbirler alacaklarını açıkladı.