Bankaların ses kaydı tuzağı


mh_telefon_gorusmesi

 
1- Uyanık bankacıların, son numarası ses kaydı tuzağı oldu. Tuzak için ikili telefon taktiği uygulanıyor

2-Müşteriyi özel cep telefonundan arayıp “risk yok” diyen bankacı, yatırıma ikna etmeye çalışıyor

3-Onay ise ses kaydının yapıldığı telefonla alınıyor. Dava açılırsa banka bunu delil olarak gösteriyor

 

Müşterilerine “hiç riski yok” diyerek ürün satan bankalar, yargı karşısında temize çıkmak için akıl almaz yöntemlere başvuruyor. Bankaların son olarak özel bankacılık müşterilerine opsiyon ve döviz kredisi satarken ses kaydı tuzağı kurdukları öğrenildi. Yeni taktikte, bankacılar müşterinin riskli yatırım ürünlerini anlatırken ses kaydı yapılmayan özel telefonları kullanıyor. Ancak, bu ürünlerin satış işlemlerinin onayını ise kayıt altına alınan kurumsal banka telefonuyla yapıyorlar. Kaydedilmeyen görüşmede müşterilere yatırımın hiçbir riskinin olmadığı ve ek kazanç sağlayacakları anlatılıyor. Müşterilere “Bu imkânı özel kişilere sunuyoruz. Size jest yapmak istiyoruz. Bu şansı mutlaka kullanın” diyorlar. Müşteri ses kaydının alındığı telefonla işlemlere onay verdiğinde ise banka ileride kendini aklamak için önemli bir delil elde etmiş oluyor. Sıkıntı yaşanıp olay mahkemeye intikal edince, asılsız vaatle ilgili bir kayıt bulunmadığı için müşteri bu iddiasını ispatlayamıyor.

 

DİĞER HABERLER
Köprü Gişelerinde İftariyelik Dağıtılacak

ALEYHE DELİL OLUYOR

 

Hukukçular, broker ya da temsilcilerin müşterileri yönlendirme ve işlem yapmaya zorlamasının yasal olmadığını söylüyor. Avukatlar, şu uyarılarda bulunuyor: “Dava sırasında da bankalar, müşterinin özgür iradesiyle işlem yaptığı kanısı uyandıran ses kaydını delil olarak sunuyor. Mahkemeler kayda alınmayan, asıl ikna edici telefon görüşmelerine ulaşamadıkları için, davayı müşteri aleyhine sonuçlandırıyor. Oysa, mahkemenin delil oluşturmak için telefon görüşmesi ile ilgili araştırma yapması gerekiyor.”

 

Cep oyunundan korunma yolları

 

Avukatlara göre müşterilerin ses kaydı tuzağından kurtulmaları için birkaç basit önlem almak söz konusu. Bunların başında müşterinin bankayla yaptığı her iki telefon konuşmasında da “risk yok” vaadini tekrarlatması geliyor. Avukatlar şu tavsiyelerde bulunuyor: “Bu konuda yapılacak en doğru davranış her iki telefon görüşmesinde de vaatleri tekrarlamak olacaktır. Yani, ön görüşmenin ardından sıra sesli onay aşamasına geldiğinde müşteri telefonda, “Bu işlemin riski olmadığını söylediniz. Bu nedenle yapılan işleme onay veriyorum’ demesi gerekiyor. Banka görevlisi, kayıt altındaki görüşmede ‘Böyle bir garantiyi size kimse veremez’ derse işleme onay vermeyin.”

 

SPK ve BDDK’ya çağrı

 

Avukat İsmail Altay, sorunla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurumu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Altay, “Bankalara silinemeyecek kayıt sistemini kurma ve denetime açma zorunluluğu getirilmesini öneriyoruz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Tire Süt Sempozyumu Süt Sektörünü Buluşturuyor

sabah


Haber Tarihi: 15 Şubat 2014. 12:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x