Basına ve Kamuoyuna,
Yaklaşık 3 yıldır Samsun kamuoyunu meşgul eden Atakum Tarım Meslek Lisesi ve Protokol Cami konusu, iki eğitim dönemi çocuklarımızın, velilerimizin, öğretmenlerimizin mağduriyetinin ardından bugün yıkım ekiplerinin dozerlerin bu alana girmesiyle bir başka belirsiz noktaya daha taşınmıştır.
Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verdiği bilgiler doğrultusunda yıkımı yapılan okulun bulunduğu alana biri 24 diğeri 32 derslikli olmak üzere teknik ve mesleki okul yapılacağı şifahen söylenmiştir. Yapılacak bu okullardan birisinin Tarım Meslek Lisesi olarak tahsis edileceği yine Milli Eğitim Müdür vekili tarafından ifade edilmiştir. Ancak bu sürecin daha en başında Tarım Meslek Lisesi’nin taşınması gündeme geldiğinde bu alanın boşaltılabilmesi için mevzuat gereği Atakum İlçesi Alanlı Mahallesi’nde Tarım Meslek Lisesi için yer tahsisi yapılmış, okul bina inşaatı başlatılmış ancak Tarım Meslek Lisesi olarak başlanan okul son anda İmam hatip lisesine dönüştürülerek Tarım Meslek Lisesi Öğrencileri Gelemen Yatılı Bölge Okuluna gitmek zorunda bırakılmıştı. Bu yapılırken mevzuat ve bu konudaki resmiyet tamamıyla devre dışı bırakılarak “yaptık oldu!” mantığıyla hareket edilmiştir.
Yaşanan bu haksızlık ve hukuksuzluk sürecinden bihaber bugünkü Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin “yapılacak okullardan birinin Tarım Meslek Lisesine tahsis edileceği” sözlerinin güvenirliliği ve inandırıcılığı bugün için yoktur. Bu nedenle burada ne yapılacağı, en yetkili ağızdan ve tüm kamuoyuyla açık ve net en kısa sürede paylaşılma zorunluluğu vardır.
Daha dün Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’nün elindeki Tarım Meslek lisesinin bulunduğu alanı kendi ihtiyacı görmeyerek “Protokol Cami” yapılsın diye diyanete vermesi bugünse aynı yere toplamda 56 derslikli iki okul yapması çelişkiden başka nedir? Samsun ve Atakum bu garabet durumu yaşamak zorunda mıdır?
Diğer taraftan Tarım Meslek Lisesinin bulunduğu alan Atakum’un girişi yani boğazıdır. Trafik yoğunluğu bakıldığında Karayollarının yaptığı ölçümlere göre Türkiye’nin 6. sırada yer alan en yoğun noktasıdır. Yapılması düşünülen okulların öğrenci sayları 1500-2000 arası olacaktır. Buna öğretmen, diğer çalışanları ve velileri kattığımızda herhangi bir altyapı düzenlenmesi olmayan bu alanın daha da yoğunlaşacağı açıktır.
Yapılacak okul binaları ek yapıları haricinde tabanda yaklaşık 4000 m2 yi beş katlı toplamda ise 20.000 m2 yi bulan beton kütleler anlamına gelmektedir. Ek yapıları da kattığımızda bu alanda bugünkü görünümden çok daha kötü beton bir yoğunluk olacaktır. Yapılması düşünülenler kent planlaması, kent estetiği ve çevre açısından Atakum’a kaybettirmeye devam edecektir.
Bunun yerine bu alandaki yeşil görünüm korunarak mevcut okulun tadilatının yapılması, bu mümkün değilse yine Tarım Meslek Lisesine ait ödül almış olan okul projesinin burada uygulanması daha yerinde olacaktır.
Tarım Meslek lisesi’nin bulunduğu bu alan Atakum merkezde Atatürk Bulvarıyla Karadeniz arasında kalan Karayolları tesislerinden sonra tek yeşil alandır.
Bir kentin yeşil alanları o kentte yaşayanların gelecek nesillere bırakabileceği en değerli miraslarıdır.
Atakum Kent konseyi olarak bu mirası koruma bilinciyle, vicdanımızın bizlere verdiği emirle hareket edeceğimizi, bu doğrultuda kamuoyunu bilgilendireceğimizi, hukuki yolları takip etmeye devam edeceğimizi bir kez daha tüm yetkilere duyuruyoruz. 27.10.2016
Dr. Murat ERKAN
Atakum Kent Konseyi Yürütme Kurulu A.
Başkan