Beş bakanlık destek verdi, bilimsel ‘At ile tedavi’ start aldı
İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nde Veteriner Fakültesi tarafından fiziksel, zihinsel veya duysal bozukluğu olan hasta gruplarında fonksiyonel açıdan iyileşme ve gelişme sağlamak amacıyla atın hareketlerinden yararlanan ‘Hippoterapi’nin bilimsel yöntemlerle uygulanarak esaslara bağlanması için 3 yıldan yana yapılan çalışmalarda önemli yol kat edildi.
Fakülte Dekanı Prof.Dr. Güven Kaşıkçı, hippoterapi alanında son yıllarda birçok araştırma ve bilimsel çalışma yapıldığını, bu tedavi alanında Türkiye’de gerçek anlamda uygulama yapılmadığını söyledi. Dekan Prof.Dr. Kaşıkçı, bu proje için devletin değişik kurumlarından kendilerine “Bu işi siz yapın” denildiğini, Gençlik ve Spor, Sağlık, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan izinler alarak, Türkiye Jokey Kulübü dahil birçok birim ile işbirliğine gittiklerini, bu alanda dünyadaki tek önemli merkezin bulunduğu İsviçre’ye giderek çalışmaları yerinde inceleyeceklerini anlattı.
Altyapısı hazırlanıyor
Prof.Dr. Kaşıkçı, tahsis edilen 90 dönüm arazide ata binme yerleri, rehabilitasyon ünitesi, değişik hayvan türleri ile ilgili birimler kuracaklarını, fizyoterapist, psikologlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, bu işin sporunu yaptıran antrenörler bulunacağını söyledi. Prof.Dr. Kaşıkçı, “Dünyada bu konuda mevzuat yok. Altyapı ve mevzuatların tamamlanması, engellilerle ilgili sağlık kurumlarından izinlerin alınması lazım” dedi.
İlk pilot çalışma başladı
Veteriner Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İbrahim Kurban, uluslararası boyuttaki proje kapsamında ilk pilot çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Avcılar Özel Eğitim Uygulama Merkezi’ndeki öğrencilerle başlattıklarını söyledi.
Gazete Vatan