Dr. Sait Koca;“14 Bin Üreticimizle Birinci Önceliğimiz Gıda Güvenliği”


DSC_7223

 

 

Her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün kuruluş günü olan 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, bu yıl “Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse” sloganıyla ‘Aile Çiftçiliği ’ne dikkat çekiyor. Dünya Gıda Günü kapsamında bir açıklama yapan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca; sektörde 14 bin üreticiyle birinci önceliklerinin gıda güvenliği olduğunu vurguladı.

 

 

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, açıklamasında aile çiftçiliğinin, küresel gıda güvenliği ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu belirterek şunları söyledi; “BESD-BİR olarak 14.000’i aşkın sözleşmeli üreticimizle öncelikli konumuz gıda güvenliği.  Üreticilerimizin profili ile son derece örtüşen aile çiftçiliği ise hem gelişen, hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biridir. Aile çiftçiliği geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda dengeli beslenmeye ve dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına böylece doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunur.”

 

 

Artan ülke nüfusumuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gerekli olan hayvansal protein açığının karşılanması ve insanlarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi adına ekonomik ve biyolojik değeri yüksek kanatlı etlerinin de öneminin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Sait Koca açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre günümüzde 840 milyon kişi yetersiz beslenme nedeniyle fizyolojik açlık çekmekte, yetersiz beslenme eksikliği sonucu her yıl beş yaşından küçük 6 milyon çocuk hayatını kaybetmektedir. Gıda güvenliği ve beslenmenin sağlanmasının, geçim kaynaklarının iyileştirilmesinin, doğal kaynak ve çevre yönetimi açısından etkinliğin sağlanmasının hedeflendiği bu değerli yılda, biz de BESD-BİR olarak, bilgi, iletişim ve kamu bilincini artırma konusunda ve sürdürülebilirlik için oluşturulması gereken sinerjinin önemli bir parçasıyız.”

 

 

DİĞER HABERLER
Çorlu'da Angus Çifliğinde Yangın

Sözleşmeli çiftlikler, kontrollü çevre, iyi bakım, temiz hava, planlı yem

 

Ülkemizdeki kanatlı eti üretiminin tamamına yakınının (%95) entegrasyona sahip firmalar tarafından gerçekleştirildiğinin üstünde duran Dr. Sait Koca;  “Türkiye’deki piliç eti üretiminde söz sahibi olan önde gelen firmalar, dünya standartlarında modern teknolojiler kullanıyor. Piliç eti, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları tarafından denetlenen bu firmaların entegre tesislerinde, damızlık ünitesinden kuluçkahaneye, kesimhaneden marketteki buzdolabına, tüm süreçlerde “gıda güvenliği” ve “halk sağlığı” ilkelerine uygun biçimde, uluslararası normlar çerçevesinde üretiliyor.

 

 

 

Entegre firmalar güçlü bir yapıya sahip olup, dünyadaki teknolojik gelişmeleri çok yakından izleyerek süratle uygulamaya koyuyorlar. Bunun sonucu olarak da Türkiye’deki kanatlı eti üretimi; yetiştirme koşulları, kesimhane, kesim, sağlığa uygunluk vb. kriterler açısından Avrupa standartlarının üzerine çıkmıştır. Entegre firmaların sahip olduğu tesislerin birçoğu ise, diğer ülkelere göre daha yeni ve daha ileri teknolojinin kullanıldığı tesislerdir. Üretim; entegre firmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları tarafından sürekli denetlenen tesislerinde, damızlık kümeslerinden kuluçkahaneye, hammadde üreticisinden yem fabrikasına, çiftliklerden kesimhaneye, kesimhaneden marketteki buzdolabına kadar ki tüm süreçlerde “Gıda Güvenliği” ilkelerine uygun olarak, uluslararası normlar çerçevesinde gerçekleştirmektedir ”dedi.

DİĞER HABERLER
Medicavet Moldava Tarım Fuarı'nda büyük İlgi Topladı

 

 

Sektörün bu konudaki ilerlemelerine de değinen Dr. Koca; “Sektör son yıllarda biyogüvenlik konusunda da çok önemli ilerlemeler kaydetmiş, ayrıca bakım ve besleme koşulları ile yem kalitesinde sürekli iyileştirmeler sağlamıştır. Bu daha sağlıklı ve kaliteli piliç ve daha iyi performans anlamına gelmekte, bu sayede maliyetler de sürekli geriye çekilmektedir. Bu durum doğal olarak tüketiciye de yansımakta, dolayısıyla tüketim de her geçen gün artmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

2014 Dünya Gıda Günü Hakkında

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün önerisi üzerine 2014 yılı, BM 66. Genel Kurulu’nda resmi olarak onaylanarak, Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı (AÇY) olarak ilan edilmiştir. Böylece her yıl 16 Ekim tarihinde değişik etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü’nün 2014 yılı ana teması ”Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse” olarak belirlenmiştir. Aile çiftçiliği; aile tarafından tarım ile bağlantılı olarak gerçekleştirilen faaliyetlerin tamamı olarak tanımlanır. Aile çiftçiliği, aile-temelli tüm tarımsal faaliyetleri kapsar ve kırsal kalkınmanın birçok alanı ile bağlantılıdır. Bir aile tarafından yönetilen ve gerçekleştirilen, kadınlar ve erkekler dâhil olmak üzere ağırlıklı olarak ailesel iş gücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini kapsamaktadır.

 

 

BESD-BİR Hakkında:

 

Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BİR, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk Derneği’ olarak kurulmuş 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) adını alarak geniş tabanlı yeni bir oluşum haline gelmiştir. Birlik, bugün Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %91’ini karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. Derneğin amacı kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR’e kayıtlı 29 üye firma bulunmaktadır. Bu firmaları temsil eden 135 üyenin katılımıyla oluşan Genel Kurul, 3 yıl süreyle görev yapmak üzere Yönetim ve Denetim Kurullarını seçer. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Komisyonlarında görev alır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilcisi sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.


DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlerle sahur buluşmasında konuştu
Haber Tarihi: 14 Ekim 2014. 11:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x