Betaine Yem Katkı Maddesinin Yumurtacı Sürülerde Kemiklerin Güçlenmesine Etkisi
Betaine Yem Katkı Maddesinin Yumurtacı Sürülerde Kemiklerin Güçlenmesine Etkisi(*)
Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
drk.demirozu@yahoo.com.tr
Araştırmalar, yumurtacı sürülerde Betaine’in iskelette kalsiyum depolamasına yardımcı olma özelliklerin yanı sıra kemik kalitesinin etkin olduğunu göstermiştir.
Betaine, kümes hayvanlarında ve balık üretiminde bilinen bir yem katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bilim adamları, osteoporoz riski taşıyan yumurtacı sürülerde kemik kalitesini iyileştirmek için yararlanabilineceğini bildirmişlerdir. Bir başka çalışmada, tibia ve femur gibi ilikli kemiklerin mineralizasyonu olarak bilinen, kalsiyumu depolamaya adapte edilmiş tavukların genetik seçiminin de kemik kalitesini artırabileceği bulundu. Ergenliğin zamanlaması da kemik gücünde rol oynayabilir. Ancak araştırmacılar tavuğun ürettiği yumurta miktarının kemik kalitesine hiçbir etkisi olmadığını saptadılar. Edinburgh Roslin Enstitüsü araştırmacıları, iki çalışmadan elde edilen bulguların, yetiştiricilerinin hangi hayvanların üretileceğine karar vermesine yardımcı olabileceğini belirtmektedirler.
Betaine’in Tavukların kemik kalitesi üzerindeki etkilerini araştırdılar. Hayvanlar bir günlükten verim dönemi sonuna kadar farklı miktarlarda betaine içeren 4 diyetten biri verildi. Kan ve kemik örnekleri farklı aşamalarda toplandı. Analizler, kemik kalitesiyle ters bağlantılı olan kan bileşeninin konsantrasyonunu ölçtü ve kemikler, röntgen ve bükme testi ile incelendi. Diyete betaine eklenmesi yumurta üretimini veya kalitesini etkilemeden yumurtlayan tavuklarda kemik gücünü artırmıştır.
İlgili çalışma, yüksek verimli tavukların kemik kalitesinde bir kayıp yaşamadığını göstermiştir. Yumurtacı tavukların ürettiği yumurta miktarının omurga kemiği hasarına ve kemik kırıklarına daha duyarlı hale getirip getirmediğine bakılmış ancak kanıtlanabilir etki saptanamamıştır. Yumurtacılara özgü ergenlik çağının başlangıcı ve ilikli kemiklerin mineralizasyonunun kemik kalitesini etkilediğini gözlemlenmiştir.