Beyaz Ette Sorun Yok…!


Son günlerde kamuoyunu meşgul eden beyaz sektörüyle ve tavukların yetiştirilme süreleriyle ilgili yapılan spekülasyonlara karşı basın açıklaması düzenleyen Bolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Öztürk, söylenenlerin doğru olmadığını dile getirdi.

 

Öztürk yaptığı açıklamada; “ Ülkemizdeki kanatlı eti üretiminin tamamına yakını damızlık, kuluçkahane, yem fabrikası, kesimhane ve pazarlama tesislerine sahip entegre firmalarca gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte Tarım Bakanlığı uzmanları tarafından sürekli denetlenen tesislerde,damızlık kümeslerinden kuluçkahaneye, hammadde üreticisinden yem fabrikasına, çiftliklerden kesimhaneye, kesimhaneden marketteki buzdolabına kadar “Gıda Güvenliği” ilkelerine, bu alanlardaki uluslararası normlara uyulmaktadır. Bu sektör ülkemiz ve aynı zamanda Bölgemiz ekonomisinin en büyük dinamiklerinden biridir.

 

Piliç eti üretiminde kullanılan hibrit civcivler, söylenenin aksine et verim yönü üstün hayvanlar, uzun yıllar seçilerek elde edilmişlerdir. Uzun yıllardır süren ve halen de sürmekte olan ıslah çalışmaları ve kullanma melezlemesi sonucu büyüme hızı üstün hayvanlardır. Tüm özellikleri ile doğaldırlar.

 

Damızlık anaçlardan elde edilen yumurtalar son teknolojik ve dünya standartlarına uygun kuluçkahanelere sevk edilmektedir. Burada Doğadaki işleyiş takip edilmiş ve annenin yumurtaya yatıp civciv çıkana kadarki süreç gözlemlenmiş ve makinelerle bu olayın aynısı gerçekleştirilmiştir”ifadelerine yer verdi.

DİĞER HABERLER
Giresun İli Modern Mezbaha Tesislerine Kavuşuyor

 

Söylenenler gerçeği yansıtmıyor

 

Kuluçkahanelerde yetiştirilen yumurtaların sürelerine de değinen M. Bahadır Öztürk; “Kuluçkahanede yumurtalar gelişim tepsilerine dizilerek, gelişim makinelerine yerleştirilmiştir. Bu makinelerde 18,5 gün boyunca 37,5 dan 36,5 santigrad dereceye kadar düşen sıcaklıkta ve yine her saat başı otomatik olarak doğadaki annenin yumurtasına yaptığı yumurtayı çevirme işlemi yapılarak embriyo gelişim süreci başlatılmış olur.18,5 gün sonunda gelişim makinelerinden yumurtalar çıkım sepetlerine yarleştirilerek çıkım makinelerine sevk edilir. Çıkım bölümünde 3 gün boyunca 36,5 santigrad dereceden 35,5 santigrad dereceye kadar düşen sıcaklıkta ve burada civcivin çıkıp gelişebilmesi için bütün ideal şartlar (ısıtma ,havalandırma,nem) sağlanarak civcivin çıkım işlemi gerçekleştirilir.Civcivin toplam çıkım ömrü 21,5 gündür.Civcivler kuluçkahanede son olarak anaç yaşına göre tasnif edildikten sonra etlik piliç yetiştirme kümeslerine sevk edilir.

 

Sürekli devam eden ıslah çalışmalarına bağlı genetik ilerleme ve yem sektöründeki teknolojik uygulamalara bağlı yem kalitesindeki iyileşmeler sayesinde, her geçen gün performanslar artmış,günümüzde 35-40 gün gibi bir sürede 2-2.5 kg canlı ağırlığa ulaşmaktadır. Piliç eti ülkemiz hayvansal protein açığının kapatılmasında büyük pay sahibi olmaktadır. Piliç eti ucuz ancak çok kaliteli protein kaynağıdır. Hayvansal proteinin İnsanın büyüme ve gelişime evresindeki rolü tartışmasızdır. Bu durum bütün dünyada da bu şekildedir.

DİĞER HABERLER
Kıbrıscık Pirinci Kurumların İşbirliği ile Büyüyecek

 

Üretimdeki bütün işleyiş Avrupa Birliği ve Uluslararası kurallara uygun şekilde düzenlenmiş, bütün  uygulama ve denetimler bu çerçevede yürütülmektedir” dedi.

 

Yapılan spekülasyonları kınıyoruz

 

Bolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Öztürk açıklamasını şu cümlelerle tamamladı; “Son zamanlarda asılsız amacı belli olmayan eleştirileri ve insan gıdası üzerinden yapılan asılsız spekülasyonları kınıyoruz. Bu konuda daha detay bilgiler Veteriner fakültelerinden konunun uzmanı kişilerden alınmalıdır. Aslında bu spekülasyonları yapanlar, insanları ucuz ve kaliteli protein  kaynağından uzaklaştırmaya çalışarak yine insanlığına zarar vermektedirler. Bizler Veteriner Hekimler olarak; insan sağlığını ön planda tutan ve insan sağlığının ayrılmaz bir parçası olan meslek grubuyuz. Ambalajlı markalı ve etiketinde bütün detay bilgileri yazan gıdalara onay vermekteyiz.”


Haber Tarihi: 18 Şubat 2013. 12:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x