Beypiliç Üreticileriyle 22.Kez Kucaklaştı
SERDAR KONURALP
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bordo Salon (Gölköy Kampüsü)’de gerçekleştirilen toplantı Beypiliç Genel Müdürü Dr.Sait Koca’nın hoş geldiniz ve tanıtım konuşması ile başladı.
Dr.Sait Koca özetle: Saygıdeğer Misafirler, Değerli Basın ve Beypiliç Ailesinin En Önemli Kesimini Oluşturan Siz Yetiştiricilerimiz,
“Yirmiikinci Beypiliç Yetiştirici Semineri”ne hoş geldiniz.
Geleneksel hale getirdiğimiz bu toplantıların bir yenisinde daha birlikte olmaktan mutluluk duyuyor, katılımlarınız için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.
2015 yılı sektörümüz açısından çok zor bir yıldı. Sektör çok ciddi hasarlar aldı. 2016 yılında yaralar sarılırken 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bütün dengeler yeniden bozuldu. Sektördeki sıkıntılar doğal olarak siz yetiştiricilere de yansıdı. Oysa sektör büyürken sizlerin karlılığı da en üst seviyede idi. 2016 yılının son aylarında başlayan sektördeki iyileşme sonucu sizlerin gelirleri de artmaya başladı, ancak sektördeki bu iyileşme son iki ayda tekrar bozuldu. Son iki aydaki fiyatlardaki gerileme %40 ın üzerine çıktı.
Sizler bizim baş tacımızsınız. Sizlerin sürekli olarak ve istikrarlı bir şekilde gelir elde etmeniz için her türlü çabayı gösteriyoruz ve göstermeyi sürdüreceğiz. Bu bağlamda, Beypiliç olarak üretimimizi kısmadık, hatta kapasitemizi zorlayarak üretimimizi artırdık. 2016 yılında Türkiye üretimi düşerken biz % 8 büyüme gerçekleştirdik. 2017 yılını ise % 10 büyüme ile tamamlayacağız. Bu büyüme ile sizlere daha fazla devre hayvan koyma imkanı yaratmaya çalıştık. Zira karlılığınızı artıran en önemli hususun, kümesinizin boş kalma süresinin mümkün olduğunca az olmasında yattığını da biliyoruz.
Geçtiğimiz yıl kümeslerine hayvan koyabilmek için kapımızı çalan, araya siyasetçileri koyan bazı kişilerin o günleri unuttuğunu görmek ise bize üzüntü veriyor. Hatta bu kişilerin, bölgelerinde devletin kesimhane kurması hayallerine ise sadece gülümsüyoruz.
Biz, sizler için çabalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Yeni piliç eti ve hindi eti üretimine ilişkin kesimhane yatırımında son aşamaya geldik. Teknik çalışmalar bitti. Makine alım görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki günlerde bu da tamamlanacak ve yatırıma başlayacağız. Piliç eti üretim kapasitemizi bu yatırım sonucu iki katına çıkaracağız. Hindi eti üretiminde ise Türkiye’nin en büyük tesisini kuruyoruz.
2016 yılında başlattığımız ve 2019 yılında tamamlamayı planladığımız yatırımlarda 500 milyon TL lik bir harcama yapacağız. Bu ülke bizim diyoruz, bu tür yatırımlarla ülkemizin geleceğine bir katkı da biz sağlamak istiyoruz. Bu yatırımlarımız sizlerin de geleceğini garanti altına alacak, aynı zamanda işsizlik sorununa önemli katkı sağlayacaktır.
Tam entegre bir üretim yapıyoruz. Bu yatırımlara bağlı olarak ihtiyaç duyulacak diğer yatırımları da aynı süre içerisinde gerçekleştireceğiz.
Geçtiğimiz yıl sofralık yumurta konusundaki yatırımımıza da başladık. Önümüzdeki aylarda civciv girişini gerçekleştireceğiz. Birinci etap olan bu yatırımda günde bir buçuk milyon yumurta üretmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız yatırımlarla sofralık yumurtada da % 10 luk pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz.
Bizler her zaman her şeye rağmen sizlerin garantisi olduk. Pek çoğunuz birlikteliğimiz sonucu ev, araba sahibi oldu, çocuklarını evlendirdi. Yeni yatırımlar yaptı. Bundan sonra da her şeye rağmen sizlerin garantisi olmayı sürdüreceğiz. Bugün olduğu gibi zararına satışlar yapsak da, ihracatımız durma noktasına gelse de sizleri mağdur etmeyeceğiz.
En büyük ihracat pazarımız Irak. Bu ülkedeki son gelişmeleri yakından izliyorsunuzdur. Irak’a ihracatımızın durması, en azından ciddi oranda aksaması an meselesi. İhracatın durması, iç pazar fiyatlarının daha da düşmesine sebep olacak.
Kuş gribi riski de kapımızda bekliyor. Pek çok ülkede görülen kuş gribinin ülkemizde de görülmesi sonucu ortaya çıkacak tablo, 2015 yılındakinden farklı olmayacaktır. Kuş gribinin kümeslerinize gelmemesi için biyogüvenlik önlemlerinizi en üst seviyede sürdürmenizi özellikle rica ediyorum.
Firmamızın ana ilkesi kaliteli üretim. Bunu sağlamak için her türlü kalite belgesine sahibiz. Tesislerimizde kaliteli üretim için her türlü alt yapı mevcut. Sizlerin hepinizin “İyi Tarım Uygulaması” belgesine sahip olması, birlikte yarattığımız bir ayrıcalık. Bu konudaki hassasiyetinize ayrıca teşekkür ediyorum.
Sizlerin sağlıklı hayvan yetiştirme konusundaki çabalarınız ve aldığınız olumlu sonuçlar bizleri çok mutlu ediyor ve Beypiliç ailesinin itibarını yükseltiyor. Özellikle antibiyotik kullanımını en az indirerek üretim yapma konusundaki hedeflerimize ulaşmak için sizlerin desteği çok önemli.
Veteriner Hekimlerinizin tavsiyeleri dışında kullanacağınız her ilaç kesenize zarar vereceği gibi itibarımıza da gölge düşürebilecektir. Veteriner hekimlerimizin tavsiyeleri dışında ilaç kullanımınızın yaptırımlarının ise çok ağır olacağını bilmenizi isterim.
Her yıl aralıksız sürdürdüğümüz ve bu yıl 22. sini gerçekleştirdiğimiz bu seminerde; Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AKAN “Hastalıklardan Korunma Yöntemleri” konulu, Aviagen Anadolu Teknik Müdürü, Sinan KITAY ise “Havalandırmanın Temel Prensipleri” konulu birer sunum yapacaklardır.
Sunumların ardından siz üreticilerimize her toplantımızda olduğu gibi ödül ve sertifikalar verilecektir. Bu toplantıda vereceğimiz ödül ve sertifika sayısı 435 dur.
Son olarak da Şirket-Yetiştirici ilişkilerini görüşmeye açacağız. Zaman kazanabilmek için soru ve önerilerinizi yazılı olarak vermenizi rica ediyoruz.
Seminerden sonra Highway’e geçerek hep birlikte öğle yemeği yiyeceğiz.
Konuşmamı bitirirken seminerin yararlı olacağını umar, hepinize en iyi dileklerimle sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.
Dr.Sait Koca’nın konuşmasından sonra kürsüye gelen Prof.Dr,Mehmet Akan (Ankara Üniversitesi
Veteriner Fakültesi)Hastalıklardan Korunma Yöntemleri ile ilgili geniş bir konuşma yaptı,
Daha sonra Aviagen Anodolu Teknik Müdürü Sinan Kıtay Havalandırma Temel Prensipleri konusunu anlattı,
Çay Molasının ardından ödül törenine geçildi.
Nihat Altınel’in sunduğu Şirket Yetiştirici ilişkileri ardından yemeğe geçildi.