Bir Kilo Dana Kemiğine, Bir Buçuk Kilo Piliç Eti…..!


Yanlış okumadınız, kırmızı et krizi ile tırmanan fiyatlarda son duruma göre, kasapların ücretsiz verdiği 1 kilo kemik ile bir buçuk kilo piliç alınabiliyor.

Kırmızı et krizi başlamadan önce kasapların ücretsiz verdiği kemik kilosu 5-6 liradan satılıyor,

Kemikli pilicin kilosunun 3-3.5 liraya satıldığını göz önüne alırsak, kasaplarda bir buçuk kilo piliç etine 1 kilo kemik veriliyor.

 

VATANDAŞ KEMİĞİ KASAPTA BIRAKMIYOR

Kasaplar ise et fiyatlarının yükselmesi ile birlikte vatandaşın eski alışkanlıklarına geri döndüğünü söylüyorlar. Yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşın etin kemiği aldığını ya da aldığı etin kemiklerini kasapta bırakmadığını dile getiren kasaplar “Eskiden bizde kilolarca kemik kalırdı ve kemikleri bedavaya renderingcilere verirdik.Şimdi ise kemiğin kilosu 5 liradan  satılıyor” diyorlar.

 

KEMİK KARABORSADA  

Bu konu ile ilgili Gazeteport’un haberinde daha önce kasapların bedavaya renderingcilere  verdiği kemik karaborsa oldu. Renderingciler  daha önce bedava aldıkları kemikler için şimdi kasaplara kilo başına 5 lira ödüyor.

Renderingciler ve Yağ Sanayi Üreticileri Birliği Dernek Başkanı Mustafa Gökboğa, piyasada kemiğin karaborsaya düştüğünü ve kasaplar tarafından  kilosu 5 liradan satılmaya başlandığı belirterek,”Türkiye’de 30 adet rendering ve yağ sanayi fabrikası var. Piyasada kemik sıkıntısı firmalar arasında rakebeti yarattı. Aşırı rekabet ve yükselen fiyatlar nedeniyle  bazı fabrikalar kapandı, bazıları ise kapasitelerini yüzde 50’ye düşürdük”

DİĞER HABERLER
4 Yumurtalı Omlete 6 Ay Hapis

 

KEMİK İTHALATI İÇİN İZİN İSTEDİK

Piyasaya kemik gelmemesi nedeniyle Bakanlığa kemik ithalatı için başvurduklarını ancak deli dana hastalığı nedeniyle onay alamadıklarını kaydeden Renderingciler ve Yağ Sanayi Üreticileri Birliği Dernek Başkanı Mustafa Gökboğa, Türkiye’de hayvancılığa yeterli destek verilmediği için bu sıkıntının devam etmesini bekledi

 

Et düştü sakatat tavan yaptı

Kırmızı et fiyatlarındaki artışa çözüm olması planlanan ithal fiyatlarının bir miktar azalmasını sağladı. Ancak, sakatat ve kemik fiyatlarına tavan yaptırdı.Sakatat fiyatları  yüzde 100 arttı.

Karkas et ithali ve yerli kesimin kesilmesi ile birlikte sakatat fiyatları et fiyatlarını yakaladı.

Ciğerin kilosu 20 liraya yaklaştı. Böylece bir kilo ciğer 1 kilo kıyma ile aynı fiyata geldi. Takım ciğer ise 30 liraya çıktı. Eskiden bedavaya verilen koyun bacağı bile tanesi 1 liradan satılıyor.

Daha önce 30 liraya dayanan kıyma ithal etin piyasaya girmesi ile birlikte 18-25 liraya kadar geriledi. Ancak bu kez karkas et ithalatı ve yerli hayvan kesimindeki azalış sakatat fiyatlarını uçurdu.

Fahiş fiyat nedeniyle et yerine sakatatı tercih eden gelir düzeyi düşük aileler  şimdi de sakatatın et fiyatlarını yaklaşması karşısında şaşkın.

Daha önce 9 liraya satılan karaciğerin fiyatı 18-24 liraya çıktı. İşkembe ise 12- 16 liradan satılıyor.

DİĞER HABERLER
Tarihi garda çikolata festivali

 

Diğer sakatatların satış  fiyatları ise şöyle:

Dil        18 lira

Beyin    3 lira

Yürek  10 lira

Baş       12 lira

 

 SAKATAT FİYATLARININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Son yıllarda büyükbaş kesiminin azalması sakatat fiyatlarını vurdu.

ESKİŞEHİR – Türkiye’de son yıllarda büyükbaş hayvan kesiminin azalmasının sakatat ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden olduğu bildirildi.

Büyükbaş hayvan kesiminin azalması, kasaplık hayvanlardan elde edilen ve insan tüketimine uygun olan ”karaciğer, böbrek, beyin, dalak, yürek, dil, işkembe, barsak, kelle ve içyağ” gibi sakatat ürünlerinin arzının da azalmasına neden oldu.

 

Karkas et ithali neden

Kırmızı ette yaşanan sıkıntıya canlı hayvanın ardından gerçekleştirilen karkas et ithalatıyla çözüm üretilmeye çalışıldı. İthal edilen hayvanlar sakatat ürünleri olmadan sadece karkas et olarak gerçekleştirilince, sakatat arzı azaldı ve fiyatlar artmaya başladı. Bunun yanı sıra yerli hayvan kesimleri de azaldı ve sakatat ürünlerinin fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’e yakın arttı. Geçen yıl kilogramı 10 liradan satılan karaciğer 20 liraya yükseldi. İşkembe ve böbreğin kilogramı 5 liradan 10 liraya, kellenin fiyatı 4 liradan 8 liraya, içyağın fiyatı da 3 liradan 6 liraya çıktı.

 

Diğer sakatat ürünlerinin tamamı da geçen yıla göre yüzde 100’e yakın oranda zamlandı. Ette yaşanan sıkıntıdan önce karaciğer, etin kilogramının yarı fiyatından satılıyordu. Şu anda kırmızı et 16 liradan, karaciğer ise 20 liradan tüketime sunuluyor.

DİĞER HABERLER
Yiyecekler Hakkında Doğru Bildiğiniz Yanlışlar

 

BARSAK İTHAL EDİLİYOR

Sakatat fiyatlarının her geçen artması vatandaşları ve lokanta sahiplerini yeni arayışlara yöneltti. Son zamanlarda büyükbaş hayvan ciğeri yerine tavuk ciğeri kullanılır oldu. İşkembe çorbası ya tanesiz ya da az taneli yapılmaya başlandı.

Sucuk, kokoreç yapımında kullanılan barsak da ithal edilmeye başlandı. Daha çok lokantalar tarafından tüketilen içyağ yerine kalitesi düşük ve merdiven altı üretim malzemeler tercih edilir oldu.

Dana kıymaya oranla daha ucuz olduğu için özellikle yoksul kesim tarafından tercih edilen kelle kıymasının fiyatı da son dönemde ciddi artış gösterdi. Geçen yıl yaklaşık 6 liradan satılan kelle kıyması, bu yıl 12 liradan satışa sunuluyor. İthalat, kırmızı ette yaşanan fiyat artışını dengelerken, sakatattaki sıkıntının her geçen gün arttığı bildirildi.
 


Haber Tarihi: 11 Şubat 2011. 14:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

6 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
zeliş
13 yıl önce

bunun fiyatları yok ben onu soruyom

mehmet
mehmet
12 yıl önce

slm renderin kemik unu için kemik sataca arkadaşlar var ise değerlendirilir adres omercccc@hotmail.com

celaleddin
celaleddin
11 yıl önce

mezbehanedeki kesimde oluşan kanları değerlendirmek istiyoruz. ilgilenenlere duyurulur.

bülent
bülent
10 yıl önce
Reply to  celaleddin

merhaba celaleddin bey kan işi ile ilgili mail atarmısınız bluee_066@hotmail.com

ugur
ugur
10 yıl önce

kemik alımı yapan arkadaşlar elimde kemik var ilgilenen ler

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
6
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x