Bu Meslek Sahipsiz Değil….!
Bu Meslek Sahipsiz Değil….!
H.Yalçın KÖKSAL Uzman Veteriner Hekim
Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri
NİĞDE Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi bünyesinde ihdas edilen, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü ilk bakışta son derece masum görülebilecek bir bölüm gibi algılanırsa da İlgili Bölümün Veb sayfasına girildiğinde bölümün kuruluş amaç ve çalışmaları aynen şu satırları içermektedir
“Bölüm; et, süt, yumurta gibi hayvansal gıda, tiftik ve yapağı gibi hayvansal lif ve deri üretiminde yararlanılan çiftlik hayvanlarının yetiştiriciliğinde kullanılan modern teknikleri ve optimizasyonu; çevre dostu üretim sistemleri (iyi tarım, organik tarım vb.) ve sürdürülebilir yönetim ilkeleri ve uygulamaları (entegre ürün yönetimi, yem üretimi ve optimizasyonu, yem teknolojisi, hayvan besleme, sağlık koruma vb.); doğal kaynakların etkin kullanımı; hayvan ıslahı, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, hayvan sağlığı; üretim ekonomisi, çiftlik yönetimi; hayvansal üretim-gıda ürünleri kalitesi (standartlar ve kalite sistemleri) ile tüm sürecin planlanması ve modern teknolojilerin uygulanmasına yönelik araştırma, eğitim ve yayım çalışmalarını bütünsel bir yaklaşımla çok disiplinli olarak yürütülmektedir.”
Görüleceği gibi ilgililer, kurulan bu bölüm, adeta hızlandırılmış bir Veteriner Hekim Eğitim Bölümü havasında ,hayvan ıslahından tutun da hayvan yetiştiriciliği, hayvan besleme,hayvansal kaynaklı gıda üretimi,hayvan sağlığı gibi akıllarına ne geldi ise veya Veteriner Fakülteleri eğitim mevzuatlarında ne gördüler ise almışlar.
Beyler, bu kaleme aldığınız programları uygulamak o kadar kolay değil.Bu gün için sayıları 24 olan ve 20 adedi mezun veren Veteriner Fakülteleri, bu programlar ile ilgili olarak tam tamına 5 yıl süre ile hem teorik ve hem de pratik eğitim vermektedirler.
Veteriner Hekimlik, sadece kitap ya da not okuyarak başarılabilecek bir ilim kolu değildir.Klinik,laboratuar,stajlarda ilgili tüm kuruluşlarda yapılan çalışmalar sonucunda ancak konulara vakıf olunabilmekte ve daha sonrasında her konu için Uzmanlık veya doktora eğitimleri ( 5 yıl süre ile) görüldükten sonra konularında yetişmiş uzman hekim olunabilmektedir. Kaldı ki programınıza almış olduğunuz konularda tüm salahiyet ve sorumluluk yasal olarak Veteriner Hekimlere verilmiştir. 6343 sayılı Kanun incelendiğinde belirtilen konulara müdahil olma hakkının hangi meslek erbabına ait olduğu ve bu konulara Veteriner Hekimler dışında müdahil olan kişi veya kurumların suç işledikleri açıkça görülecektir.
Ayrıca , Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) Hayvan sağlığı ve hayvansal ürünlerin kontrol ve denetiminde sadece veteriner hekimleri yetkili kılmış olup,Veteriner Hekimlik dışındaki meslekleri kesinlikle yetkilendirmemekte ve bu hususun tüm dünya ülkelerinde kesinlikle takibini öngörmektedir.
Pek tabiidir ki hem bir Veteriner Hekim olarak ve hemde meslektaşlarının hak ve kazanımlarını korumakla görevli bir mesleki örgüt olan Veteriner Hekimler Derneği Yönetimi olarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi bildirir .
Tüm ilgililere ve bilmezden gelenlere BU MESLEĞİN SAHİPSİZ OLMADIĞINI,BUNA MUKABİL SAYILARI 30 000 ‘LERE YAKLAŞAN VE ÜLKEMİZİN HER KÖŞESİNDE HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHI,İNSAN SAĞLIĞI,GIDA VE ÇEVRE GÜVENLİĞİ GİBİ YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP TÜM KONULARIN SAHİBİ OLAN VETERİNER HEKİMLERİN GÜCÜNÜ KİMSENİN TEST ETMEYE KALKMAMASINI ÖNERİRİM.
Sayın Veteriner Hekimleri neden tutuculuk yapıyorsunuz? Üniversitenin açıklamasını okumadınız mı? Biz okuduk anladık. Buyrun sizin de bilgilerinize arz edelim; ” Ülkemizde hayvansal üretime yönelik yüksek düzeyde teknik eğitim hizmeti veren ve kalifiye eleman yetiştirilmesinde görev alan ziraat ve veteriner fakülteleri mezunları orta ve büyük ölçekli hayvancılık işletmelerinin sevk ve idaresinde beklenen düzeyde etkin olamamaktadırlar. Uygulama eksikliği ile işletmecilik nosyonu açısından da istenen düzeyde eğitimin verilmediği bu birimlerden mezun olan teknik elemanların, çalıştıkları işletmelerde ciddi zorluklarla karşılaştıkları, bu durumun çoğu zaman işletme karlılığını olumsuz etkilediği ve işletmenin sürdürülebilirliğini tehlikeye soktuğu görülmektedir. ” Ne diyor Fakülte Ana bilim dalı? Ziraat ve veteriner… Read more »