Buğday Fiyatı Kuraklık Dönemindeki Seviyesinde


Dünyada fiyat artışlarına paralel olarak ekmeğin ham maddesi olan buğdayın Türkiye’deki kilogram fiyatı, 2007’deki kuraklık dönemindeki 0.75-0.80 lira seviyelerini yakaladı.
 
Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, yaptığı açıklamada, dünyada son 6 ay içinde buğday fiyatlarının 200 dolar seviyelerinden 350 dolara çıktığını, buna paralel olarak Türkiye’de de fiyat artışı yaşandığını belirtti.

Yurt içi fiyat artışlarını önlemek için Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) sıfır gümrük vergisi ile 1 milyon ton buğday ithalatı izni verildiğini anımsatan Kaleli, bugün itibariyle Konya’da ekmeklik buğdayın kilosunun 0.80 lira seviyelerine yaklaştığını vurguladı.

Yükselen dünya fiyatlarının stabil şekilde seyrettiğini, Avustralya’da buğday bitkisi gelişiminin beklenenin altında olmasına rağmen Kuzey Kore’de verimin yüksek olduğuna dair haberlerin geldiğini anlatan Kaleli, ”Dünya fiyatları 350 doların üzerini zorlamayacağa benziyor. Ancak fiyatın kısa vadede eski seviyelerine düşeceğini de söylemek zor. Türkiye’de buğday fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarına aşırı şekilde yansıyacağını tahmin etmiyoruz. Çünkü buğday stokunda sorun yok, kaliteli buğday eksiği var” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar ise dünyada fiyat artışlarına paralel olarak ekmeğin ham maddesi olan buğdayın Türkiye’deki kilogram fiyatının, 2007’de yaşanan kuraklık dönemindeki 0.75-0.80 lira seviyelerine ulaştığını vurguladı.

DİĞER HABERLER
Greenpeace %0,9 GDO’yu da YEMEZLER diyor

Ekmeklik Anadolu Kırmızısı buğdayın fiyatının son 6 ayda ise beklenmedik bir artış gösterdiğini dile getiren Taşpınar, ”Harman dönemindeki 0.50-0.55 lira seviyelerinden 0.80 lira seviyelerine çıkarak yaklaşık 60 oranında artmış oldu” dedi.

Bu durumun, hasat döneminde hububat alıp stoklayanlara yaradığını anlatan Taşpınar, kısa dönemde bu orandaki bir fiyat artışının stokçuyu zengin ettiğini sözlerine ekledi.(aa)


Haber Tarihi: 3 Ocak 2011. 10:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x