Bunlar da Yerli Bombuslar
2015’te tüm Türkiye’nin ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
Bombus arıları artık ana vatanında yetiştiriliyor. Özellikle seracılıkta kullanmak üzere ithal edilen bombuslar, İzmir’de üretilmeye başlandı. Hedef, 3 yıl sonra tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak. Bombuslar, bal arısından daha iri, güçlü ve sakin bir tür. Ana vatanı Ege olan Bombus arıları tarımsal üretimde önemli bir paya sahip…
Bu çalışkan arılar, özellikle domates, kabak ve patlıcan üretiminde kullanılıyor. Hormon kullanımını azalttığı için bombuslar, aynı zamanda çevre dostu. Yerli üretimin büyük bölümü, İzmir’in Bergama ilçesinde özel sektöre ait bir firma tarafından gerçekleştiriliyor.
Söz konusu firmanın yönetim kurulu üyesi Ahmet Şentürk, “Şu anda biz sektörde yüzde 30’lar civarındayız. Hedefimiz iki yıl içinde yüzde 70’lere gelmek. 2015’te bu sektörde bir numara olmak hedefimiz” diye konuştu. Yerli üretim, kovan fiyatlarını da düşürdü. 10 yıl önce 120 lira olan ithal bombus arısı kovanı, yerli üretimin etkisiyle 75 liraya alınabiliyor.