Bürokrasinin Hayvancılığımıza Engelleri Çok Büyük…!
Yıllar boyu tüm ülke, bürokrasinin çarklarından şikayetçi olduğu halde bu hantal yapıyı kıracak bir uygulama tam olarak hiçbir yönetim tarafından hayata geçirilemedi.Bunun son örneklerini hayvancılık sektörümüzde tüm hızı ile yaşamaya devam ediyoruz.
GDO ÜRÜNLERİNE BÜROKRASİ DUVARI
Hayvancılık sektörünün yaşadığı son olumsuzluklardan sonra besiciler Tarım bakanlığı koridorlarında sıkça rastlanmaya başladı.Bu ziyaretçilerden son grup ise, geçtiğimiz günlerde büyük sıkıntılar içinde boğuşan tavukçuluk sektörü yöneticileri.
Yem ve diğer sıkıntılarını anlatmak için Tarım Bakanlığına giden Besdbir (Beyaz Et sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği) yöneticileri Zühal Daştan başkanlığında bakan Eker’in seyahatte olması nedeniye Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları’nın konuğu oldular.
Mısır ve buğday stoklarının hızla azalması ile ilgili olarak müsteşar Vedat Mirmatoğulları’na dert yanan tavukçuluk kuruluşları, Avrupa Birliği’nin de kabul ettiği ithal edilmesi kararlaştırılan 3 GDO hattında bulunan mısır ve soya ile ilgili Bilim Kurulu’nun onayının 04 Ocak 2011 tarihinde verildiği halde hala resmi gazetede yayınlanmamasının sesktörde doğurduğu olumsuzlukları dile getirdiler.
Müsteşar Mirmahmutoğulları’nın araştırdığı sorunun ardından bürokrasi çıktı.04 Ocak 2011 tarihinde Bilimsel Kurul tarafından onaylanan soya ithali kararı hukuk kuruluna gönderilmesi üzerine 22 gündür bekletildiği ortaya çıktı.Bunun üzerine müsteşar böyle acil durumlarda insiyatif kullanılarak direkt hukuk ile ilgili olmayan kararların acilen gönderilerek resmi gazete’de yayımlanmasının ülke yararına olduğunu dile getirdi.
MISIR SENEYE BULUNMAYACAK
Mayıs ayında yumurtacı sektörün mısır stoklarının biteceğini söyleyen ilgililer,daha sonra da et yönlü tavukçuların sıkıntısının başlayacağını dile getirerek önlemin şimdiden alınmasının yararı üzerinde durdular.
Pamuk ekiminin gelecek yıl büyük oranda destek görmesi üzerine mısır yerine pamuk ekilmesinin gelecek yıl büyük sıkıntı yaratacağını söyleyen tavukçu kuruluşları bununla ilgili çalışmaların başlamasının yararlı olacağını söylediler.
KÜMESLERDE ÇEVRE BAKANLIĞININ AÇMAZI
Çevre Bakanlığı ile ilgili olarak ülkemizde Çevre Düzenleme Planı’nın bazı illerde uygulamasının yüzde 40,bazı illerde ise yüzde 5-10 arasında değiştiği ve bunun büyük sıkıntılara neden olduğu belirtildi.
Bu uygulamanın her il’de aynı oranda olmasının şikayetlerin önüne geçileceği görüşünde şu örnekler verildi.
Bir il’de yıllardır hizmet veren bir tavukçuluk entegre kuruluşu bahçesinde yapacağı bir arıtma için Çevre Bakanlığı’na müracaat ettiğinde kendisine Çevre Düzenleme oranını kullandığı bildirilerek olumsuz cevap veriliyor.
Bu durumda tesisin arıtmasının başka bir arazide yapılması isteniyor:Bunun ne kadar mantıksız bir uygullama olduğu da ortada.Anladınız mı şimdi bürokrasinin ülkeye ne kadar köstek olduğunu..?