Bursa’da Et Ürünleri Denetimleri Sıklaştırıldı


24419_235114326634186_77865160_nBursa İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Bursa İl Merkezi Ve İlçelerinde 2013 Yılı İçin 25.000 Gıda Denetimi Yapmayı Planladı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer ÇELİK, gıda denetimleri ile ilgili bir açıklama yaptı. 2012 yılı Temmuz ayından sonra Gıda Denetimlerinde etkinliğin arttığına dikkat çeken İl Müdürü ÇELİK, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
“Et ve Et Ürünleri Alanında Faaliyet Gösteren Tüm İşletmeler Bilgilendirildi
 
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13 Haziran 2010 tarihinde yayımlanmıştır. Kanuna bağlı olarak da 17.12.2011 tarihinde Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Bu kapsamda riskli ürünler olarak değerlendirilen Et ve Et Ürünleri İşletmeleri Onay kapsamına alınmış ve eski işletmelerin yeni kanun ve mevzuata uyum sağlaması için kademeli olarak 31.12.2012 tarihine kadar şartlı onay, modernizasyon planı sunmaları halinde de 31.12.2013 tarihine kadar almaları zaruri hale getirilmiştir. Bu kapsamda; İl Müdürlümüzün kayıtlarında olup olmamasına bakılmaksızın, et ve et ürünleri alanında faaliyet gösteren tüm işletmelere Gıda Kontrol Görevlilerince bizzat gidilerek kanun ve ilgili mevzuat hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Bu kapsamda bugüne kadar 109 işletmeye onay belgesi verilmiştir. Onay Belgesi alan bütün firmalar; Onay denetiminin yanı sıra HACCP denetimine de tabi tutulmuşlardır.
 
Gıda Kontrol Görevlilerine Eğitim Verildi
 
İl Müdürlüğü olarak yeni mevzuatın yükümlülüklerini yerine getirebilmek ve denetim faaliyetlerini daha etkin yürütebilmek amacıyla Gıda Kontrol Görevlisi eğitimleri düzenlenmiş, 41 personel Gıda Denetçisi eğitimini tamamlayarak, 120 olan Denetçi Sayısı yapılan eğitim sonucunda 161’e ulaşmıştır. Mevzuata uyum ve il genelinde kurumsal birlikteliğin sağlanması amacıyla Gıda Kontrol Görevlileri birçok eğitime tabi tutulmuşlar ve eğitimler kesintisiz olarak devam etmektedir.
 
Denetim Faaliyetlerinde Modernizasyon
 
İl Müdürlüğümüzce; Gıda Kontrol Görevlilerinin denetim faaliyetlerinin modernizasyonu amacıyla teknoloji alanına yatırım yapılarak Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkelerde de kullanılan, akredite edilmiş laboratuarlardan sertifikalandırılmış alet ve ekipman (infrared ve batırmalı dijital termometre, dijital fotoğraf makinesi, kızartma yapı ölçüm cihazı, refraktometre) alımı da gerçekleştirilmiş ve ilgili personele dağıtımı yapılmıştır.
 
Gıda Kontrol Hizmetlerinde Nöbet Sistemi
 
İl Müdürlüğümüz ve yetkilendirilen 16 İlçe Müdürlüğümüzün tamamında Gıda Kontrol Görevlileri için Nöbet Sistemi uygulanmaktadır. 7/24 faaliyet göstermek üzere hazır tutulan personel (Gıda Kontrol Görevlileri, Şoför, Yardımcı eleman) ve araçlarımız Bursa`nın tüm noktalarına kısa zaman dilimleri içerisinde ulaşabilecek şekilde hazır tutulmaktadır. Alo 174 (Alo Gıda) hattına gelen şikâyet ve talepler derhal ilgili Gıda Kontrol Görevlilerine aktarılmaktadır. Söz konusu personel; kendisine gelen ihbar ve şikâyetleri yerinde inceleyerek delilleri ile birlikte raporunu tutmakta ve sonucu ile ilgili şikayetçiye iletilmek üzere bilgi vermektedir. Alo 174 hattına gelen bir şikâyet unsurunun zamanı içerisinde sonuçlandırılmaması söz konusu olmamaktadır. Ülkemizde gerçekleştirilen tüm gıda denetimleri, internet ortamında bir veritabanı olan Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine uygun olarak gerekleştirilmekte ve kaydedilmektedir.
 
Et ve Et Ürünleri İşletmelerinde Kesintisiz Denetim
 
2012 yılında Et ve Et Ürünleri işletmelerinde 520 denetim yapılmış olup 451 adet numune alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda numunelerin 412 tanesinin Türk Gıda Kodeksine uygun olduğu, 39 tanesinin ise uygun olmadığı belirlenmiştir. Uygun olmayan numunelere 5996 sayılı kanunun 40. maddesi gereği idari para cezası uygulanmıştır. 2013 yılında ise bugüne kadar (20.03.2013) 121 denetim yapılmış olup 80 adet numune analize gönderilmiş, yapılan analiz neticesinde 30 tanesinin Türk Gıda Kodeksine uygun, 5 tanesi ise uygun olmadığı belirlenmiştir. 45 tanesinin analiz işlemleri devam etmekte olup, laboratuar sonuçları beklenmektedir. Uygun olmayan numunelere 5996 sayılı kanunun 40. maddesi gereği idari para cezası uygulanmıştır.
 
2013 Yılı İçin 25.000 Denetim Planlandı
 
Bursa İl Müdürlüğü olarak 2013 yılı için il ve ilçelerimizi kapsayan Denetim Planı hazırlanmıştır. Bu kapsamda il genelinde tüm sektörler dahil olmak üzere 2012 yılı denetim sayıları değerlendirilerek 2013 yılı hedefi 2012 yılının 3 katı olarak belirlenmiş ve yaklaşık 25.000 Denetim yapılması planlanmıştır. 2012 yılının ilk 3 ayında yapılan denetim sayısı 1044 olup, belirlenen hedef doğrultusunda 2013 yılı ilk 3 ayında bu sayı 3455’e ulaşmıştır. Yine 2012 yılı ilk 6 aylık denetim sayısı 2936 olarak gerçekleştirilmiş, şu ana kadar yapılan denetim sayıları sonucunda 2013 yılı ilk 6 ayında 12000 denetim sayısına ulaşılacağı öngörülmektedir. Yıllık bazda belirlenen hedefimize ulaşmak üzere 2013 yılı denetim programına uygun olarak faaliyetlerimiz sürdürülmektedir.
 
Bakanlığımızın gıda denetim ve tescil işlemlerindeki çalışma şekli şeffaf bir sistem üzerine kurulmuştur. Onay almış ve Onay Belgesi iptal edilmiş işletmeler www.ggbs.gov.tr adresinden tüm kullanıcılara açıktır. Gıda Güvenirliğinin sağlanması ve şeffaf bilgi paylaşımı amacıyla birçok sonuç ve uygunsuzluk durumları da Bakanlığımızın Resmi İnternet Sitesi olan www.tarim.gov.tr adresinden halkımızın bilgisine sunulmaktadır” 

DİĞER HABERLER
Antibiyotik Kısıtlamasına Yanıt...
Haber Tarihi: 8 Mayıs 2013. 12:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x