Canan Karatay meslekten geçici men edildi


1425974864325
Şeker testleriyle ilgili açıklaması sebebiyle Prof. Dr. Canan Karatay, geçici olarak meslekten men edildi.
İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, şeker testleriyle ilgili açıklaması sebebiyle Prof. Dr. Canan Karatay’a geçici olarak meslekten men cezası verilmesine karar verdi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Prof. Dr. Canan Karatay’ı tıbben geçerli bir yöntem olarak uygulanan gebelikte şeker yükleme testinin hastaları zehirlediğini söyleyerek hastaları kaosa sürüklediği ve hekimleri küçük düşürdüğü gerekçesiyle şikâyet etmişti. Dernek şikâyetinde Karatay’ın uzmanlık dışı bir konuda tıbbi değerlendirme yaptığı, bilimsel olmayan açıklamalarla halk sağlığına zarar verdiği, kendi reklamını yaptığı, tıbbi bir konuyla ilgili ihtilafında kendisiyle farklı düşünen hekimlerle etik olmayan tartışma yöntemlerini kullandığı iddialarında da bulunmuştu.

 

 

OY BİRLİĞİYLE KARAR

 

 

5 doktorun oluşturduğu İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, 6 Ekim tarihli son toplantısında, Karatay’ın Tıbbi Deontoloji Tüzüğü, Hekimlik Meslek Etiği Kurallarını ihlal ettiği, bilim dışı söz ve tutumlarına, meslektaşlarını kötülemeye ısrarla devam ettiği gerekçesiyle geçici olarak meslekten alıkoyma cezasıyla cezalandırılmasına oybirliğiyle karar verdi. Karar bir yandan Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu’na, diğer yandan iadeli taahhütlü olarak Karatay’a yollandı. Karatay’ın yazıyı almasından itibaren 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Karatay’ın cezası Yüksek Onur Kurulu’nda da görüşülecek. Eğer onanırsa uygulamaya geçilecek.

 

 

NE DEMİŞTİ

 

 

PROF. Dr. Karatay katıldığı televizyon programında gebelikte uygulanan testlerle ilgili “Bir kerede anneye yüklenen 100 gram şekerin plasentayı ve bebeği bozduğu biliniyor. Bizde bazı anne adaylarına 4 kere, 10 kere yapılıyor” şeklinde konuşmuştu. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, bu açıklama üzerine suç duyurusunda bulunmuştu.

DİĞER HABERLER
Resmi Veteriner Hekimler Artık Klinik (Muayenehane) Açamayacak

 

Canan Karatay meslekten men cezasını değerlendirdi

 

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, Prof. Dr. Canan Karatay’a verilen 15 günlük meslekten men cezasını değerlendirdi.22 Ekim 2015

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, hamilelikte şeker yüklemesi konusundaki açıklamaları nedeniyle Prof. Dr. Canan Karatay’a 15 gün meslekten men cezası verilmesini değerlendirirken “Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok, ‘ben söyledim oldu’. Bilimsel bir çalışma yapacaksınız ve onu açıklayacaksınız. İstanbul Tabip Odası ‘açıklamaların bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği’ yönünde karar verdi” dedi.

Prof. Dr. Demir, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’a “hamilelikte şeker yükleme testinin zararlı olduğu” açıklaması nedeniyle İstanbul Tabip Odasınca 15 gün meslekten men cezası verilmesi ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Karatay’ın söylemlerinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını, başka niyetlerle yapılması nedeniyle girişimde bulunduklarını anlatan Demir şöyle konuştu:

“Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığına başvurduk. Sağlık Bakanlığı ‘Gebelikte şeker yüklemesini, şeker taramasını yaptırıyoruz, rutin olarak istiyoruz’ diye onayladı ve yayınladı. İkinci olarak da İstanbul Tabip Odasına görüşlerimizi bildirdik. Tabip odası bu konuda biri yüksek riskli gebelikle ilgili, biri de iç hastalıkları konusunda metabolizma ve endokrin alanında uzmanlık yapmış bilirkişi görevlendirdi. Hazırlanan raporda da ‘Ağızdan yapılan şeker yükleme testinin herhangi bir zararının olmadığı, bu hanımefendinin yaptığı açıklamaların bir bilimsel dayanağının olmadığı’ belirtildi. Bilim dünyasında farklılar olabilir, kabul edilebilir ama bu tip, halk sağlığını ilgilendirecek durumlarda dikkatli olmak gerekiyor.”

DİĞER HABERLER
E-ticaret sitesi açacaklar için bu belgeler mutlaka gerekli

Demir, her 10 gebeden birinin şekerden etkilenebileceğini ve bunun önemli bir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek bu problemin hem anneleri hem bebekleri tehlikeye atabileceğini bildirdi.

Karatay’ın bu konuda yazılı ve görsel medyada yer alan açıklamalarının “herhangi bir bilimsel dayanağının olmadığını, tamamen kişisel reklam amaçlı olduğunu” dile getirdiklerini anımsatan Demir, şu bilgileri aktardı:

“(Bebekleri zehirliyor) ifadesi çok korkunç bir iddia. Böyle bir şey olmaz ve mümkün de değil. Herhangi bir hekimin birilerine zarar vermesi mümkün mü, böyle bir art niyet olabilir mi? Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok, ‘ben söyledim oldu’. Bilimsellikte böyle bir şey yok. Bilimsel bir çalışma yapacaksınız ve onu açıklayacaksınız. İstanbul Tabip Odası, açıklamaların bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği yönünde bir karar verdi, 15 gün meslekten men cezası verdiler kendilerine.”

Karatay’ın konuyla ilgili açıklamalarının insanları yanlış uygulamalara yönlendirdiğini aktaran Demir, “Diyor ki, ‘bu konuyu iddia edenler konuyu açıklasın’. ‘Ben dünya düzdür diyorum, dünyanın yuvarlak olduğunu iddia edenler ispatlasın’ gibi bir şey. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu (FIGO) çalışma grubunun raporunda insanlar şeker yüklemesini 100 gramla mı 75 gramla mı yapalım tartışmalarında ama burada deniyor ki ‘şeker yüklemesi yapmayın, o şekeri içerseniz sizin çocuğunuza böyle olur, şöyle olur.’ Bu söylediklerinin hiçbir bilimselliği yok” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Türkiye'nin etini İstanbullu yiyor

Demir, İstanbul Tabip Odasının kararıyla ilgili Karatay’ın “Ben bu işten vazgeçmedim, aynı iddiaları söylüyorum” şeklindeki açıklamalarının “kabul edilemez” olduğunu dile getirerek “Karatay’ın yaptığı ciddi bir suç. TJOD olarak meslektaşlarımızın ve kadın sağlığının her zaman takipçisiyiz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

-“Gebelerin yüzde 10’unu etkiliyor”

Gebelikte şekerin çok ciddi bir problem olduğunu vurgulayan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şeker, gebelerin yüzde 10’unu etkilemektedir. Gebelikte varsa şeker hastalığı mutlaka tespit edilmesi lazım. Bu tespitin de özellikle gebeliğin 24. ve 28. haftalarında yapılması önemli çünkü kendisi de gayet güzel söylüyor, aslında biliyor ama saptırıyor konuyu, ‘plesental hormonların etkisi bu haftalardan sonra başlıyor’. Yani gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra 20. haftadan itibaren şeker hastalığına eğimli bir dönem başlıyor, bunun mutlaka araştırılması lazım.”

Prof. Dr. Demir, hastalara bilimselliği bulunmayan açıklamaları dikkate almamaları ve doktorlarını ciddiye almaları çağrısında bulundu.


Haber Tarihi: 21 Ekim 2015. 09:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x