ÇAYKUR, işleme kapasitesini artırdı
Türk firması ÇAYKUR, günlük çay işleme kapasitesini 8 bin 650 tona çıkardı.
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2016 yılı için günlük yaş çay işleme kapasitelerini, 650 ton daha ilave ederek 8 bin 650 tona çıkardıklarını söyledi.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR Brifing Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Ankara’da yaşanan terör olaylarını lanetleyerek, milletin birliği ve beraberliğini dün olduğu gibi bugün de kimsenin bozamayacağını belirtti.
Havaların iyi gitmesiyle yaş çay sezonunun yaklaştığını dile getiren Sütlüoğlu, 2016 yaş çay sezonunun nisan ayı sonunda başlamasını beklediklerini, hazırlıkları bu yönde sürdürdüklerini ifade etti.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR’un her yıl günlük yaş çay kapasitesini artırdığına işaret ederek, “Günlük 6 bin ton olan günlük yaş çay işleme kapasitemizi, önceki yıllarda 8 bin tona çıkarmıştık. Bu yıl günlük yaş çay işleme kapasitemize 650 ton daha ilave ederek 8 bin 650 tona çıkardık. Kapasitemizi 10 bin ton seviyelerine çıkarmak için çalışmalarımız ilerleyen yıllarda sürecek. Yaş çay büyük oranda bir fabrikadan diğerine naklediliyordu. Bu da çayda kaliteyi bozuyor ve maliyeti artırıyordu. Kapasite artışıyla bu durumun önüne geçmiş oluyoruz” dedi.
Randevulu yaş çay alım sitemi ile çayda huzurlu bir süreç yaşanmaya başlandığını kaydeden Sütlüoğlu, “Vatandaşlarımız artık ne zaman ve ne kadar çay satacağını biliyor. Üreticiler çaya yeniden umutla bakmaya ve kendi aralarında yardımlaşmaya başladı. İnsanlar çaya yüzünü yeniden döndü” diye konuştu.
‘Çaylıklar ruhsatlandırılıyor’
Sütlüoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla ruhsatsız çaylık alanların ruhsatlandırılması için çalışma başlattıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“27 Nisan 2013 tarihine kadar müracaatlar gerçekleşmişti. Bu kapsamda 20 bin üretici bize çaylıklarının yeniden ruhsatlandırılması için müracaat etti. Bugüne kadar 13 bin 800 kişinin 28 bin dekar dolayında arazisini tespit ettik ve ruhsatlandırdık. Çalışmalarda 6 bin 200 vatandaşımıza ise istenen evrakları getirmediği için ruhsat veremedik. Bu vatandaşlarımız 15 Nisan’a kadar müracaat ederlerse çay arazilerine ruhsat vereceğiz.”
Üreticilerin bu işi hafife almamasını ve çay bahçelerine ruhsat almalarını isteyen Sütlüoğlu, “Müracaat eden vatandaşlarımız bu sezon bu haklarından yararlanacak. Çay başladığında müracaat ederlerse bu haklarından yararlanamayacaklar. Çok uzun yıllar çay üreticisi bu fırsatı bekledi. Ruhsatsız çaylıklarına ruhsat alsınlar. 27 Nisan 2013 tarihinden sonra yapılan müracaatlar için ise Bakanlığa müracaat yazısı yazılacak ve Bakanlık uygun görürse ruhsat verilecek” ifadelerini kullandı.
‘Özelleştirme gündemde yok’
Organik tarım havzası çalışmaları kapsamında 30 bin dönümün üzerindeki alanın fiili organik tarım alanına dönüştürüldüğüne dikkati çeken Sütlüoğlu, “3 bin 500 dekar alanda ise geçiş işlemleri sürüyor. Bu da tamamlandığı zaman 35 bin dönüme yakın bir alan tam organik olacaktır. Organikte belli bir seviyeye geldik. Organik çay tarımında yıllık 5 bin ton üretim gerçekleştireceğiz. Bu gerek iç gerek dış pazarda, pazar payımızı artırma imkanı verecek” değerlendirmesinde bulundu.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR’un özelleştirilmesi konusunu her dönem birilerinin malzeme haline getirdiğini, vatandaşın ihtiyaçları doğrultusunda bir çay kanununun çıkmasının arzulandığını, bunun doğru algılanması gerektiğini söyledi.
Halk odaklı bir çay kanunu çalışması yapıldığını belirten Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
“Üretici ve tüketici bu işin odağında olacak. Bazı kişiler kanun çalışmasını, yapılan yatırımlarla ilgili ‘ÇAYKUR özelleştirilecek’ iddialarını gündeme getiriyor. Bu iddiaların gerçekle ilgisi yoktur. Bu iddialar hayal mahsulüdür. Birileri oturup hayal kuruyor, senaryo yazıyor. Sonra inanıyorlar. Birileri hem senarist hem oyuncu hem de yönetmen oluyor. ÇAYKUR’un özelleşmesi diye bir konu gündemde yok. Üreticilerin aleyhine olacak bir çalışmanın içerisinde biz olmayız. Kökleri derinde olan ÇAYKUR yaptığı yatırımlarla köklerini daha da derine salıyor.”