Çaykur’un,Sıfır Kalori İçeren Şeker Bitkisi “Stevia” Üretimi
Normal şekere göre yüzde 300 daha tatlı ve kalorisiz bir ürün.
Geçen yıl Çaykur tarafından deneme üretimine geçilen ve normal şekere göre 300 kat daha fazla tatlandırma özelliği içeren ve içerisinde hiç kalori bulundurmayan “Stevia” bitkisi hasadı gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıl fideleri yurt dışından getirilip Rize’deki Çaykur Araştırma Enstitüsü bahçelerinde deneme ekimi yapılan Stevia bitkisi hasat yapılacak döneme geldi . Çok az güneş ve bol su isteyen bitkinin deneme üretiminde beklenilenin üzerinde bir verim elde edildi. Ürünün yaprak analizleri ise istenilen düzeyin üzerinde çıktı.
İlk ’Stevia’ hasadı ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu gözleminde gerçekleştirdi.
Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, bir dönüm alanda çay oranında Stevia yetiştirilebileceğini belirterek, “Bir yıl önce bitkiyi deneme amaçlı diktik. Bir yılını doldurdu. İlk hasadını gerçekleştirdik. 4-5 yıl verimlilik ömrü olan çalı türü bir bitki. Bir dönümden bin 500 ile 2 ton arasında ürün elde edilebiliyor. Tatlandırıcı özelliği normal şekere göre 10 kat daha fazla. Sıvılaştırılmış şekere göre ise 300 kat daha fazla. Ama şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, şeker içermeyen, hiç kalori barındırmayan çok sağlıklı bir tatlandırıcı