Celal Şengör Hoca’nın Yazısı Tepki Çekti
Ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Celal Şengör’ün Bilim Teknoloji Dergisi’nde yayınlanan bir yazısı hem büyük ilgi uyandırdı hem de bazı kesimlerde tepki çekti.
İşte Prof.Dr.Celal Şengör’ün Bilim Teknoloji Dergi’sinde ele aldığı konu ve yazısı;
Türkiye halkı kravat takar, lüks otomobillerde dolaşır, bikinili hatunları sosyetik plajları doldurur veya şehirlerini şekilsiz gökdelenlerle doldurup oraları yaşanmaz hale getirir, ama tüm bu halk zenginiyle fakiriyle, şehirlisiyle köylüsüyle zır cahildir. Kendi tarihinden habersizdir. Aslında ne dilini, ne dinini bilir, ne geleneklerini tanır, ne de toplumsal değerlerinin evriminden haberdardır.
Muhteşem Yüzyıl diye televizyonlarda alkışladığı dönemde, devletinde Amerika’dan gelen gümüşün ilk enflâsyonu başlattığını bilmez (çünkü Avrupalı dünyayı keşfederken, muhteşem [!] padişahları hareminde gönül eğlendirmekte, dünyayı öğrenelim diyen Pirî Reis’in kafasını vurdurmaktadır). O Muhteşem (!) yüzyılda Anadolu’da medrese o kadar ayağa düşmüştür ki, öğrenci haydutluğa başlamıştır (buna softa şekâveti denir).
Avrupa’da ilk yenilgimizi Muhteşem (!) Süleyman devrinde aldığı gibi (I.Viyana bozgunu: 1529), Hint Okyanusuna her çıkışımızda mini mini Portekiz’den sopayı yiyip Kızıldeniz’e veya Basra Körfezi’ne tıkılışımız da bu büyük (!) padişah efendimizin devrindedir.
Gene onun zamanında dünya keşfedilirken, Hint Okyanusu’na kadırga denen sandallarla açılan ve 1554’te Hindistan’da karaya vuran büyük (!) bir amiralimiz, yürüyerek üç senede Hindistan’dan Edirne’ye gelmiş ve meşhur bir kitap (Mirât-ül Memâlik) yazmıştı. El alemin dünyayı öğrendiği bu dönemde Seydî Ali Reis gazel söyleyip, eğlence partilerini anlatmaktan başka tek bir detaylı coğrafya bilgisi toplamayı gerekli bulmamıştı.
Büyük (!) Sultanımız Süleyman’ın Fransa kralı I. François’yı hapisten bir mektupla kurtardığını okurduk mektepte. O François’nın kurduğu Collège de France bugün dünyanın en önemli araştırma kurumlarından biridir. Bizimkinin hangi kurumu ayakta kaldı? Hangi kurumunun insanlığa beş paralık bir faydası oldu?
Tek becerdiği kalıcı şey, aklı başında öz oğlu Şehzade Mustafa’yı Hürrem uğruna katlettirip, devleti bir ayyaşa teslim ederek halkının geleceğini karartmak oldu.
Artık yeter! Bu ve benzeri rezillikleri yalanlarla bezeyip yücelten, buna karşılık bize bütün dünyada saygınlık kazandıran, aklımızı kullanıp onurlu insanlar olmamızı sağlayan Atatürk’ü aşağılayan âlim pozlu, ukala tavırlı zır cahilleri her gün halkın karşısına diken televizyon kanallarından ve gazetelerden gına geldi. Yükselen ahlaksızlık grafiğimiz kimin eseridir sanıyorsunuz?
Cehalet tüm fenalıkların anasıdır. Biz de o anayı besleyip duruyor, onun tosuncuklarına oylar veriyoruz. Artık yeter! Memleketimde her elimi attığım yerde cehalet çirkefine bulaşmaktan bıktım.
Daha önce; bilim, asker, siyaset, din ve darbe konularında yaptığı açıklamalarda dikkatleri üzerine çeken İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, canlı yayında yine çok tartışılacak açıklamalara imza attı.
BİZANS’I OSMANLI’YA TERCİH EDERİM
CNN Türk ekranlarında yayınlanan ve Enver Aysever’in sunduğu Aykırı Sorular programına katılan Şengör, dinin bilimin gelişimini engellediğini iddia ederek tepki çekecek bir değerlendirmede bulundu.
Aynı durumun Osmanlı döneminde daha yoğun yaşandığını söyleyen Şengör, “Bizans’ı Osmanlı’ya tercih ederim, çünkü Bizans toplumu bilime değer veriyordu” diye konuştu.
“DARBE ZORUNLU AMELİYAT GİBİDİR”
Daha önceki açıklamalarında da “Kenan Evren akıllı bir adamdır” diyen, Türkiye’de darbelerin devletin devamlılığı için yapıldığını savunan Prof. Dr. Celal Şengör, “Düşün ki sen kansersin, şunu alırsan yaşayacaksın. Darbeler sevimsizdir ama ameliyatlar da sevimsizdir” diyerek darbelerin zorunlu olduğunda yapılması gerektiğini savunmuştu.
Oha!