Çiftçi tarımın, tarım ise yarınımızın teminatıdır
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımda kalkınma olmadan hiçbir alanda kalkınma gerçekleşmeyeceğini kaydederek “Çiftçi tarımın, tarım ise yarınımızın teminatıdır. Bu topraklar bize şehitlerimizin emaneti. Şehit kanlarıyla sulanmış olan bu aziz toprağı ekeceğiz, dikeceğiz ve biçeceğiz. Milletin ekmeğini büyütmek için gece gündüz demeden çalışacağız. Yeri zamanı geldiğinde ay yıldızlı bayrağın göklerde dalgalanması için gerekirse de bu vatan için öleceğiz.” diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Et Kombinasının ilk kesim töreni ve Genç Çiftçi Projesi kapsamında hayvan dağıtım törenine katılmak üzere hava yoluyla Sivas’a geldi.
Bakanlar Çelik ve Yılmaz’ı Nuri Demirağ Hava Limanı’nda Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın ve diğer ilgililer karşıladı.
Çelik ve Yılmaz ilk olarak Hakkari’de dün şehit düşen deniz sözleşmeli er Nurullah Çakır’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.
Bakanlar daha sonra Kovalı Kavşağı’ndaki Sivas Et Kombinasında gerçekleştirilen “ilk kesim” ve “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında hayvan dağıtım törenine katıldı.
Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zor bir coğrafyada bulunduğunu ve zor bir süreçten geçildiğini belirtti. Bu coğrafyada yaşanan olaylar nedeniyle çok kan ve gözyaşının aktığını, akmaya da devam ettiğini vurgulayan Bakan Çelik, Türkiye’nin bu olayların masa başında çözülemeyeceğini dünyaya haykırdığını ve haykırmaya da devam edeceğini kaydetti.
Türkiye’nin gür sesini yükselttiğini, bunun için de birlik ve beraberliğe ihtiyaç bulunduğunu, önemli ve stratejik bir sektör olan tarımın Türkiye için bir tercih değil, zorunluluk olduğuna işaret eden Çelik, “Ahırlarda, ağıllarda, tarlada, bağda bahçede çapayla meşgul olanlar, üretenler, siz başımızın tacısınız.” diye konuştu.
Tarımda kalkınma olmadan hiçbir alanda kalkınma gerçekleşmeyeceğini olmayacağını kaydeden Bakan Çelik, şunları söyledi:
“Tarım ayakta değilse, sizin ayakta kalmanız mümkün değil. Onun için tarımın öneminin her gün arttığını bilerek çalışmalarımızı ona göre sürdürmemiz gerekiyor. Topraklar azalıyor, iklimler değişiyor, nüfus artıyor; bu nedenle tarım son derece önemli. Toprağımızın kıymetini iyi bilmek, onu korumak ve sahip çıkmak zorundayız.”
“147 milyar liralık tarımsal hasılamız var, bunu 150 milyar dolara çıkaracağız.” diyen Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:
“17 milyarlık ihracatımız var, bunu 40 milyara çıkaracağız. Nasıl çıkaracağız? Sizler çalışacaksınız biz sizlere destek vereceğiz. İl, ilçe müdürlük binalarında oturarak olmaz, dairede oturmak, evrakla uğraşmak yok, hepimiz arazide, tarlada olacağız. Bu büyük hedefleri gerçekleştirmek için ‘Milli Tarım’ projesini açıkladık. Bu kapsamda Türkiye’yi 941 havzaya böldük, hangi havzada ne ekilecek, ne ekilmesi lazım bunları tek tek inceledik. Tarımsal hasılayı da doğru yerde doğru ürünü ekerek, yükselteceğiz. Bugüne kadar çok destekler verdik ama yeni destek modelimizin artık havza bazlı olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Gübrede ciddi indirimler oldu. Ama esas yaptığımız her seçim döneminde malzeme olarak kullanılan mazotla ilgili tartışmalardı. Çok şükür hükümet olarak değerlendirdik artık mazotun yarısını çiftçimiz yarısını da devletimiz, Bakanlığımız karşılayacak.”
“Hayvancılık yapan herkese mera tahsisi gerçekleştireceğiz”
Bakan Çelik, sulama, hayvancılık gibi alanlarda da yapılması planlanan çalışmalara değinerek, “Mera için yasal düzenleme yapıyoruz. Kim hayvancılık yaparsa merayı onlar kullanacaklar. Ama meraları bırakmak yok. ‘Ben hayvancılık yapıyorum’ diyen herkese mera tahsisini gerçekleştireceğiz. Düve, damızlık koç ve teke merkezleri kuracağız.” dedi.
Bu yıl 15 bin kişiye hibe desteği sağlanacağını, bunun 11 binlik kısmının hayvancılık ile ilgili olduğunu aktaran Çelik, “Çiftçi tarımın, tarım ise yarınımızın teminatıdır. Bu topraklar bize şehitlerimizin emaneti. Şehit kanlarıyla sulanmış olan bu aziz toprağı ekeceğiz, dikeceğiz ve biçeceğiz. Milletin ekmeğini büyütmek için gece gündüz demeden çalışacağız. Yeri zamanı geldiğinde ay yıldızlı bayrağın göklerde dalgalanması için gerekirse de bu vatan için öleceğiz.” diye konuştu.
“Milli ekonominin temeli tarımdır”
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da yaptığı konuşmada, hangi dönemde olursa olsun tarım ve gıda güvenliğinin olmazsa olmaz olduğunu bildirdi.
Milli ekonominin temelinin tarım olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Tarımsal üretim değerleri dikkate alındı, Türkiye Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sırada. Büyükbaş hayvan sayımız 2002’ye kıyasla arttı. 2002’da 9 milyon 900 bin varken, 2016’da 16 milyonda. Küçükbaş hayvan sayısı 2002’de 32 milyonken 2016’da 44 milyon. Süt ve et üretimi de arttı.” diye konuştu.
Yılmaz, tarıma çok büyük destek verildiğine değinerek, “Önümüzdeki yıl tarıma 30,9 milyar Türk lirası destek vereceğiz.” ifadesini kullandı.
Yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bunlar ürettiğimiz para etsin, köylümüz zengin olsun, mali sıkıntısı olmasın, emeğinin karşılığını alsın diye yapılıyor. Geçmişe kıyasla çok iyi bir durumdayız. Yine de yarınımız hiç şüphe yok ki daha güzel olacak. Ama bunun şartı birlik beraberliğimizi devam ettirmemiz. Bizim şehitlerimiz var ve şehitlere karşı borcumuz var. İşte o borç şehitlerin uğrunda öldüğü değerlerdir. Bu vatan ve bayrak için onlara sahip çıkmamız lazım. Bu vatana, bu bayrağa da devleti daha güçlü kılarak bu ülkenin insanlarını daha zengin kılarak sahip çıkılır. Onun için de herkesin daha çok çalışması lazım. Allah nasip ederse önümüzdeki dönem daha çok çalışma, üretim, birlik beraberlik dönemi.”
Konuşmaların ardından Bakan Çelik ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Davut Gül ve diğer protokol üyeleri, hibe desteği alanlara belgelerini verdi.
Bakanlar Çelik ve Yılmaz, daha sonra “ilk kesim” töreni için kurdele kesti.