Çiftçilere Kimyevi Gübre İndirimi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin (Tarım Kredi) tarımsal girdilerden kimyevi gübrede yüzde 15’lere varan indirim sağlayacağını açıkladı. Pakdemirli, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, gübre fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu.
Tarımın en önemli girdisinin gübre olduğuna işaret eden Pakdemirli, açıklamasında “Çiftçimiz, tarlasına yeterli gübre atamazsa hasatta yeterli verimi alamaz. Son zamanlarda dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, kur üzerinden ekonomimize yapılan finansal saldırılar malum. Çiftçimizin ekmeğine göz diken maksatlı kesimlerin bu durumu fırsata çevirme çabalarıyla kimyevi gübre fiyatında artış yaşandı.” dedi.
Bakan Pakdemirli, bu artışların hem kur farkı nedeni ile gelen maliyet artışı hem de kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayandığını vurgulayarak, Tarım Kredi’nin ülkemizdeki üreticinin girdilerini kolaylaştıracağını ve Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) de üreticinin hasatından elde ettiği ürüne alım garantisi vereceğini belirtti.
Çiftçimize sahip çıkacağız, çiftçimizi asla ezdirmeyeceğiz.
Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: “Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Çiftçimize sahip çıkacağız, çiftçimizi asla ezdirmeyeceğiz.’ demişti. Bizler de bunu yapıyoruz. Bakanlık olarak Tarım Kredi ile yapılan çalışmalarla güzel bir haber vermek istiyoruz. Tarım Kredi, en önemli tarımsal girdilerden kimyevi gübrede cinslerine göre değişmekle beraber yüzde 15’lere varan indirim sağlayacak. Örneğin, DAP gübrenin tonu 3 bin 250 liradan 2 bin 900 liraya düştü. Yapılan indirimin piyasaya yansımasıyla tüm sektörün benzer hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.”
Çiftçiye 130 Milyon TL Kaynak
Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da Türkiye’de yıllık kimyasal gübre kullanımının yaklaşık 6 milyon ton civarında olduğunu belirterek, Tarım Kredi’nin bunun 2 milyon tonunu üreterek piyasaya arz ettiğini bildirdi.
Poyraz, gübre fiyatlarında yapılan asgari indirimin yüzde 11,5 olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu söylediğim taban fiyat. Bunun içinde nakliyesine, mesafesine göre illerde biraz farklılık oluşabilir ama piyasa fiyatlarının ciddi anlamda altına düştüğümüzü söyleyelim. Maliyet olarak da bu indirimlerle yaklaşık 130 milyon lira çiftçimize doğrudan bir kaynak aktarmış olacağız.”