Çiftçiye “borç erteleme” müjdesi


don
Tarım Bakanı, don olayı sebebilye borçların 1 yıl ertelenebileceğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da gündem dışı söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Türk çiftçisi ve hayvan üreticisinin sorunlarını anlattı.
Hükümet adına gündem dışı konuşmaya cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mart ayının son günü ile Nisan ayının ilk 3 gününde Türkiye genelinde bir don olayı yaşandığını, meyve bahçeleri ile yer yer sebze bahçelerinin bundan zarar gördüğünü söyledi.
Eker, bu don olayından yaklaşık 60 vilayetin bir şekilde etkilendiğini belirterek, bununla ilgili hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Eker, şöyle devam etti:
“Ancak don sigorta kapsamında. Özellikle meyvelerde ve çiçeklenme sürecindeki destek yüzde 66, 67’ye kadar bakanlık tarafından sigorta poliçeleri desteklenmek suretiyle, çiftçilerimize destek sağlanmaktadır. Gerek don, gerekse dolu, yangın, fırtına gibi birçok doğal afet bakanlığımız, hükümetimiz döneminde çıkarılan yasayla ve devlet tarafından da yüzde 50’si sübvanse edilmek suretiyle destekleme kapsamına alınmış durumda. Çiftçilerimizin bu tür tabiat şartlarına, risklerine son derece açık bir sektör olması hasebiyle mutlak suretle bu sigorta imkanından istifade etmesini arzu etmekteyiz. Tarım sigortaları kapsamında meydana gelen don zararı hasar tazminatları ekspertizlerden sonra en kısa süre içerisinde ödenecektir.”
BORÇLARIN ERTELENMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞILIYOR
Eker, kuraklığa da değinerek, Şubat, Mart ve Nisan yağışlarının tarımsal kuraklık riskini önemli ölçüde azalttığını vurguladı. Nisan sonu ve Mayıs ayı yağışlarının da bundan sonraki süreçte belirleyici olacağına dikkati çeken Eker, “Hükümetimiz özellikle çiftçilerimizi, sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticilerimizi kapsamak üzere 60 ildeki borçların ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlatmıştır. Bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor” dedi.
Toplamda 700 bin civarındaki üreticiye 2013 yılı içerisinde 18 milyar liranın üzerinde kredi kullandırıldığını ifade eden Eker, “Bunların hepsi aynı şekilde don afetine maruz kalmış değil. Bunlar hesaplanıyor. Bunların borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesiyle ilgili çalışma şu anda yapılıyor” diye konuştu.
Eker, tarım sektörünün son 10 yılın 9’unda büyüme kaydettiğini belirterek, 2002 yılında 4 milyar dolar düzeyinde olan tarım ürünleri ihracatının, 2013 yılında yaklaşık 18 milyar dolara çıktığına dikkati çekti.
Bu yıl 9.7 milyar lira tarımsal destek ödemesi gerçekleştirileceğini anımsatan Eker, şunları söyledi:
“Bu Mart ayı sonu itibariyle ödediğimiz miktar 3 milyar 757 milyar lira. Bu yılın ilk 3 ayında ödediğimiz miktar. Hesaba yatırılacak olan 639 milyon lira destekle birlikte ki bu akşam yatıyor. Kartı olanlar çiftçilerimiz çekebilecekler. Diğerleri de Perşembe sabahı kendileri gidip çekebilecekler. 639 milyon lira. Bunun 520 milyon lirası büyükbaş hayvan desteği, 70 milyon lirası tarım sigortaları prim desteği, 20 milyonu sertifikalı tohum kullanım desteği, 11 milyonu kırsal kalkınma desteği, 10 milyonu sertifikalı tohum üretim desteği ve 7.5 milyon lirası da…”
Eker, bundan sonraki süreçte özellikle sulama altyapısının geliştirilmesi, tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek uygulamaların yapılması, toplulaştırmaların hızlandırılması olduğunu ifade ederek, toplulaştırmada 4 milyon hektarın tamamlandığını, 2, 2.5 milyon hektarın da bu yıl sonuna tamamlanacağını bildirdi.
Üreticinin dünyanın her yerinde desteklenmek durumunda olduğunu ve kendilerinin de bunu dikkate aldığını ve tüm güçleriyle üreticiyi desteklediklerini dile getiren Eker, “Üreticimiz de sağolsun bunun karşılığını veriyor. Don hadisesi sebebiyle de kendilerine bir kez daha ‘geçmiş olsun’ diyorum” dedi.
AA

DİĞER HABERLER
Koronavirüs tarımın önemini ortaya koydu
Haber Tarihi: 23 Nisan 2014. 10:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x