Çiftlik kurmak için alınması gereken yasal izinler


Çiftlik kurmak için alınması gereken yasal izinler

Hazırlayan: Zir. Yük. Müh. Dr. Okan AKIN

Bu yazımızda hayvancılık projesi yapmak ve bunun içinde resmi makamlardan izin almak için gerekli olan resmi prosedürlerden bahsetmek ve yatırımcılarımıza yol göstermek istedim. Ayrıca Devlet kurumlarının hiç birisi resmi izin ve belgeleri olmayan çiftliklere, besihanelere, tavuk kümeslerine, koyun ağıllarına ve benzer hiçbir yapıya destek vermemektedir. Yazımızda çiftlik kurulurken resmi izinler nasıl alınmalıdır. Alınırken ne yapılmalıdır gibi sorulara cevap vermek istedim. 

Hayvancılık tesisi kurmak için yatırım arazisine yapılacak besihane ve diğer yapılar için inşaat ruhsatının yasal bir zorunluluktur. Unutulmamalıdır ki inşaat ruhsatı alınmayan hiçbir hayvancılık işletmesine yapı kullanım izin belgesi (iskan belgesi) verilmemektedir. İskan belgesi olmayan her bir yapı ise belediye tarafından herhangi bir şikayet sonucunda kaçak olarak görülecek ve yıkılacaktır. Ayrıca TKDK (Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) ve KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırım Destek Programı) programlarında da bu tür işletmelere kesinlikle destek verilmemektedir. Bu destek inşaat veya makine ekipman da olsa kesimlilikle destek dışı bırakılmaktadır. 

Çiftlik yapacak her bir yatırımcı ilk önce yatırım alanının bağlı bulunduğu belediyeye müracaat etmeli ve yatırım yeri hakkında ön görüş istemelidir. Unutulmamalıdır ki yatırım arazisinin yeri ve büyüklüğü ilk başta en belirleyici kriter olmaktadır. Özellikle yerleşim yerlerine yakın arazilere ve köy mücavir alanı içinde kalan arazilerin ruhsatlandırılmasında sıkıntılar çıkmaktadır. Ayrıca mevcut arazi büyüklüğü de inşaat alanı olarak kapatılacak alanların büyüklüğünü sınırlamaktadır. Bununla birlikte yol bağlantısı, elektrik ve su bağlantısı gibi konularda göz önüne alınarak başvurular yapılmalıdır.  

  1. Bağlı bulunulan belediyelere müracaat edilir (ilk müracaatta dilekçe, tapu fotokopisi ve aplikasyon krokisi gerekmektedir.)
  2. Belediye kendi incelemesini yaparken yapılacak proje alanı imar planlı alan dışındaysa Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Su İşleri ve İl Kültür Müdürlüğü gibi kurumlardan görüş yazısı istenmektedir. İmar planlı alan içindeyse sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden görüş istemektedir. 
  3. Görüş istenen tüm kurum veya kurumlardan olumlu görüş yazısı gelmesi sonucunda hayvancılık tesisine ait mimari proje, statik proje, elektrik projesi, sıhhi tesisat projesi çizdirilmeli ve zemin etüdü hazırlatılmalıdır.
  4. Özellikle hazırlanan mimari projenin bir örneği Tarım İl Müdürlüğüne sunulmalı ve teknik olarak mimari projede oluşturulan alanların uygunluğu onaylatılmalıdır. Bu aşamada Tarım İl Müdürlüğündeki zootekni bölümü mezunu ziraat mühendisleri tarafından hayvan refahı, gübre yönetimi, hijyen standartları gibi hususlara dikkat edilecek ve düzeltmeler istenecektir.
  5.  Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilecek onay yazısı sonucunda belediye tarafından ruhsat işlemleri onaylanmakta ve çizdirilen tüm projelere belediye mührü vurularak imzalanmaktadır. 
DİĞER HABERLER
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Hayvancılık Destekleri

Tüm bu işlemler sonucunda ilgili belediye ruhsat vermek için ruhsat harcı talep edecektir. Bu tutar belediyeden belediyeye değişmekle birlikte yapılacak olan kapalı alanların büyüklüğü de bu harcın alınmasında etkili olmaktadır. Size tavsiyem yatırıma başlarken ruhsat harcı ve diğer çizim ücretlerinin de tutarını araştırmanız ve sağlam adımlarla bu işe başlamanızdır. 


Haber Tarihi: 14 Mayıs 2020. 14:37
4 9 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

13 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İsmail Tenik
İsmail Tenik
4 yıl önce

Kısacası böyle bir işe başlamayın. Başlarsanız yatırımdan çok daha fazla bu kurumlara para verirsiniz

Yuksel
Yuksel
4 yıl önce

:)) Ben bizzat sordum, proje cizimi ve izinler için ilçe tarım 70 bin TL istedi

soylu kula
soylu kula
4 yıl önce
Reply to  Yuksel

benım de öyle yerım var ruhsat alm ak ıstıyorum ama

soylu kula
soylu kula
4 yıl önce
Reply to  Yuksel

900 metre kare ağılım var 40 metre kare evı 6 dönüm içinde imar affı alınmıs ama tapuda tarla gözüküyor ruhsat alıp hayvan kredısı çekmek istiyoruz

Mehmet
Mehmet
4 yıl önce
Reply to  Yuksel

Çok Muş 79 bin adam başlamadan batacak

Efe
Efe
3 yıl önce

20 _30 buyukbaslik kadar kucuk bir isletme yapmak istiyorum. 70 bin cok fazla degilmi daha baslamadan kolayi nasil olacak. canim sikildi simdiden

Erkan
Erkan
3 yıl önce
Reply to  Efe

Hocam o çapta bir işletme düşünüyorsanız böyle bir çiftliğe veya ağıla bu meblağ larda sırf proje ve izin adı altında para vermeye değmez. 20 30 büyük baş için, bahçesi olan bir köy evi satın almanız yeterli olur.

Ersen
Ersen
3 yıl önce

Devlet kimsenin köyüne dönmesini istemiyor. Hobi amaçlı kümes kuracaktım bin beşyüz yerden engellediler, ne elektrik alacak para kaldı ne su bağlatacak. Belediye de olsun özel idare de olsun çalışan mühendislere 20 – 30 tip proje çizdirip isteyene niye ücretsiz dağıtmıyorsunuz. Tabi vatandaş hizmete layık değil o yolunacak kaz. 15-20 binlira sadece projeye gidiyor. Memurlar zaten nasıl engellerim ile uğraşıyor. Yan gelin yatın, üretim, istihdam gelişme neyinize boşverin devlet düşünsün artık. Kısaca bu işleri yapacağım diye paranızı, huzurunuzu ve sağlınızı da kaybedebilirsiniz.

Ha boş kalan araziler bir gün çok uluslu şirketlere satılacak, günü gelsin hele görürüz anyayı konyayı.

Erdem
Erdem
3 yıl önce
Reply to  Ersen

Ersen seni özellikle tebrik ediyorum hakikaten çözmüşsün olayı. Ben 2 sene uğraştım tarımdan ruhsatı çıkardım. Belediyeyle ugraş allah uğraş ne paralar döktüm. Birde hayvancılık destekleniyormuş. Burda afedersin başka biyerle gülüyorum. Sonunda ahırınında işinin de tuhsatının da tarlası tapanı malı parası deyip herşeyi bıraktım. Kıssadan hisse ! Ankara’da dayın yok niye doğdun hamido. Bilmem anlaşıldımı

Hamido
Hamido
2 yıl önce
Reply to  Erdem

Beni anam zorla doğurmuş ağam.

Ayse
Ayse
2 yıl önce
Reply to  Ersen

Malisef özellikle il tarım da disardan gelen vatandaşı kaz gibi yolmaya çalışıyorlar çok uyanık olmak gerekiyor oyun içinde oyun devletin ne suçu var birilerinin tezgahı var büyük şirketlere calisiyorlar

Sami
Sami
2 yıl önce

Yani üretmeyin demek istiyorsunuz,teşvik alacağımız yerde,daha başlamadan para bitiyor ve engelleniyoruz

Ahmet Erdoğmuş
Ahmet Erdoğmuş
10 ay önce

Sakın bu işe tevessül etmeyin diyor.
Bu nasıl bir devlet politikası bu nasıl bir anlayış ,üretmek için bedava adam bulan
Tarım bakanlığı kime faydalı olduğu bir muamma , köylere enayi gözüyle bakılan bir uygulama ,
Bana ne la kim yaparsa yapsın hayvanın da sütünün de , belgesininde ,
Sanki köylü milletin enayisi

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
13
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x