Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ

Tarımımızda Gizli Huzursuzluk

Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ Entelektüellerimiz “Gelecekte Aç Kalır mıyız” a, tarım camiası “İklim değişimine karşı ne gibi tedbirler almalıyız a”, bilim adamlarımız “tarımımızın sürdürülebilirliğine”, tüketicilerimiz “gıdalarımızın güvenliğine”, çevreciler “topraklarımıza”, çiftçilerimiz “desteklere” ve Tarım-Orman bakanlığı “yeni tarımsal destek programlarına” çözüm bulmaya çalışmaktadırlar. İlk soru “gelecekte aç kalır mıyız?” O zaman Türk tarımının güncel durum değerlendirmesiyle yola […]

Ülkelerdeki Tarımsal Uygulamalar Neden Farklı?

Tarımın önemini Covid döneminde herkes çok iyi kavramış olmalı. Üretemeyenlerin aç kalmaya mahkûm olduğu bir sistem zaten kabul edilemez.

Gıdalarımız ve Demans

Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ Demansın genetik, çevresel ve beslenme gibi yaşam tarzı faktörler kombinasyonundan kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, şeker ve obezite gibi sağlık sorunları da bilişsel gerilemeye katkıda bulunurken, demans ağırlıklı olarak alınan gıdalardan etkilenir. İyi beslenmenin ve bol miktarda sağlıklı yiyecek tüketmenin yaşlandıkça demans riskini azaltmaya yardımcı olduğu izlenmiştir. Demans, beyin […]

Şimdi de Melez Buğday

İki farklı genotip (çeşit) melezlendiğinde (çaprazlandığında) ortaya çıkan döl (F1) her iki ebeveynden daha üstün performans gösterir.

Brics ve Dünya Tahıl Piyasası

Şu anda AB’nin ekonomik büyüklüğünün iki buçuk katı olan BRICS jeopolitik olmaktan ziyade ekonomik bir güç görünümündedir. 

AB’de Gen Düzenlemeye Onay

Tarımsal üretimde birim alandan verimin artırılmasında gübre ve suyun da ötesinde yüksek verimli bir çeşit-genotip etkili olur.

Gıdalarımız için Coğrafi İşaretin Önemi

Son on yılda gıda, maden, el sanatları ve sanayi ürünlerine ait coğrafi işaret tescillerinde bir yoğunluk yaşanmaktadır.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.