Vet. Hek. Özgür SEPİN Türkiye konumu itibariyle hayvansal üretimde avrupanın ve ortadoğunun mutfağı rolünü üstlenmekte. Ekonomik çarkların oldukça geniş çaplarda döndüğü yumurta üretiminde kirli yumurta oldukça fazla ekonomik kayıp verdirmektedir.Kirli yumurtanın oluşumunu etkileyen bazı faktörleri aşağıda elimizden geldiğince aktarmaya çalışalım. Mikrobiyel nedenli kirli yumurta : Bu tip kirli yumurtaların başlıca nedenleri E. Coli , Salmonella […]
ÖZGÜR SEPİN VETERİNER HEKİM Dışa bağımlı tavukçuluk sektörümüzün en fazla parasal yer tutan harcamalarından biridir aşılar. Civcivlerin sıfır gününden itibaren ekonomik ömürleri boyunca belirli periyotlarda verdiğimiz aşılara rağmen bu kadar yoğun hastalığın sahada kendini göstermesi birçoğunun dediği gibi aşıların çalışmadığını mı gösterir acaba? Yoksa uygulama hataları mı bu duruma getirmiştir sahayı? Tabiî ki aşıların çalışmaması […]
ÖZGÜR SEPİN VETERİNER HEKİM Pek çok internet sitesinde, rahatlıkla bulabileceğiniz bir bilgidir yoğurt tarihi sürekli anlatılır durur ; ‘Yoğurt’ kelimesinin Kaşgarlı Mahmut tarafından da Divan-ı Lügat’üt Türk’te kullanıldığı , göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımızın yoğurt yapımında kullandığı doğal mayalar karınca yumurtaları olduğu, Taşların altında yer alan küçük ve beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını ezip […]
İbrahim peygamberden günümüze gelen en değerli miraslardan biridir Kurban… Sosyal yardımlaşma alanı oluşturmasından tutunda , ihtiyaç sahiplerine bir nebzede olsa hayvansal protein sağlamaya kadar sayısız güzelliği vardır kurban bayramının. Aslına bakıldığında Yüce yaratıcının ne akıtılan kana ihtiyacı vardır, nede kesilen ete burada insanoğlunun olgunlaşmasına büyük bir katkı vardır sadece… İslâmiyet ile birlikte Allah tarafından dünyaya […]
1800’lü yıllarda Theodore Escherich’in identifiye ettiği E. Coli bakteri o gün bu gündür , kümeslerde üretimin bir döneminde mutlaka kendini göstermekte , mortalite ve verim düşüşüyle ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Colibasillosis: Kanatlıların septisemi , granulom , enteriditis, artritis , ve yumurta sarı kesesi yangısı (omfalitis ve salphingitis) gibi değişik formlarda seyreden ve patojen E.coli suşları […]
YUMURTADA İÇ VE DIŞ KALİTE FAKTÖRLERİ Üretimi en zahmetli hayvansal protein kaynağımız yumurtanın çoğu zaman satışlarının da ne kadar zahmetli olduğunu hepimiz biliriz. Tüketicinin kalite kriterleri , yumurta üretim ve satış zincirinin her bir halkasına yansımakta bu yüzden iç ve dış kalite oldukça önemli bir konu durumuna gelmektedir. Tüketici için iyi […]
5000 yıllık mucize : KEFİR Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi – Gıda hijyeni ve teknolojisi anabilimdallarının ortaklaşa yürüttüğü nacizhane benimde içinde bulunduğum TÜBİTAK Projesinde farelerdeki bağırsak kanserinin kefir ve probiyotikli yoğurt ile sağaltımı ve koruyucu etkisi araştırılmakta . Şimdilik sonuçların heyecan verici olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden bu yazımda kefir hakkında kısa bir derleme yapmak […]