Çin’de kuş gribine karşı korunma tedbirleri


kus-grip-jpg20140127111236

 

Çin’de insanlarda yeni kuş gribi (H7N9) vakaları tespit edildi.
Çin’in güneyinde ve doğusunda insanlarda yeni kuş gribi (H7N9) vakaları tespit edildi.

 

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) komşu ülkeleri ihtiyatlı olmaları ve hastalığa karşı hazırlık yapmaları konusunda uyardı.

 
Virüs tavuklarda herhangi bir klinik belirtisi göstermeksizin yayılıyor.

 
Çin’de insanlarda yeniden kuş gribi (H7N9) vakalarının tespit edilmesi üzerine FAO, Çin’de yaklaşan yeni yıl şenlikleri öncesinde hastalığın yayılmasını ve salgın haline gelmesini önlemek için bugünden uyarılara başladı.

 
Yeni yıl kutlamaları kapsamında milyonlarca insanın ve kanatlının ülke içerisinde yer değiştireceği ve birçok evde kanatlı kesimi yapılacağını öngören FAO çevre ülkeleri kuş gribinin H7N9 ve yüksek patojeniteli H5N1 formunun salgınına karşı önlem almaları yolunda uyardı.

 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’in güneyinde ve doğusunda 2013 yılı Aralık ayı ikinci yarısından itibaren hastalığın insanlarda görülme sayısının arttığını, bu artışın grip virüsünün geleneksel olarak kış aylarında ortaya çıkmasına bağlı beklenen bir artış olduğunu, diğer taraftan başka hiçbir ülkede gribin H7N9 formunu insanlarda, hayvanlarda veya pazarlarda görülmediğini bildirmektedir.
Bugüne kadar insanların hastalığa hasta hayvanlar ile yakın temasları sonucu, özellikle de evde yaptıkları kanatlı kesimleri ve pazarlarda satılan canlı hayvanlar ile yakın temasları sonrasında yakalandığına ilişkin kuvvetli bulgular tespit edilmiştir. WHO ‘ne göre şuana kadar insandan insana bulaşma söz konusu değildir. FAO referans merkezlerine göre de bu yılki virüs geçen sene ki gibi ciddi bir değişim göstermemektedir.

DİĞER HABERLER
Vitaminler.... Dr. Ali Ayyıldız

 
FAO, Çin’deki yetkililerin hastalığın insanlarda salgın oluşturmaması için önlemler aldığını, bunlar içerisinde canlı kanatlı pazarlarının geçici olarak kapatılması ve kanatlı hareketlerinin engellenmesi konularının önemli olduğunu vurgulamaktadır.

 
İnsanlar için Risk devam etmektedir

 
En azından Çin yeni yılı etkinlikleri bitene kadar önümüzdeki birkaç ay daha insanlar için hastalık riskinin devam ettiğini belirten uzmanlar, hastalığın hayvanlarda klinik belirti göstermeden yayıldığı için ülkelerin alarm durumunda kalması gerektiğini belirtmiştir.

 
FAO risk altında olan birkaç ülkede hastalıktan korunma, risk yönetimi, hastalığı teşhis kapasitesi gibi konularda desteklemektedir. Güney ve güneydoğu Asya’da Birleşik Devletler Uluslararası Geliştirme Ajansı işbirliğinde FAO 2013 yılı Haziran ayından beri canlı kanatlı pazarlarında ve çiftliklerde uygulanması gereken önlemler konusunda çalışmalar yapmaktadır. Özellikle de çiftlik ve pazarlardaki iyi biyo emniyet standartları, düzenli Pazar temizliği ve dezenfeksiyonu, dolaylı veya dolaysız olarak kanatlı ticaretinin yapıldığı bulaşık sahaların sürekli denetimi yapılan çalışmaların temelini oluşturmaktadır. Hasta veya ölü hayvanların yetkililere ihbar edilmesi durumunda, itlaf işlemi insani yollarla yapılmalı ve karşılığı üreticilere veya satıcılara ödenmelidir.

 
FAO üreticileri ve tüketicileri aşağıdaki önlemler konusunda uyarmaktadır:
•Hasta hayvanlar ile yakın temasta bulunan insanlar risk altındadır. Her ne kadar H7N9 hayvanlarda klinik belirti göstermiyorsa da, hayvanların yaşama alanları ile insanların yaşama alanları birbirinden ayrılmalıdır.
•Kanatlı hayvanlar, yırtıcı kuşlar ve diğer hayvanlar ile yakın temasta olup grip belirtisi gösteren veya ateşlenen kişiler en kısa sürede sağlık kontrolünden geçmelidir.
•Bakteri ve virüsleri yok etmek için eller sık sık yıkanmalıdır. Kanatlı hayvanlar veya başka hayvanlar ile temas ettikten sonra, yemek hazırlamadan önce ve sonra ve yemekten önce mutlaka eller yıkanmalıdır.
•İyi hijyen uygulamaları öğrenilmelidir. Çiğ et hazırlanmasında kullanılan bıçaklar, tabaklar, çiğ etin kesildiği tezgâhlar ile pişmiş gıdalar temas ettirilmemelidir.
•Pişerken tüm yüzeyleri 70 dereceye ulaşmış, iyi pişmiş gıdalar tüketilmelidir. Grip virüsü iyi pişmiş gıdalar ile bulaşmamaktadır. Çiğ et tüketimi ve kan ile temas etmiş malzeme kullanımı hastalığın bulaşmasında yüksek risk taşımaktadır.
•Farklı türdeki kanatlıları ve diğer evcil hayvanları ayrı ayrı barındırmak gerekmektedir. Türleri birbirinden ayırmak için plakalar, tünekler kullanılabilir, böylelikle olası bulaşma engellenebilir.
•Her ne kadar gribin H7N9 türü yırtıcı kuşlarda görülmese de bu hayvanların kümeslere girişi ve diğer evcil hayvanlarla teması engellenmelidir.
•Hasta veya ölü hayvanlar bölgesel veteriner hizmeti veren kuruluşlara ihbar edilmelidir. Eğer buna imkân yoksa bölgedeki en yetkili kişiye bildirim yapılmalıdır. Her ne kadar gribin H7N9 türü kanatlılarda hastalığa sebep olmasa da H5N1 olmaktadır ve hasta veya ölü hayvanların yetkililer tarafından bilinmesi hastalığın salgına dönüşmesini engellemektedir.
•Hasta veya ölü hayvanlar yenilmemeli veya yemesi için başkalarına satılmamalıdır. Bu hayvanlar diğer hayvanlara yem olarak da verilmemelidir.

DİĞER HABERLER
Irak’a Yapılan Yumurta İhracatı Tekrar Eski Hızına Dönüyor...

 

 

Çin Başbakan Yardımcısı Yendong, kuş gribi virüsü H7N9 karşı tedbirlerin artırılması çağırısı yaptı

 

 

 

Başbakan Yardımcısı Liu Yendong, ülkedeki ilgili merkezi ve yerel birimlerin H7N9 virüsüne yönelik “alarm” durumunda olması ve salgından korunma ve kontrol tedbirlerinin artırılması gerektiğini belirtti.

 

Özellikle Çin yeni yılı tatil trafiği süresince önlem ve tedbirlerin en üst seviyeye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çin Başbakan Yardımcısı Liu, virüs bulaşan hastaların tedavi süresince “hassas, dikkatli ve sabırlı” olunması gerektiğinin altını çizdi.

 

Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu ise ülkedeki tüm hastaneler, salgın hastalıkları önleme ve kontrol birimleri, eğitim kurumları, anaokulları gibi yerlerde görev yapan yetkililere salgına karşı “erken önlem alınması” yönünde uyarıda bulundu.

 

Diğer yandan ülkenin doğusundaki Cıciang ve güneydeki Guangdong eyaletlerinde dün 3 kişiye daha H7N9 virüsü bulaştığının tespit edildiği aktarıldı. Cıciang eyaletinde ay başından bu yana 49 kişiye kuş gribi bulaştığı kaydedildi. Virüsün “insandan insana geçtiği yönünde bir bulguya rastlanmadığı” ifade edildi.

 

Ülkede ocak ayında Guangdong, Cıciang, Ciangsu ve Fucien eyaletleri ile Pekin ve Şanghay kentlerinde H7N9 vakalarına rastlandı.

DİĞER HABERLER
İthalat Çözüm Olmadı Et Fiyatları Artıyor

 

Çin hayvan takvimine göre 31 Ocak’ta “at yılı”na girilecek ülkede Bahar Bayramı olarak adlandırılan tatil süresince birçok canlı kümes hayvanı pazarının kapalı kalacağı açıklandı.

 

 

 

 


Haber Tarihi: 27 Ocak 2014. 17:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x