Çin’de Türkiye Kültür Yılı Kutlamaları Başladı
“2013, Çin’de Türkiye Kültür Yılı” kutlamaları muhteşem bir gösteri ile başladı.
“2013 Çin’de Türkiye Kültür Yılı” etkinliğinin açılış töreni Beijing’de yapıldı. Törene Çin Kültür Bakanı Cai Wu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Türkiye’nin Beijing Büyükelçisi Murat Salim Esenli başta olmak üzere çok sayıda konuk katıldı.
Türkiye’den gelen yüze yakın Türk sanatçı, Çinli sanatçılarla birlikte izleyicilere gösteriler sundu.
Kültür yılının karşılıklı olarak iki ülkede düzenlenmesi, Çin ile Türkiye liderleri arasında varılan önemli ortak görüşlerden biri. 2012’de “Türkiye’de Çin Kültür Yılı” başarıyla yapıldı. Etkinlik kapsamında 70’den fazla kültürel değişim faaliyeti tamamlanarak Türk halkının Çin anlayışı derinleştirildi.
Kültür Yılı”nın tanıtım toplantısı bugün (12 Mart) başkent Beijing’de Çin Kültür Bakanlığı ile Türkiye’nin Beijing Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlendi. Toplantıya Çin Kültür Bakanlığı Dış İlişkiler Ofisi Genel Müdürü Hou Xianghua ve Türkiye’nin Beijing’deki Büyükelçisi Murat Salim Esenli de katıldı.
Çinli ve Türk liderler arasında varılan fikir birliği sayesinde, iki ülke arasında karşılıklı olarak “kültür yılları” düzenlenmesi planlanmış ve bunun ardından da geçen sene “İpek Yolu’nun Başlangıcı: Büyüleyici Çin” temalı 2012 Türkiye’de Çin Kültür Yılı başarıyla tamamlanmıştı. Türkiye’de Çin Kültür Yılı’nda yapılan 70’in üzerinde etkinlik, Türk vatandaşlarının Çin’i yakından tanımalarına büyük katkı sağladı. Türk medeniyeti Çinlilere tanıtılacak
2013 Çin’de Türk Kültür Yılı, mart ayında Beijing’de başlıyor. Bu özel yıl kapsamında Türkiye’den sinema ve televizyonların yanı sıra, bale ve halk dansları, el sanatları ve güzel sanatlar ile geleneksel ve klasik müzik dâhil olmak üzere farklı alanlarda faaliyet gösteren sanatçılar, Çinlilere rengârenk Türk medeniyetini, seçkin ve modern sanat eserleri aracılığıyla tanıtacak.
Çin Kültür Bakanlığı Dış İlişkiler Ofisi Genel Müdürü Hou Xianghua, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin, Çin’de Türk Kültür Yılı’na çok önem verdiğine işaret etti. Çin’de farklı yönetim kademelerinin, Türk Kültür Yılı’nın düzenlenmesi için destek verdiklerini hatırlatan Hou, Türk Kültür Yılı’nın başarıyla tamamlanmasını dilediğini belirtti. Hou, sözlerine şöyle devam etti:”2013 Türk Kültür Yılı’nın başarıyla düzenleneceğine inanıyoruz. Hem Türk tarafının yardımları hem de Türk ve Çinli sanatçıların ortak çabalarıyla Türk Kültür Yılı’nda Çin vatandaşlarına Türkiye’ye özgü kültürel eserlerin sunulmasını diliyoruz.”
Esenli: Kendimizi Çinli dostlarımıza tanıtacağız
Türkiye’nin Beijing’deki Büyükelçisi Murat Salim Esenli, konuşmasında, 2012 yılında Türkiye’de yapılan Çin Kültür Yılı’nı hatırlatarak, büyük desteğinden ötürü Çin tarafına teşekkürlerini sundu. Türk Kültür Yılı için yapılan hazırlık çalışmaları hakkında bilgi veren Esenli, şunları söyledi:”Geçen yıl ülkemizde 120 bin Çinli dostu ağırladık. Halklarımız arasında artan ilgiden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Diplomatik ilişkilerimizin 42’nci yılında, karşılıklı yaratılan bu kültürel tanıtım fırsatıyla, kendimizi siz Çinli dostlarımıza ifade edebilmek için büyük prodüksiyonlar kadar, son derece önemli sergilerle de Çin’de olacağız.”
Türk opera ve bale sanatçıları, mart ayında Beijing’de Mozart’ın ünlü opera eserlerinden “Saraydan Kız Kaçırma”yı sahneye koyacak. Daha sonra ise Anadolu Medeniyetleri Sergisi, Türk Porselenleri Sergisi, Türk ressamların eserlerinin yer alacağı sergiler, Türk Filmleri Haftası, Türk Yemekleri Haftası ve Türkiye Defilesi dâhil olmak üzere, çok sayıda etkinlik yapılacak.
Türk Kültür Yılı’nın taşıdığı anlama da değinen Esenli, sözlerine şöyle devam etti:
“Tüm yıl boyunca, Çin’in pek çok kentinde Türk sanatçılarımız ve topluluklarımız, Türkiye’nin geleneksel ve çağdaş ürünlerini Çinli dostlarımıza aksettirmek için büyük bir gayret içinde olacaktır.”