“Devlet önce destek sonra köstek oldu”


fileAfyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi yakınlarında 5 yıl önce arazisine devlet desteğiyle 400 ceviz ve badem fidanı diken 50 yaşındaki Çetin Dağlı’nın gölet yapımı için suyu kesilince ağaçları kurudu.

 
(DHA) — Çetin Dağlı, Dutağaç köyü yolunda kendisine ait 10 dönüm araziye, 5 yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü’nden aldığı destekle 400 ceviz ve badem fidanı dikti.

 
Arazisine yaklaşık 2 kilometre uzaklıktan su getiren Dağlı, yüzlerce ceviz ve badem ağacını yetiştirebilmek için 150 bin lira masraf etti.
Ağaçlar yetişerek boy attı, meyve vermeye başladı.
1 yıl önce, Dutağaç köyünde yapımı başlanan gölet yüzünden arazinin suyu kesildi.
Çetin Dağlı, Isparta Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne (DSİ) defalarca mağdur olduğunu bildirmesine rağmen, kendisine gölet projesini bozamayacakları söylendi.
2 kilometre öteden su
Çetin Dağlı, “Ağaçları diktikten sonra 2 kilometre ilerden su getirdim. Suya 20 bin lira masraf ettim, çeşme yaptırdım. Daha sonra Dutağaç göleti yapımına başlandı. Nasıl olsa göletten su alırız dedim. Ama gölet yapımı için çalışmalarda, çeşmeme gelen suyun boruları patlatıldı. Şu anda çeşmemin suyu akmıyor. Göletten su almak istedim. Ama gölet, arazileri kesen yolun diğer yakasında kalıyor. Yolun o tarafındakileri arazilere göletten su veriyorlar, bu yakasındaki araziye su vermiyorlar. Benim ağaç diktiğim arazi, yolun su verilmeyen yakasında” dedi.
Proje kapsamı dışında
Bu konuda ilgili bakanlığa ve Isparta DSİ’ye dilekçe yazarak mağduriyetini bildirdiğini kaydeden Dağlı, başvurusunun kabul edilmediğini belirterek, derdini şöyle anlattı:
“Dediler ki ‘Projemizin dışına çıkmıyoruz. Sana su veremeyiz.’ Devlet bana önce destek veriyor, teşvik veriyor, sonra köstek oluyor. Ben şimdi bu ağaçları su olmadan nasıl yetiştireceğim? Aydan mı su getireceğim buraya? Bu ağaçlar benim 4 yıllık yatırımım. Buraya 150 bin lira masraf ettim. Bütün yatırımım, emeğim bu benim. Bu ağaçlar kurudu mu ben de kururum. Taşıyarak sulamaya çalışsam, 400 tane ağaç taşıma suyla sulanır mı? 50’ye yakın ağacımın yaprakları sarardı, kurudu. Diğerleri de kurumaya başladı.”
Gölete eleştiri
Arazisinin bulunduğu yol üzerine merhum anne ve babası adına çeşme yaptırdığını dile getiren Dağlı, su akmadığı için çeşmenin çalışmadığını söyledi.
Gölet projelerini de eleştiren Çetin Dağlı, “Yapılan göletler fiyasko. Bu verimli arazilerden toprak alınıyor, kullanılmaz hale getiriliyor. Yine bu araziye su veriliyor. Verimli diğer arazilere ise su verilmiyor. Dutağaç göleti için verimli çok araziden toprak aldılar. Garkın göleti için de verimli arazilerden toprak alacaklar. Sonra buralarda arazi diye bir şey kalmayacak” görüşünü dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Rusya'da helal ürüne talep artıyor

 


Haber Tarihi: 31 Ağustos 2013. 11:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x