Domates Güvesi
İzmir ilinde 2009 yılından bu yana domateste önemli ekonomik zararlara yol açan ve mücadele edilmediği zamanlarda %100’e varan ürün kayıplarına sebep olabilen Domates Güvesi(Tuta absoluta) nın aktif dönemi başladı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, domates üreticilerini bu zararlıya karşı önlem almaları konusunda uyardı.
Domates Güvesinin, zarar potansiyelinin çok yüksek olduğunu hatırlatan Tekalmaz, bu zararlının açık alan ve örtüaltı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumunda olduğunu belirtti. Tekalmaz: “Bu yüzden İl Müdürlüğümüz konu uzmanları domates yetiştirilen alanları sık sık tarayarak zararlının varlığını ve yoğunluğunu takip ediyor. Yoğun olması beklenen bölgelerde ise olası zararların önüne geçmek için üreticilere uyarılar yapıyoruz. Ayrıca üreticiler gerek kahve toplantılarıyla ve gerekse tarlalarında birebir eğitimle bilgilendiriliyor” Dedi.
Zararlıyla ilgili bilgiler veren Tekalmaz, larvaların domates bitkisinin kök hariç tüm kısımlarında ve her döneminde zarar verebildiğini söyleyerek, “İlk belirtililer yapraklarda görülüyor. Ancak zararlı daha çok olgunlaşmamış meyveleri tercih ediyor. Zarara uğrayan meyve pazar değerini yitiriyor ve zarar gören kısımlarda zamanla çürümeler meydana gelebiliyor
.
Akdeniz iklimine sahip yerlerde hızla çoğalan zararlı, seralarda yılda 10-12 döl verebiliyor. 1000 metre rakımın üzerinde aktivite gösteremediğini biliyoruz. Bulaşık domates meyveleri ile başka alanlara taşınabilen zararlı, ayrıca fide dışında taşıma materyalleri ve taşıma araçlarıyla da yer değiştirebiliyor.” Dedi
Zararlıyla mücadelede öncelikle kültürel önlemler, biyolojik ve biyoteknik yöntemleri uygulamak gerektiğini ifade eden Tekalmaz, kimyasal mücadeleyi en son çare olarak düşünmek gerektiğini söyledi.
Tekalmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu böcek ile mücadelede ilaçlama zamanını tespit etmek çok önemlidir. Ergin çıkışını saptamak için üretim sezonunun başlangıcından itibaren tarlada (1-2 tuzak/ha) ve serada (1 tuzak/sera) eşeysel çekici tuzaklar kullanılır. Tuzaklar haftada bir kontrol edilerek 100 bitkide 3 larva veya yumurta görüldüğünde mücadeleye başlanmalıdır. Kimyasal mücadelede doğru zaman, doğru ilaç ve doğru dozun uygulanmasının yanında bitkinin tamamının ilaçla kaplanması da mücadelenin başarısını artıracaktır. Üreticilerimiz zararlı ve mücadelesiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimizle bağlantıya geçebilir.”.