Dondurmaya keçi sütü yetişmiyor


İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin keçi sütünü tanıtmak için ürettiği dondurmaya talep beklenenin üzerinde olunca süt üretimi yetersiz kaldı.

 

İZMİR  – İzmir Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin keçi sütünü tanıtmak için üretmeye başladığı dondurmaya talep beklenenin üzerine çıkınca, süt üretimi yetersiz kaldı. Birlik Başkanı Özer Türer,  diğer sütlere göre daha lezzetli ve kolay sindirilebilir bir ürün olması nedeniyle keçi sütü ve bu sütten yapılan ürünlere talebin yüksek olduğunu söyledi.

 

Keçi sütünün yararlarına yönelik yapılan bilimsel araştırmaların da talebi tetiklediğini kaydeden Türer, talebe rağmen keçi sütü üretiminin çok düşük kaldığını ifade etti. Saanen keçileriyle oluşturulan çiftlik sayısının hızla arttığını, yüksek süt verimine sahip bu keçilerle toplam süt üretimin koyun sütünü geçtiğini bildiren Türer, şöyle konuştu:

 

“İzmir, bu konuda başarılı bir dönüşüm hikayesini gerçekleştiriyor. Saanen türü keçilerde 9 yıllık ıslah çalışmasıyla hayvan başına verimi yıllık 700 kilograma çıkardık. Avrupa ortalaması olan 1 tonu bir kaç yıl içinde yakalayacağımızı düşünüyoruz. Türkiye’de ilk kez keçi sütünü soğuk zincir içine aldık. Üretimimiz 11 bin tona ulaştı ve koyun sütünü geçti. Yeni kurulan çiftlikler ve hayvan sayısının artmasıyla süt üretiminin de kısa sürede ikiye üçe katlanacağını düşünüyoruz.”

DİĞER HABERLER
Ülkemizde Bilimsel Veteriner Hekimliği Öğreniminin Başlamasının 173. Yıldönümü

 

 

Dondurma talebine yetişmeye çalışsak peynir yapacak süt kalmaz”

 

Birlik olarak keçi sütünün hem tüketimini hem de üretimini artırmaya çalıştıklarını, tüketiciye yeni lezzetler sunmak istediklerini belirten Türer, geçmişte sadece tulum ve beyaz peynir olarak üretilen keçi peynirlerini 9 çeşide çıkardıklarını kaydetti. Avrupa’da keçi sütünden 60 çeşit peynir üretildiğine dikkati çeken Türer, yeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini, ürün çeşidini iki yıllık süreçte 20’ye çıkaracaklarını ifade etti.

 

Keçi sütünü tanıtmak amacıyla İzmir’de ulusal ve uluslararası toplantılar, panayırlar ve fuarlarda ücretsiz keçi sütü dondurması dağıtmaya başladıklarını belirten Türer, şöyle konuştu: “İlgi beklediğimizden çok fazla oldu. Yoğun talep gelmesi üzerine ürünün satışına da başladık. Özellikle sahil kentlerinden olmak üzere ülke genelinden talep alıyoruz. Ancak talebe yetişemez durumdayız. Dondurma talebine yetişmeye çalışsak peynir yapacak süt kalmaz. Süt üretiminin artmasıyla dondurma makinelerini yaygınlaştırmaya başlayacağız. Hazır dondurmalara göre çok daha sağlıklı ve lezzetli olması nedeniyle gelecekte en fazla tüketilen dondurma çeşidi olacağını düşünüyoruz. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var.”

 

Türer, keçi sütünde pazar sorununun olmadığını, mevcut üretimin 10 kat artsa da talebe yetişemeyeceğini belirterek, sütün az olmasının büyük markaların bu alana girmesini engellediğini sözlerine ekledi./Dünya

DİĞER HABERLER
Müze gibi peynir fabrikası

 

Dondurma şehrine

“Salep borsası” kuruldu

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Balsuyu: “Salebin yüzde 80’ini tüketen Kahramanmaraş’a borsanın kurulması kaçınılmazdı”

KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) bünyesinde “Salep Borsası” kuruldu. KTB Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, yaptığı yazılı açıklamada, Kahramanmaraş dondurmasının vazgeçilmezi olan salebin kent için çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye’deki salebin yüzde 80’inin Kahramanmaraş’ta tüketildiğini ifade eden Balsuyu, satıcı ile tüketicileri bir araya getirerek belirli bir fiyat standardı oluşturmak istediklerini dile getirdi.
Türkiye’de bugüne kadar resmi anlamda salep borsası bulunmadığını aktaran Balsuyu, şunları kaydetti: “Amacımız salebin hem üretim hem de tüketim anlamında ciddi bir noktaya gelmesini sağlamak. Çünkü salep hem gıda hem de ilaç sanayinde kullanılan çok değerli bir ürün. Dolayısıyla salebin ücretlendirilmesinde oluşabilecek karışıklığın ortadan kalkacağına düşünüyoruz. Bunun yanında yüksek oranda salep tüketen bir şehrin bu konuda söz sahibi olması da doğaldır. Bu açıdan baktığımızda salebin yüzde 80’ini tüketen Kahramanmaraş’a borsanın kurulması kaçınılmazdı.”
Balsuyu, işleme tabi tutulan salep orkidesi için kalite kontrol belgesi düzenlenerek fiyat belirleyeceklerini aktardı. Henüz çok yeni olduklarını ve bu konuda uzman kişilerden de yardım alacaklarını anlatan Balsuyu, “Kurumumuzda gıda mühendisi ve teknisyeni istihdam ediyoruz. Gerekirse bu alandaki istihdam sayımızı artırabiliriz. Borsamızın yeni bir çalışma modeli oluşturarak hem üreticileri hem de tüketicileri rahatlatacağını düşünüyoruz” dedi.
Balsuyu, KTB olarak mısır, pamuk, buğday, süt, ayçiçeği ve kırmızı biber tescili yaptıklarını ve 3 adet modern laboratuvarla Türk tarımına katkı sağlamaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Orkide bitkisinden elde edilen salep, dondurma imalatında kıvam verici olarak kullanılıyor.

DİĞER HABERLER
Türk bilimci çeçe sineğinin sırrını çözdü

 


Haber Tarihi: 13 Haziran 2012. 13:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İslam
İslam
12 yıl önce

Glikoz ve Fruktoz şurubu konarak yapılanlarla yapılmayanları da ayırsdanız çok daha sağlıklı olacak bu keçi sütlerinden yapılan dondurma.
Mesela MADO gibi bir kuruluş bile ucuz olsun diye glikoz/fruktoz şurubu kullanıyorsa varın siz düşünün.

ARZ
ARZ
12 yıl önce

Maraş Dondurmasında yıllardır var.)
Erimeyen dondurmanın sırrı nedir?

Glikozsuz bal ile yapılan dondurma sarımsı olur.
Pamuk gibi beyaz dondurma sakkaroz ve glikoz kardeşliğiyle artık bembeyaz. ve Yumuşacık.)

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x