Dünya Artık Türk Tavuğu Yiyecek
Kanatlı SektörüSuudi Arabistan’dan sonra Rusya’da da büyük ilgi gördü.
İhracattaki başarı grafiğini her geçen yıl yükselten ve dünyanın 55 ülkesine İhracat gerçekleştiren Kanatlı Ürünleri Sektörü büyük başarılara imza atıyor.
Türkiye’nin ihracat sektöründe önemli bir yere sahip olan kanatlı sektörü, beyaz et ve yumurta ihracatında dünya devleriyle yarışıyor. Dünyanın 55 ülkesine ihracat yapan sektörün yeni pazarları hedefleyen KTG (Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu), Suudi Arabistan ve Rusya’da Dünya devleri ile bir araya geldi..
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer; Yönetim Kurulumuz ve sektörün önde gelen firmaları ile 7-10 Eylül 2014 tarihleri arasında yıllık 3 Milyar Usd ile Dünya’nın en büyük Kanatlı Eti ithalatçısı konumundaki Suudi Arabistan’a yönelik düzenlenen Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Sn Yunus Demirer’in de katıldığı etkinler çerçevesinde Kanatlı Tanıtım Grubu ve Sektörün önde gelen firmaları Banvit, Beypi, Beyza Piliç, Erpiliç, Has Tavuk, Keskinoğlu Tavukçuluk, Şenpiliç firmalarının yetkileri ile birlikte Suudi Food and Drug Authority yetkilileri ile bir araya gelindi. Etkinler çerçevesinde düzenlenen Suudi Arabistan Türkiye Kanatlı Ürünleri İş Forumu ı ile Suudi Arabistanlı ithalatçılar firmalarımız ile bir ara geldiler.
2013 yılında 300.000 ton ithalat miktarı ile Suudi Arabistan’ın en büyük ithalatçı firması konumundaki Al Munajem Cold Stores firması ile bir araya gelen firmalarımız ilk siparişlerini aldılar.
TÜRK ÜRÜNLERİ ARTIK RUSYA PAZARINDA
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer; Rusya’nın yaşanan siyasi kriz nedeniyle Avrupa Birliği Amerika Kanada ve Avustralya’ya gıda ürünlerine yönelik ambargosu sonrası Rusya’nın gözü Türkiye’ye döndü. Eylül ayı itibari Rusya’dan gelen talepler doğrultusunda Rusya’ya Kanatlı Ürünleri ihracatında artışlar görülmeye başlandı. Resmi yollardan devam eden görüşmeler sonrası 2011 yılında Rusya’ya ihracat izni alan firmalara ilave olarak diğer işletmelerin kayıt işlemleri, Rusya tarafından Türkiye’ye özel Kanatlı Ürünleri Kota Tanımlanması ve diğer teknik konular T.C. Ekonomi Bakanlığı ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları tarafından titizlikle takip ediliyor.
Kanatlı ürünleri Tanıtım Grubu ve Sektör Temsilcileri olarak 15-18 Eylül 2014 tarihleri arasında Rusya’da düzenlenen World Food Moskova fuarına Türkiye damgasını vurdu.
SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN YUMURTA VE BEYAZ ET
KTG Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, Türkiye’nin sektördeki başarısından da söz etti. Türkiye’de Avrupa standartlarının üzerinde bir üretim yapıldığını belirten Aydemir, “Türkiye’nin diğer ülkelere göre sektördeki ayrıcalığı, çok yeni ve gelişmiş teknolojiyle üretim yapan tesisleri sahip olmasıdır. Türk Kanatlı sektörü dünyada beyaz ette 7. ve yumurta ihracatında 2. sırada yer almaktadır. Sektör dünyada 40 milyar dolarlık bir pazara sahip ve Türkiye bunun 1 milyar dolarlık kısmını karşılıyor. 2013 yılı için ihracat hedefimizi yaşanan son gelişmeler sonrası 1,3 milyar dolara olarak yükselt koyduk.” dedi.
Suudi Arabistan’da gerçekleşen etkinliklerde beyaz et ve yumurtanın çocukların sağlıklı büyümesindeki rolüne de değinen Sezer, “Piliç eti ve yumurta hem sağlıklı, hem de çok zengin birer protein kaynağı. 7’den 70’e herkesin hayvansal protein ihtiyacını da en ekonomik şekilde karşılayabileceği gıdalar. Biliyorsunuz, yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteini içeriyor. Beyaz et de besleyici ve az yağ içermesi bakımından önemli.” dedi.
Dünyada 63.5 milyon ton yumurta üretimi yapıldığını, ilk sırada Çin, ikinci sırada ABD yer alırken Türkiye’nin dünya yumurta üretiminde 10. Sırada ihracatında ise 2. Sırada olduğunu belirten Sezer, “Dünya yumurta ihtiyacının % 1.16’sını Türkiye karşılıyor. Ancak Avrupa ve Amerika’ya göre günlük kişi başına düşen yumurta tüketimimiz hala düşük. Sağlıklı nesiller için yumurta tüketimini artırmamız gerçekten önem taşıyor.” dedi.