Dünya Gıda Gününe Öğrenciler İmzalarını Attılar…!
Her yıl 16 Ekim’de düzenlenen ve bu yıl 30. yılına giren Dünya Gıda Günü’nde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun öncülüğünde tüm dünyada çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
Biri panelist Veteriner Fakültesi öğrencisi (Merve ALTUNTAŞ – Gıda Öğrenci Kulübü Başkanı) 23 Gıda Öğrenci Kulübü üyesi ve 70 Çiftlik Hayvanları Öğrenci Kulübü Üyesi toplam 93 Veteriner Fakültesi öğrencisi katılarak Gıda Güvenliğinde Veteriner Hekimlerin rolünü tüm katılımcılara anlatarak etkinliğe damgalarını vurdular.
Bilindiği gibi ilk etapta bu etkinliğe Veteriner Fakültesi öğrencileri davet edilmemişti.Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Başkanı Dr.Can Demir’in toplantıyı boykot etmesinin ardından TÜGİS yönetimi davranışından vazgeçerek Veteriner Fakültesi öğrencilerini toplantıya davet ederek bir öğrencinin de bildiri sunmasını Kabul etmişti.
Her yıl 16 Ekim’de düzenlenen ve bu yıl 30. yılına giren Dünya Gıda Günü’nde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun öncülüğünde tüm dünyada çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Türkiye’deki etkinlikler, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ev sahipliğinde gerçekleştiridi.
Etkinlik, 16 Ekim’in tatil gününe denk gelmesi nedeniyle bu yıl 15 Ekim’de İstanbul Conrad Otel’de Tarım ve Köyişleri Bakanı ve FAO Ankara Temsilcisi’nin katılımıyla 09.30-17.20 saatleri arasında yapıldı.
Dünya Gıda Günü nedeniyle yapılan toplantı da T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sn. Mehdi EKER, Öncelikle asıl konu başlığı olan Açlığa Karşı Birleşelim konusuna değinerek açlığın nedeninin;üretimimizin insanlarımıza yetmemesi değil insanlarımızın ihtiyacını giderecek maddiyata sahip olmaması olduğuna dikkat çekti. FAO ve TÜGİS özel ödül dağıtımı gerçekleştirildi.
14:00’da Açlığa Karşı Birleşelim temalı panel gerçekleştirildi. Ülkemizdeki geçmişteki ve günümüzdeki açlık oranları verilerek açlık oranının giderek artığını vurgulayarak FAO’nun bu konuya dikkat çekerek sorunu azaltmaya gidilmesinde bahsedildi.
Panelin oturum başkanı:T.C. Adalet Bakanı(E) Sn. Oltan Sungurlu Panelistler:FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Sn.Dr. Ayşegül AKIN Yeditepe Üni. Gıda Müh. Öğretim Üyesi Sn. Artemis KARAALİ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müşteşar Yard.Sn. Dr. Nihat Pakdil
15:45’de 2050’lerde Gıda Eğilimleri ve Gıda Sektörü temalı öğrenci paneli gerçekleştirildi.
Panelin oturum başkanı:İTÜ Gıda Müh. Öğretim Üyesi Sn. Doç. Dr. Beraat ÖZÇELİK Panelistler:İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi-Merve Altuntaş(gıda hijyenistleri kulübü başkanı) 23 kişi Gıda Hijyenistleri Kulübü üyesi ve 70 kişi Çiftlik Hayvanları Kulübü üyesi olarak toplamda 93 öğrenci katıldı.Yoğun katılım ve sunum içeriğinin gıda mühendisliği öğrencilerinin değindiği gibi teknoloji ve hayal üzerine olmaması,daha çok geçmişten geleceğe ışık tutarak sağlık ve gıda kavramının birleştirilmesi ile veteriner hekim adayları salonda büyük ses getirmişlerdir.
Bu konu ile ilgili olarak açıklama yapan Veteriner Fakültesi öğrencileri”Etkinliğe fakülte öğrencilerinin katılımını sağlayan Dr. Can DEMİR’e sonsuz teşekkürler ediyoruz.Ayrıca sunumumuzu hazırlanmamızda desteğini esirgemeyen Gıda Hijyenistleri Kulübü Danışman hocası Prof. Dr. Kamil BOSTAN’a ve manevi desteklerinden dolayı Fakülte Dekanı Prof. Dr. Halil GÜNEŞ’e teşekkür ediyoruz.”
İTÜ Gıda Müh. Yeditepe Üni. Gıda Müh.Aydın Üni. Gıda Müh.Tekirdağ Namık Kemal Üni.Gıda Müh.Sakarya Üni. Gıda Müh.öğrencileri de birer sunum yaparak toplantıya katkıda bulunmuşlardır. TÜGİS: “Tüm seviyelerde ortaklık gerekiyor” Bu yıl FAO tarafından belirlenen tema AÇLIĞA KARŞI BİRLEŞELİM (United Against Hunger), ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele etmek için ortaya konan çabaların fark edilmesini hedefliyor. Türkiye’deki etkinliklere ev sahipliği yapan TÜGİS’in Başkanı Necdet Buzbaş, her yıl olduğu gibi, açlığın bir insanlık sorunu olduğuna dikkat çekip çözüme katkıda bulunacak taraflarda farkındalık oluşturmak üzere Dünya Gıda Günü organizasyonunu sahiplendiklerini belirtti. 2050 yılı itibariyle 9 milyarlık dünya nüfusunu beslemek için gıda üretiminin % 70 oranında arttırılması gerekeceğine dikkat çeken Buzbaş; bir yandan günümüzdeki bir milyarı aşkın aç insan sayısının, diğer yandan geleceğin getireceği gıda ve arz talebinin küresel yönetimindeki sorunların, bir şeylerin yanlış yapıldığını veya bir şeylerin yapılmadığını ortaya koyduğunu kaydetti.
Necdet Buzbaş, yaptığı açıklamada: “Açlığa karşı birlik olmak, devlet ve sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme ile mücadele etmek üzere tüm seviyelerde ortaklık içerisinde çalışması durumunda gerçekleştirilebilir” dedi.