“Dünya Veteriner Hekimler Günü”


DÜNYA VETERİNER HEKİMLERİ GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

(29.04.2017)

                Her yıl Nisan ayının son Cumartesi gününü “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutluyoruz.  Bu yıl da 29 Nisan’da kutlayacağız.

                (WVA) Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ve (OIE)  Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı, bu yıl kutlamaların, “Antibiyotik Direncine Karşı Farkındalıktan Mücadeleye” temasıyla kutlanması yönünde karar almıştır. Antibiyotiklere karşı direnç, bu gün, tüm dünyanın en önemli ortak sorunudur.

                Antimikrobiyel ilaçların bulunuşu ve kullanımı hayvan ve insan sağlığı için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu hayat kurtaran ilaçların hem insan hem hayvan sağlığı için mevcudiyetinin ve etkinliğinin muhafaza edilmesi geleceğimizin korunması için elzemdir. Ancak bu ilaçların insan ve hayvan sağlığı alanlarında aşırı ve yanlış kullanımı antimikrobiyel direnç oluşumunu çarpıcı biçimde hızlandırmıştır. Ve her geçen gün tehlike artmaktadır. Bunun devamı halinde, Bakteriyel hastalıklar, insan ve hayvan sağlığı açısından çok önemli tehdit haline gelecektir. Bu nedenle, şimdi faaliyete geçirme zamanıdır. Başta ilgili bakanlıklar olmak üzere, veteriner hekimler ve ilgili sektörlerle birlikte antimikrobiyel direnç ile topyekün savaşma zamanıdır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği, bu önemli konuyu “bilinçsiz antibiyotik kullanımı; günü kurtarır geleceği karartır” sloganı ile gündemde tutacaktır.

                İnsanlarda görülen hastalıkların % 61 i hayvan kökenlidir. Ve 200 den fazla zoonoz (hayvanlardan insanlara geçebilen) hastalık mevcuttur. Veteriner hekimler, hayvan sağlığı alanındaki çalışmaları yanında, zoonoz hastalıklarla yaptıkları mücadele ve hayvansal gıdaların sağlıklı üretimi konusundaki kontrol ve denetimleri ile halk sağlığı konusunda önemli sorumluluklar üstlenmektedirler. “Hayvan Refahı” konusu da, veteriner hekimlerin önem verdiği diğer bir çalışma alanıdır.

                Veteriner hekimlik; Bu önemli çalışmalar nedeniyle, gelişmiş dünya ülkelerinde önemsenen ve saygı gören bir meslektir.  Ancak; Ülkemizde, kamuoyu, veteriner hekimlik mesleğinin görev ve sorumlulukları konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu nedenle, veteriner hekimler, ülkemizde,  hak ettiği değeri görememektedir.

                Ülkemizde veteriner hekimler, 1954 yılında yayınlanmış ve günümüz şartlarına cevap veremeyen 6343 sayılı yetersiz bir Meslek Yasası ve 35 yıldır, yasal düzenleme yapılamadığı için Uzmanlık Eğitimi alamayan, özlük hakları her geçen gün biraz daha kötüleşen bir ortamda, bu zorlu görevleri yerine getirmenin çabası içindedirler.

                Bu gün, 6.000 den fazla serbest çalışan klinisyen hekim, hiçbir destek görmeden, muayenehane açarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına, ülkenin en ücra köşesine kadar, sağlık hizmeti götürmekte, suni tohumlama yaparak ırk ıslahı çalışmaları yürütmektedir. Bu zorlu ve riskli çalışmalara rağmen,  2008 yılına kadar aldıkları (yılda 2 ay) fiili hizmet zammı kaldırılmıştır. Ve Sağlık Bakanlığı’nın, şu anda gündemde olan, sağlık çalışanları ile ilgili fiili hizmet zammı çalışmalarına da dahil edilmemişlerdir.

                Veteriner Hekimlik hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, 6343 sayılı Meslek Yasasında, günün şartlarına cevap verebilecek gerekli düzenlemelerin yapılması, hazırlık aşamaları tamamlanmış olan, Uzmanlık Yönetmeliğinin, hiç zaman kaybetmeden yayımlanması ve hayvan sağlığı alanında çalışan veteriner hekimlere fiili hizmet zammının yeniden verilmesi gerekir.

                Serbest klinisyen hekimliğin, mutlaka desteklenerek geliştirilmesi ve Bakanlık çalışmalarına entegre edilmesi, daha iyi bir sağlık hizmeti için şarttır.

                Gelecekte, sorunlarımızın azaldığı, daha güzel günler kutlamak dileğiyle, tüm Dünya veteriner hekimlerinin gününü kutluyorum.  

  Talat GÖZET

   Türk Veteriner Hekimleri Birliği

   Merkez Konseyi Başkanı


DİĞER HABERLER
Servet Yardımcı UEFA Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi
Haber Tarihi: 29 Nisan 2017. 09:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x