Dünya Veteriner Hekimler Günü ve Veteriner hekimlerin Covid-19 krizine yanıtı
Bu yıl 24 Nisan’da kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nün teması “Veteriner Hekimlerin Covid-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlendi.
Veteriner Hekimler uzun yıllardır hayvanlardan insanlara bulaşan Covid-19 gibi zoonotik hastalıkların önlenmesinde Tek Sağlık konseptinin ne kadar önemli olduğunu ve önleyici hekimliğin bu savaştaki rolünün değerini belirtmişlerdi. Yeni tanımlanan hastalıkların büyük bir kısmının önce hayvanlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olduğunu belirten ve bu hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için eğitim alan veteriner hekimler gelecekteki pandemilere doğru yanıt verilebilmesi için en etkili çözümün Tek Sağlık olduğunu söylüyorlar ve uyarıyorlar.
2021 Dünya Veteriner Hekimler günü vesilesi ile bir açıklama yapan Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) şunları söyledi:
Tek Sağlık Anlayışı ile Yanıt Vermek
Tek Sağlık kavramı, insanların, hayvanların ve içinde yaşadığımız ekosistemlerin ayrılmaz bir şekilde birbirleri ile bağlantılı olduğunu ve bunun yanı sıra insanlar, hayvanlar ve çevre için optimum sağlık şartlarını sağlamak amacıyla yerel, ulusal ve küresel olarak çalışan birden fazla disiplinin ortak çabasını ifade eder. Aldıkları eğitimle hayvan, insan ve çevre arasındaki etkileşimin halk sağlığını nasıl etkilediği konusunda uzmanlaşan veteriner hekimler, bu ve gelecekteki pandemilerde etkili yanıtlar geliştirme konusunda kilit rol oynamaktadırlar.
COVID-19 gibi yeni çıkan hastalıkların % 75’inden fazlasının insanları enfekte etmeden önce hayvanlarda enfeksiyona neden olması, veteriner hekimlerin yeni virüslerle mücadelede ilk savunma hattı olması gerektiğini göstermektedir. Veteriner hekimler, bu pandemi sürecinde sadece hasta hayvanları tedavi etmekle kalmamış, diğer sağlık çalışanları ile beraber yeni coronavirüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve insan sağlığını korumanın yollarını bulmak için çalışmıştır.
Malzeme tedariki: Pandeminin ilk günlerinde veteriner hekimler, koruyucu ekipmanlar, ventilatörler ve insan sağlığını korumaya yönelik diğer malzemelerin tedarikine yardımcı olmuşlardır.
Testler: Veteriner hekimler, insanlar için COVID-19 test kitleri geliştirmiş ve insan numunelerinin işlenme sürecine yardımcı olmuşlardır.
Araştırma: Veteriner hekimler, virüsün yapısı ve patojenitesi ile ilgili mekanizmalar, virüsün yayılımını azaltmanın yolları, muhtemel hayvan rezervuarları ve virüsün insanlara bulaşmasında hayvanların muhtemel rolü konusundaki araştırmalara dâhil olmuşlardır.
Virüs Sürveyans: Veteriner hekimler, virüsü izlemek, pandemi sürecinin gidişatının iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla resmi kurumlarda çalışmış, bölgesel, ulusal ve uluslararası ekiplerle işbirliği yapmışlardır.
Aşı Yönetimi: Ülke genelinde insan aşılama programlarında tüm sağlık çalışanlarına yardımcı olmaları için idari makamlar tarafından yapılan çağrıya cevap veren veteriner hekimler, insanların aşılanması ve pandeminin sonlandırılması için bazı bölgelerde aşı sağlayıcıları olarak görevlendirilmişlerdir.