Dünya Yumurta Sektörü İskoçya’da Toplandı
- Yılını kutlayan Uluslararası Yumurta Komisyonu (IEC) İskoçya’nın Başkenti Edinburgh’ta Küresel Liderlik Konferansı tertipledi.
Uluslararası Yumurta Komisyonunun yılda 2 kez düzenlediği konferansların ikincisi bu yıl 7-11 Eylül 2014 tarihleri arasında İskoçya Edinburgh’ta gerçekleştirildi.
Yapılan toplantıda her kıtadan ve değişik ülkelerden, ülke veya firma temsilcisi olarak 365 delege katıldığı ve toplam 25 bildiri ve 15 ülke raporu sunulduğu bildirildi.
Konferansa bu yıl Türkiye’den katılım yoğundu. Türkiye’yi YUM-Bir adına Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Konya ve Genel Dr. Hüseyin Sungur’un yanı sıra Kanatlı Tanıtım Grubu adına ise KTG Başkan Yardımcıları Derya Pala ve Bedri Girit ile yönetim kurulu üyesi Cem Sağır temsil etmişlerdir. Öte yandan özel sektörden Kutlusan, Anako, Güres, İpay firma temsilcileri de konferansa 2 şer temsilci ile katıldılar.
Konferansta Türk yumurta sektörü hakkında bir sunum yapan Dr.Hüseyin Sungur yumurta sektörünün mevcut durumu, güncel sorunları ve gelecek 10 yılda muhtemel gelişmeler hakkında bilgi vermiştir. Bunun yanında, Yum-Bir bir ilke daha imza atarak Uluslararası Yumurta Komisyonu tarafından verilen “Altın Yumurta Ödülü” için aday olmuştur. Yarışma için hazırlatılan ve Yum-Bir’in yumurta tanıtımına dönük faaliyetlerini kapsayan 1o dakikalık kısa film KTG Başkan Yardımcısı Derya Pala tarafından sunuldu
Altın Yumurta ödülü en iyi pazarlamayı veya en iyi promosyon kampanyasını yaptığına karar verilen ülke birliğine veya firmasına verilir. Kazanan kampanya pazarlamanın reklam, halkla ilişkiler, yeni medya yaratılması ve satış dahil olmak üzere hepsini veya herhangi bir dalını içermelidir. Altın yumurta ödülü kazanana uluslararası endüstride yumurta pazarlamada mükemmeliyet ve tecrübe paylaşımı sağlar. Sizin için, ülkenizde pazarlama yöntemlerini anlatma ve gösterme de sağladığınız başarıyı IEC üyelerine aktarma fırsatıdır. Konferansa sunulan bildirilerde öncelikli olarak dünya yumurta üretiminde kıtalar arası farklılaşmalar, pazarlama stratejileri, uluslararası yumurta ticareti, markalaşma,beslenme araştırma sonuçları ve bunların yumurta tanıtımında kullanımı,tavuklarda önemli kayıplara sebep olan kırmızı bite karşı aşı geliştirme çalışmalarında gelinen son nokta, Amerika Birleşik Devletlerinde Hayvan refahı uygulamalarındaki yeni gelişmeler , yem ve gıda fiyatlarındaki artışların yumurta sektörüne etkileri, “İşinizde Bir Numara Nasıl” olursunuz gibi konular ele alındı.
Konferansta sunulan bildirilerin yanı sıra, Uluslararası Yumurta Besleme Konsorsiyumun faaliyetleri hakkında bilgi verilmiş, değişik ülkelerde tıp camiası tarafından yapılan yumurtanın fonksiyonel özellikleri ve bio-aktif bileşenleri, obezite ile mücadelede yumurtanın rolü konularında yapılan yeni araştırma sonuçları hakkında bilgi verilmiştir.
Konferansın öğretici yanlarından biri de, birbiriyle rekabet halinde olan ülkelerin ve/veya üreticilerin sektörün geleceğini inşa etme noktasında beraber hareket etmek için her yıl bir araya gelmeleri başarı öykülerini paylaşmalarıydı.