Dünyada açlık artarken COVID-19 salgını bu olumsuz eğilimi besliyor
COVID-19’un tarımın ve gıdaya erişimin önemini bizlere bir kez daha anlattığını belirten Selışık, FAO’nun bilgi üreterek ve ülkeler arasında tecrübe aktarımı sağlayarak açlık ve kırsal yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara, 31 Ağustos tarihinde Kanal 5’te yayınlanan Gündem Tarım programına konuk oldular. Selışık ve Obara, tarım alanındaki son gelişmeleri COVID-19 salgını bağlamında değerlendirirken, Türkiye’deki tarımın durumunu ve FAO – Türkiye ilişkilerini de masaya yatırdılar.
COVID-19’un tarımın ve gıdaya erişimin önemini bizlere bir kez daha anlattığını belirten Selışık, FAO’nun bilgi üreterek ve ülkeler arasında tecrübe aktarımı sağlayarak açlık ve kırsal yoksullukla mücadele ettiğini vurguladı. Selışık daha sonra, FAO – Türkiye Ortaklık Programının birinci ve ikinci fazlarının tarihsel gelişimleri konusunda da bilgi verdi.
COVID-19 salgınının küresel gıda sektörüne etkilerini değerlendiren Obara, buğday gibi temel gıda ürünlerinin üretim ve arzında bir kesinti yaşanmamasının ve bu ürünlerin fiyatlarındaki istikrarın bozulmamasının gıda güvenliği açısından sevindirici olduğunu; ancak, su ürünleri ve süt konusunda tablonun bu kadar olumlu olmadığını belirtti. Obara, Türkiye’deki gıda fiyatlarının artmasının nedeninin Türk Lirası’nın değer kaybı olduğunu da sözlerine ekleyerek, sorulması gereken asıl sorunun üretimle değil doğru beslenmeyle ilişkili olması gerektiğinin altını çizdi. Obara son olarak, Türkiye’nin salgın sırasında gıda güvenliği açısından başarılı bir tablo çizmesinin altında yatan temel sebepleri, ürünlerin kesintiye uğramadan taşınabilmesi ve Türkiye’nin temel gıdaları üretebilmesi olarak işaret etti.
Selışık, dünyada açlığın giderek arttığını ve bu olumsuz eğilimin salgın süresinde de devam ettiğini belirterek, bunun önüne geçmek için tarımsal üretimin artması gerektiğinin altını çizdi. Tarımsal üretim artışını destekleyen faktörlerin doğal kaynakların korunması, sürdürülebilirlik ve örgütlenme olduğunu vurgulayan Selışık, bu bağlamda FAO olarak küçük aile çiftçiliğine önem verdiklerini belirtti.
FAO’nun Türkiye’deki faaliyetleri bağlamında, Türkiye’deki Suriyelilere tarım sektöründe teknik eğitim sağlayarak onları kalifiye tarım işçisi yapacak projeler uyguladıklarını anlatan Selışık, son olarak, “Gıdanı Koru” kampanyasından bahsederek, gıda israfını azaltmak için FAO’nun Türkiye ile birlikte Orta Asya ülkelerinde uyguladığı gıda kaybı ve israfı konusundaki bölgesel projeyi anlattı.