Egemen Bağış:Türkiye Avrupa’yı kurtaracak!
Başmüzakereci Egemen Bağış, ”AB’nin içinden geçtiği bu güçlüklerle dolu döneme bakarak, yeni bir slogan benimsedik: Avrupa sıkı dur, Türkiye gelip seni kurtaracak” dedi.
British Council, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfınca (TESEV) ortaklaşa düzenlenen ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ele alınacağı ”7. Boğaziçi Konferansı”, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlenen gala yemeğiyle başladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gala yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kendisini, hem ekonomik hem de siyasi olarak AB katılım sürecinde daha önce hiç olmadığı kadar kararlı, güçlü ve cesaretli hissettiğini söyledi. Türkiye’nin bu yılın ilk yarısında yüzde 11’lik ekonomik büyüme yaşadığını belirten Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: ”AB’nin içinden geçtiği bu güçlüklerle dolu döneme bakarak, yeni bir slogan benimsedik: ‘Avrupa sıkı dur, Türkiye gelip seni kurtaracak’.
David Lidington konuşmasında endişelerini paylaştı. Dedi ki ‘Bazı iddialar var. Türkiye AB üyeliğinden vazgeçse, Türkiye için daha iyi olur diyen kişiler var.’ Ama açık konuşalım, tam üyelik müzakerelerine başlamak bile 45 yılımızı aldı, o zaman vazgeçmediysek şimdi hiç vazgeçmeyiz ve müzakerelere başlamış ülkelerin hepsi netice itibariyle bu müzakereleri tamamladılar. Türkiye de eninde sonunda tamamlayacaktır. Her geçen gün Avrupa’nın Türkiye’ye olan ihtiyacı giderek artmaktadır, bunu da gayet iyi biliyoruz. Bizler sabırlı olarak bilinen bir halkız. Bizler, Birleşik Krallık’ın, Polonya’nın yaptığı gibi bu süreci devam ettireceğiz ve AB’nin üyesi olacağız.” İstanbul’un ve İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu binasının çok savaşa şahitlik ettiğini, hatta binadaki avizelerin bile başka yere taşınması planlanan avizeler olduğunu ifade eden Bağış, ”Ancak savaş nedeniyle İstanbul’da kaldılar ve bu güzel salonu dekore etmekte kullanıldılar. Bu binaya pek çok saldırıda bulunuldu, ama netice itibariyle bu bina ayakta kalmayı başardı” diye konuştu.
İŞKENCE BENZETMESİ GÜLDÜRDÜ
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, AB ve Türkiye arasında stratejik diyalogdan söz ettiğini kaydeden Bağış, şöyle dedi: ”Eğer biz gerçekten stratejik diyalog istiyorsak, Türkiye’nin de başkanlık zirvelerine davet edilmesi gerekir. Türkiye ve Hırvatistan, AB zirvelerine Bulgaristan ve Romanya tam üye olduğundan beri davet edilmiyor. Bazıları, ‘Acaba Türkiye eksen mi değiştiriyor?’ diye endişeleniyor. Bizler her zaman, batının en doğu kısmı, doğunun en batılı kısmıydık ve şu an bu rolümüz daha da pekişti. Pazarlar değişiyor, refahın kaynağı değişiyor, ticaret merkezleri değişiyor, ama geçtiğimiz bin yıl boyunca Türk ulusunun yönelimi hep batıya doğru oldu ve bu batıya doğru yönelim hep devam edecektir. Bizler hem yürüyüp hem de bir yandan sakız çiğnemeyi becerebiliriz. Yani batıya doğru ilerlememiz, doğu, güney, kuzeydeki fırsatları göz ardı edeceğimiz anlamına gelmez.” Bu konuların yarın daha detaylı olarak ele alınacağını belirten Bağış’ın ”Ben konuşmamı burada keseyim, çünkü AB normlarına aykırı işkence yapmak. Şu an ben de siz ve akşam yemeğiniz arasındaki kişi olarak, size işkence etmeye başladım gibi hissediyorum” demesi, salonda bulunan davetliler tarafından tebessümle karşılandı.
Avrupa’nın yüzde 20’si
doğru dürüst okuyamıyor
Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni bir çalışmada ortaya çıkan sonuca göre Avrupa Birliği ülkelerinde 15 yaş ve üstü insanların yüzde 20’si doğru dürüst okuyamıyor. Araştırma Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülke yanında İzlanda, Norveç,Liechtenstein ve Türkiye’yi kapsıyor.
Avrupa Birliği 2020 yılında okuma yazma bilmeyenlerin oranını yüzde 15’in altına çekmeyi hedefliyor. Bu araştırma sonucuna göre bazı ülkeler ilerleme kaydederken bazıları da geriliyor. Araştırmada, AB’nin hedeflediği yüzde 15 barajının şimdiden altında olan ülkelerin sadece Danimarka, Estonya, Finlandiya, Polonya ve Belçika’nın Flaman topluluğu olduğu görülüyor.
Araştırmada özellikle erkek, özürlü ve göçmen çocukların bu konuda risk grubu oluşturduğu ve bazı ülkelerin bu konulara odaklanması gerektiği üzerinde duruluyor.
Avrupa Komisyonu Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlik Komiseri Kıbrıslı Rum Androuilla Vassiliou, konu ile ilgili yaptığı açıklamada,Avrupa’da birçok genç insanin okuma yazmada yetersiz kalmasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi. Vassiliou, bu durumun sosyal patlama riski taşıdığını, okuma yazma bilmemenin kişilerin hayat kalitesinin düşürdüğünü ve iş bulmalarını zorlaştırdığını kaydetti.
Bazı ülkelerde az da olsa gelişmelerin olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Vassiliou, bu nedenle okuma yazma kampanyası başlattıklarını söyledi.
Son yapılan bir araştırmada sadece Danimarka, Finlandiya, İzlanda,İrlanda, Malta, Norveç, İsveç ve İngiltere’de okullarda öğrencilere ve öğretmenlere okuma-yazma konusunda yardımcı olan uzmanların bulunduğunu belirtildi.
En yüksek Bulgaristan ve Romanya
Avrupa Birliği ülkeleri arasında okuma yazma konusunda yetersiz görünenlerin oranının en yüksek olduğu ülkeler Bulgaristan ve Romanya oldu.Yüzde 40’in üzerinde bir oranda okuma yazma konusunda yetersiz görülen Bulgaristan ve Romanya, AB’nin hedeflediği yüzde 15’in çok gerisinde kaldı.Türkiye ise yüzde 25 ile ilerleme beklenen ülkeler arasında yer aldı. Avusturya’nın yüzde 27 ile Türkiye’den daha kötü durumda olması da dikkat çekti.