Eğitim Kurumlarında Bilinçlendirme Çalışmaları H.Yalçın KÖKSAL
H.Yalçın KÖKSAL Uzman Veteriner Hekim
Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri
Değerli okuyucular,gün geçmiyor ki yazılı ya da görsel basında gıda maddelerimize ilişkin kötü bir haber almayalım. İnsanların temel hakkı , sağlıklı yaşam hakkıdır.Sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz ilk koşulu ise yeterli ve dengeli beslenmedir.
Bu gün için sayıları 600.000 ‘i aşan gıda üretim işletmesine karşılık halen sayıları 5000 ile sınırlı kontrol elemanı ile yeterli denetimin yapılamayacağı ve yapılmadığı gerçeği ortadadır.
Yasaları çıkartmak işin başlangıcı için ne kadar önemli ise,yasaların uygulanabilirliği ve takibi de en az o kadar önemlidir. Sanırım bundan 4 sene önce yazmış olduğum bir makalemde kontrol mekanizmasının eksikliğinden bahisle,işletmelerin küçük ve dağınık olduğunu dile getirerek kontrol güçlüğüne vurgu yapmıştım.
Gelinen noktada bu aksaklığın bu günden yarına düzelemeyeceği gerçeğini görerek o halde biz vatandaşı uyararak ,eğiterek doğal kontrol ağını güçlendirmeliyiz düşüncesi ile, eğitim için toplumun çekirdeğini teşkil eden aileleri birinci plana alarak.eğitime aileden başlamak gerektiği kararına vardık.
Her evin kapısını çalıp, birer birer eğitim verilemeyeceğine göre ,ailelere çocukları aracılığı ile ulaşmanın en sağlıklı yol olduğunu düşünerek,bu bağlamda Ankara’da bir projenin önderliğini Veteriner Hekimler Derneği olarak üstlendik ve günümüze kadar kısa bir sürede 1000’e yakın öğrencimize,sağlıklı gıda tüketiminin önemini anlatarak , ailelerince yapacakları gıda alış verişlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve bu anlamda ailelerine uyarıcı olmalarının önemini anlatmaya çalıştık.
Bu çalışmalarımızda güncel olan “Okullara Süt Dağıtım “ projesine dayalı olarak, gelişme çağındaki çocuklarımızı ve gençlerimizi süt tüketimine teşvik ederken,aynı zamanda sütün kendilerine ulaşana kadar geçireceği evrelerde nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında da uyarılarda bulunuldu.
Yine güncel olarak patlayan kene kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığına da dikkat çekilerek kenelere karşı alınacak önlemler özellikle vurgulanarak dağıttığımız bürşürler ile de ellerinde bir korunma kılavuzu bulunması ve bu kılavuzu aileleri ile paylaşmaları sağlandı.
İnsanların yaşamı paylaştıkları tüm canlılarında yaşam haklarına saygılı olmaları,hayvan sever ve çevreci olmalarının özellikle kendi sağlıkları ve yaşam kaliteleri için ne kadar önemli olduğu da anlatılmaya çalışılırken hayvanlar ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen ZOONOZ hastalıklara da dikkat çekilmeye çalışılmıştır…
Ankara Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nü de yanımıza alarak başlattığımız bu proje yeni ders yılında da tüm hızı ile devam edecek ve şayet Okul Aile Birliklerinden talep gelirse bu eğitici ve uyarıcı seminerlerden ailelerinde yararlanmasına çalışılacaktır.
Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Yaşam,Sağlıklı Çevre ve Sağlıklı Kuşaklar adına herkesi çevresindeki insanları uyarmaya davet ediyorum.
Devletin tam anlamıyla yapamadığı ve aksaklığı görülen kontrol hizmetlerinin tamamlayıcısı duyarlı vatandaşlar vasıtası ile neticeye daha süratli ulaşılacağı düşüncesi ile saygılar sunarım.