Elde Kalan Kurbanlıklar Et Balık Kurumu’na


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu, Kurban Bayramı’na kadar iddia edildiği gibi hayvan arz yetersizliğinin söz konusu olmadığını belirterek, ”Hayvan fazlalığından dolayı vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Et Balık Kurumu tesislerine getirmeleri durumunda o günkü cari fiyattan ellerinde ne kadar hayvan varsa alınacaktır” dedi.

Mirmahmutoğlu,yaptığı açıklamada, aylardır ”yeterli kurban olmadığı, fiyatların çok yüksek olacağı, vatandaşların kurban  kesemeyeceği” yönünde haberler yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:”Şimdiye kadar iddia edildiği gibi hayvan arz yetersizliği söz konusu değildir. Türkiye’nin hiçbir ilinde, hiçbir bölgesinde değildir. Hayvan fazlalığı vardır. Şu anda fazlalığı ne yapacağız diye bana telefonlar yağmaya başladı. Buna da tedbir getirdik. Satılamayan hayvanları Et Balık Kurumumuz hem büyükbaş, hem de küçükbaşı satın alacak. Kombinalarına getirmek kaydıyla.

Dolayısıyla vatandaşımız Türkiye’nin çok uzak yerlerinden getirip de pazarlarda satamadığı hayvanı geri götürmek için nakliye parası ödesin istemiyoruz. Bu konuda Et Balık Kurumu’na talimat verdik. Hayvan fazlalığından dolayı vatandaşlarımızın, tüccarlarımızın, celeplerimizin mağdur olmaması için Et Balık Kurumu tesislerine getirmeleri durumunda o günkü cari fiyattan ellerinde ne kadar hayvan varsa Türkiye’nin her yeri dahil alınacaktır. Yani Türkiye’de hayvan arz yetersizliği yaygaralarının aksine, siz de gördünüz ki bugün maske düştü.”

DİĞER HABERLER
Veteriner Halk Sağlığının Önemi

Tüm Türkiye’nin verilerini ekibiyle birlikte takip ettiğini belirten Mirmahmutoğlu, kurbanlık fiyatlarının Türkiye ortalamasına bakıldığında, geçen yılki fiyatların yüzde 10 altında bulunduğunu söyledi.

Şu anda tüm pazarlarda hayvan bulunduğunu, fiyatların makul olduğunu anlatan Mirmahmutoğlu, hayvanların canlı ağırlık olarak kilogram fiyatı Türkiye ortalamasının büyükbaşta 9.3 TL, küçükbaşta ise 10.2 TL dolaylarında bulunduğu açıkladı.

Trakya’nın şaptan ari bölge haline getirildiğini, bu nedenle de Anadolu’dan buraya hayvan naklinin belirli esaslara bağlandığını kaydeden Mirmahmutoğlu, belirtilen esaslara uyan hayvanların rahatlıkla Trakya’ya girebildiğini kaydetti.

Trakya’daki vatandaşların kurbanlık ihtiyaçlarını karşılayamayabilecekleri ihtimalini göz önünde tutarak, yurt dışından kurbanlık getirildiğini belirten Mirmahmutoğlu, getirilen büyükbaş hayvanlar içinde Angus cinsi hayvanların da bulunduğu söyledi.

Mirmahmutoğlu, Angus cinsi hayvanların geldikleri ülkelerde çok yağış ve ciddi miktarda ot bulunduğunu, meralarda özgürce beslendiklerini ifade ederek, dolayısıyla zapt edilmelerinin güç olduğunu bildirdi.

Angus ve benzeri cinslerin, aynı miktar yem yiyen bir süt ırkı büyükbaş 1 kilogram canlı ağırlık elde ederken, 1.5 kilogram ağırlık elde ettiklerine dikkati çeken Mirmahmutoğlu, ”Yani yemi ete çevirme oranı yüksektir. Çok ciddi et kalitesi var. Bu etler ilaç kalıntılarından uzak, diğer kalıntılardan uzak. Yağ oranı düşük, var olan yağında kas lifleri arasına dağılımı homojen olduğu için eti lezzetli” dedi.

DİĞER HABERLER
Yumurta üretimi eylülde azaldı

İthal kurbanlıklara Anadolu yolu açıldı 

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Kurban Bayramı için Trakya’da satılması için ithal edilen ancak satılamayan on binlerce kurbanlık hayvanın Anadolu’ya çıkışı için izin verdi. Kurban Bayramı için ithal edilen 130 bin küçük ve büyükbaş hayvanın büyük bölümü satılamadı.

Trakya’dan Anadolu’ya geçişlere de izin verilmediğinden 80 bin kurbanlık elde kaldı.Bunun üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı devreye girdi ve kurban kesimi bittiği için küçük ve büyükbaş hayvanların Anadolu’ya sevkine izin verdi.

Tekirdağ Akport limanında gemide bekletilen hayvanlar kamyonlarla İstanbul Tuzla’daki bir çiftliğe sevk edilmeye başlandı.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki Et Balık Kurumu’na ait çiftlikte bekleyen 6 bin angus da Adapazarı’ndaki çiftliğe sevk edilecek.


Haber Tarihi: 17 Kasım 2010. 23:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x