Ender Yarsan’ın “Veteriner Hekimlikte Antibiyotikler” kitabı 3. baskısını yaptı
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Fakültesi Profesörlerinden Ender Yarsan’ın “Veteriner Hekimlikte Antibiyotikler (Pratik Bilgiler Rehberi)” kitabı üçüncü baskısını yaptı.
Veteriner hekimliğinde; hayvan hastalıklarının tedavisi başta olmak üzere farklı amaçlarla ilaç kullanımı söz konusu olmaktadır.
İlaç; hekimin sanatını uygulaması sırasında yararlandığı en önemli unsurlardan birisidir. Dolayısıyla Hekim; kullanacağı ilaç ile ilgili kapsamlı bilgiye sahip olmalı; hangi hayvan türünde, hangi ilacı kullanacağını ve ilaca ilişkin dozları doğru şekilde belirleyebilmelidir. Diğer taraftan kullanacağı ilaç için mevcut hazır preparatların bilinmesi de hekim için son derece önemlidir.
Veteriner ilaçları içerisinde kuşkusuz antibiyotikler en önemli yeri tutar. Kullanılan ilaç çeşitliliği içerisinde antibiyotikler ilk sırada gelir. Antibiyotiklerin de içerisinde yer aldığı kemoterapötiklerin kullanım amacı; konakçıya hiç veya çok az istenmeyen etkisi olan bir maddeyle hastalık etkeni üzerinde yeterli ölçüde bir etkinin oluşturulmasıdır. Antibiyotik terimi bakteri, mantar, aktinomisetler gibi mikroorganizmalar tarafından sentezlenen veya sentetik olarak hazırlanan, son derece düşük yoğunluklarda bile, bakterilerin gelişmesini engelleyen veya onları öldüren madde olarak tanımlanır. Veteriner hekimlikte antibiyotiklerin bilinçli kullanımı son derece önemlidir. Antibiyotik kullanımı geniş bir çerçevede ele alınmalı ve hayvan ıslahı, refahı, hijyen, besleme ve aşılama sistemlerinden ayrı olarak düşünülmemelidir. Antibiyotikler veteriner hekimliğinde özellikle enfeksiyöz hastalıkların sağaltımında geniş ölçekte uygulama alanı bulurlar. Sistemlere göre değerlendirildiğinde de hastalık etkeni hangi dokuda ise (solunum, sindirim, böbrek, kan, genital sistem, deri vs.) ilaç seçimi ona göre gerçekleştirilmelidir. Antibiyotik uygulaması yapılmadan önce, acil uygulamalar dışında etkenin tanımlanması ve antibiyogram uygulamalarının yapılması esastır. İlaç uygulamasını takiben hayvanlar mutlaka iyileşme yönüyle kontrol edilmeli ve kayıt altına alınmalıdır.
Kitabın Özellikleri:
- Bu çalışma kapsamında veteriner hekimliğinde hayvan türlerine göre antibiyotik kullanımı değerlendirildi.
- Meslektaşlarımıza pratik bir El Kitabı olarak hazırladığımız bu eserde; antibiyotiklerle ilgili genel bilgiler öncelikle sunuldu;
- Antibiyotiklerden kaynaklanabilecek kalıntı riski değerlendirildi.
- Hayvan türlerine göre; atlarda, sığırlarda, kedi ve köpeklerde, koyun ve keçilerde, tavuk ve hindilerde, domuzlarda, tavşanlarda, balıklarda, güvercinlerde, kobaylarda ve hamsterlerde hastalık etkenleri, kullanılabilecek antibiyotik seçenekleri ve antibiyotiklerin dozaj rejimleri ayrı tablolar halinde sunuldu.
- Kitabın son kısmında ise veteriner hekimliğinde kullanılabilecek antibiyotik çeşitlerine ilişkin mevcut müstahzarlar; etken maddeleri, farmakolojik şekilleri, hedef hayvan türleri ve ruhsat sahibi firma esas alınarak sunuldu.
Veteriner Hekimlikte Antibiyotikler (Pratik Bilgiler Rehberi) adlı Kitabımızın Birinci Baskısı 2014 yılında ve İkinci Baskısı da 2017 yılında yapıldı. Pratik anlamda önemli bilgiler içermesiyle birlikte Meslektaşlarımızda ve Öğrencilerimizde yoğun bir ilgi oluştu. Bu şekliyle tamamlanan Birinci Baskının ardından Kitabın 3. Baskısı hazırlandı. İçerik olarak mevcut bilgiler kontrol edildi ve gerekli düzeltmeler ve güncellemeler yapıldı.