Erbayram “Hindi’yi Yılbaşı Suçlusu Olmaktan Çıkardık”
Türkiye Hindi eti üretiminin ileri gelen firmalarından Bolca Hindi’nin Genel Koordinatörü M.Şerafettin Erbayram, Bolca Hindi markasının nereden nereye geldiğini anlattı.
1980 yılında karma yem üretimi ile sektöre başlangıç yaptığını söyleyen Şerafettin Erbayram; “90’lı yılların başında kanatlı üretimi skalasında Türkiye’de tabaklı hindi eti üretimi olmadığını gördüm. Hindi sadece yılbaşı için yetiştiriliyor ve bütün olarak satılıyordu. 1995 yılında Bolu’da, ilk kez beyaz tüylü Kaliforniya cinsi hindinin sözleşmeli çiftçi modeliyle yetiştirilmesini sağlayarak modern üretim tesislerinden Türk mutfağına sokmayı başardık. O yıllarda sloganımız “Hindiyi yılbaşı suçlusu olmaktan kurtaralım” dı. Biz bu bağlamda hindi eti tüketimini yılın 12 ayına yaymayı başardık” ifadelerine yer verdi.
HİNDİ ETİ ÇOK SAĞLIKLI VE LEZZETİ KIRMIZI ETE YAKINDIR
Hindi etinin sağlık yönünden faydalarından bahseden M. Şerafettin Erbayram; “Bedensel ve zihinsel gelişimde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslemede az yağlı, düşük kolesterollü, bol proteinli ve amino asitleri dengelidir. Hazmı da kolaydır. Ayrıca içerdiği mineral ve vitaminlerle de kalp, damar, böbrek ve gözlerin dostudur. Ekonomiktir ve Türk mutfak kültürüne çok uygundur. Bu avantajlarının şarküteri sanayinin en lezzetli ürünleri, fümeler, jambonlar için hindi eti rakipsizdir. Hindi etinin diğer etlere nazaran daha sağlıklı ve üstün besi değerlerine sahiptir. Ayrıca kırmızı et açığını kapatmak için alternatif üretim koludur. Bu etkenler hindi eti üretimine yönelmemize sebep oldu” dedi.
Yıllık üretim kapasitemiz 35 bin ton
Bolca Hindi tesisleri hakkında da bilgi veren Erbayram; “Bolca hindinin devamlı artan kapasiteyle beraber, 2006 yılında ortalama 1.200 adet / saat kesim yapabilme kapasitesine sahip, AB normlarında, Avrupa’nın dahi henüz kullanmaya başlamadığı teknoloji ile donatılmış yeni kesimhanesinde üretimine devam etmektedir. Bizim yıllık üretim kapasitemiz 35.000 ton civarındadır.
Pazarda 50 çeşit ürünümüz yer almaktadır.
Ürün gamımızda özellikle Hindi Şnitzel, Hindi Külbastı ve Hindi Döner gibi ürünler tüketicinin beğenisini kazanmış durumda. Yine yılbaşı için Özel olarak, 4 – 6 Kg Medium hindilerimiz ve özel yılbaşı paketinden oluşan çeşitlerimizi de piyasaya sürmüş durumdayız” cümlelerini kullandı. Kümeslerin sağlık kontrolleri bizim tarafımızdan sağlanmaktadır 270 personel çalıştırdıklarını ve bunun yanında 125 adet sözleşmeli üretici ile üretim yaptıklarını söyleyen Erbayram; “Biz sözleşmeli üreticilerimize, civciv ve yemi göndermekteyiz. Ayrıca kümesler tüm üretim periyodu boyunca veteriner hekimlerimiz tarafından sürekli kontrol edilerek gerekli hijyen ve sağlık kontrolleri de bizim tarafımızdan sağlanmaktadır. Üreticilerimiz kümesine kaç tane hayvan koyulacağını ve bu kadar hayvandan dönem sonunda ne kadar para kazabileceğini bilmenin vermiş olduğu rahatlıkla çalışmaktadır” dedi Bilindiği gibi Türkiye’deki kanatlı etinin % 25-30’u Bolu’da üretilmektedir. Bolu halkının yaklaşık olarak % 40’lık bölümünün de bu sektörden gelirini sağladığı yetkililerce telaffuz edilmektedir. Biz de çalışanlarımız, sözleşmeli üreticilerimiz ve taşeron olarak bize destek sağlayan firmalarla Bolu ekonomisine katkıda bulunmaktayız” dedi. Türkiye’nin Hindi markası olmaya devam edeceğiz Bolca Hindi’nin ülkemizde üretilen hindi etinin toplamının % 30’unu ürettiğini ve pazarın % 30’una hakim olduğunu belirten Erbayram; “Bolca Hindi’nin İlerleyen yıllarda da Türkiye’nin Hindi markası olmaya devam edeceğini söyledi.
2012 YILBAŞISI İÇİN ÜRETİMİ ARTTIRDIK
Bolca Hindi’de yılbaşı nedeniyle üretim yüzde 30 arttırarak 200 bin hindi kesilecek.
Yılbaşı nedeniyle artan siparişleri karşılamak için üretimi arttıran Bolca Hindi, Dünya’nın dört bir yanına hindi gönderiyor. Bolca Hindi İşletme Müdürü Sacit Demirer, yılbaşı nedeniyle kapasitlerini yüzde 30 arttırdıklarını ifade ederek, Yılbaşı nedeniyle artan bir fiyat söz konusu. Fakat bu sene geçtiğimiz yıllardan farklı olarak biz yüzde 30 kapasitemizi arttırdık. Yılbaşı dönemi için 180 bin ile 200 adet arasında bir hindi kesimi planlamış bulunmaktayız. Yalnız bu dönemleri biz sadece geçici dönem olarak görüyoruz”Sacit Demirer, “Hindi’nin 365 tüketilebilen bir ürün olduğunu herkesin kabul ettiği bir süreci görmek istiyoruz. Bu amaçla Türk mutfağında çok değişik alternatiflerle kullanılabilecek bir ürün olduğu için yılbaşını bir tanıtım bir heyecan dönemi olarak görüyoruz” diye konuştu.