Esansiyel Yağların Broiler Bağırsak Sağlığına Etkisi


Esansiyel Yağların Broiler Bağırsak Sağlığına Etkisi(*)

Çeviri: Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
drk.demirozu@yahoo.com.tr

Antibiyotiklere uygun alternatifler bulma arayışıyla, esansiyel (uçucu) bitki yağları uygun alternatifler olabilir. Yemde Aureomycin yerine bitki esansiyel yağlarının bir kombinasyon ilavesinin piliçlerin üretim performansı ve gastrointestinal sağlığı üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu üzerine çalışılmıştır.

Koruyucu dozlarda antibiyotikler, hayvan performansını artırmak için kümes hayvanı diyetleri dahil olmak üzere hayvan diyetlerinde kullanılmıştır. Bununla birlikte, sürekli kullanım, midebağırsak sağlığının bozulması gibi olumsuz etkilere ve insan sağlığına da potansiyel bir tehdit olan antimikrobiyal direncin artmasına neden olmuştur. Bu yüzden birçok ülkede yoğun kullanımın yasaklanmıştır. O zamandan beri, uygun alternatif takviyeleri için araştırmalar sürdürülmektedir.

Esansiyel yağlar

Bitkisel Esansiyel yağlar

Broiler üretiminde uygulanan antibiyotiklere alternatifler arasında bitkisel esansiyel yağlar, probiyotikler ve antimikrobiyal peptidler bulunmaktadır. Oligosakkaritler, polifenoller ve saponinler gibi antimikrobiyal, antioksidan ve antienflamatuar aktiviteler ifade eden biyoaktif içerikli bitkisel esansiyel yağlar iyi alternatifler olarak kabul edilir. Gastrointestinal sağlık ve hayvan büyümesi gastrointestinal bakteriler katkıda bulunur. Bu nedenle alternatif ürünlerin bağırsak bakterileriyle etkileşimi bağırsak morfolojisini, besin emilimini ve konağın bağışıklık tepkilerini etkiler.

Okaliptüs yağı ve carvacrol kombinasyonu

Okaliptüs yağı ve carvacrol, etlik piliç üretiminde kullanılan bitkisel yağlardır ve nekrotik enterititise olumlu etkileri bulunmaktadır. Cinnamyl aldehit ve capsaicin ile yapılan çalışmalar antiinflamatuar etkiler göstermiştir. Bu uçucu yağların bir kombinasyonunun broiler üretimi üzerindeki etkileri araştırılmamıştır.

Her biri 720 erkek boiler civciv, kontrol, Aureomisin ilaveli yem ve kombine bitkisel yağları verilen üç grup halinde 42 günlük bir çalışma sürdürülmüştür. Büyüme performansları, karkas performansları, bağırsak sağlığı ve sekal mikrobiyota araştırılmış. FCR, yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı, fire oranı ve karkas performansı açısından önemli bir fark bulunmamıştır.

DİĞER HABERLER
'Çocuk çobanlar' hayalleri için ders çalışıyor

Sekal mikrobiyotaya etkisi

Bağırsak sağlığı, sekal mikrobiyota sonuçları, bakteri çeşitliliğinin ve bazı temsili probiyotik bakterilerin, bitkisel esansiyel yağları karışımı verilen grupta önemli ölçüde arttığını göstermiştir. Bu takviye, kontrol veya antibiyotik tedavileri ile karşılaştırıldığında bağırsak duvar kalınlığı, villus yükseklikleri, kript derinlikleri ve villus yükseklikleri / kript derinliklerinin oranı üzerinde önemli etkiler yapmadı. Esansiyel yağların kombinasyonu, bağırsak bakteri çeşitliliğini ve probiyotik bakterileri teşvik ederek bağırsak sağlığını geliştirmiştir. Bundan hareketle çalışmacılar esansiyel yağ kombinasyonunun antibiyotiklere alternatif bir ürün olarak uygulanabileceğini belirtmişlerdir.

(*):Fuguang Xue, Lei Shi, Yunlei Li, Aixin Ni, Hui Ma, Yanyan Sun, and Jilan Chen, Poultry Science,https://www.poultryworld.net/Specials/Articles/2020/12/Essential-oils-benefit  (çeviri).

Önerilen Kaynaklar

1.Demirözü, K. (2004) : Probiyotikler ve Yeni Bir Konsept. Topkim Teknik Bülten, THS.04.07/08KD, İstanbul. 

  1. Demirözü,K., Yargeldi,K., Karaoğlan, Ö.(2004 ):Bir Fitobiyotik Olan Bıomın® PEP 1000’nin Broilerlerde Etkinliğinin Denenmesi. PEP Teknik Kitapcığı ,21-28 ve Doğal Seçenekler Seminerleri, Bolu-Bandırma.
  2. Demirözü, K.(2005): Broiler Piliçlerde Kimi Barsak Sorunları. Topkim Teknik Bülten, THS 05.09/10KD.
  3. Demirözü, K.(2005): Çağdaş Hayvan Üretiminde Bilinçli Beslenmede Doğal Alternatifler. Çiftlik Dergisi Röpotaj.
  4. Demirözü, K.(2010):Probiyotikler ve Yeni Konseptler. Çiftlik Dergisi; Şubat-2010,312(38-40) 
  5. Demirözü, K.(2010): Bilinçli Beslenmede Doğal Destek Ürünler. Çiftlik Dergisi 311,58-63 
  6. Demirözü, K.(2011): Broiler Piliçlerde Kimi Bağırsak Sorunları I, Çiftlik Dergisi Mart -2010 313 (52-53) 
  7. Demirözü, K.(2011): Broiler Piliçlerde Kimi Bağırsak Sorunları II, Çiftlik Dergisi Nisan- 2011,326 (38-39). 
  8. Demirözü, K.(2015): Bağırsak Sağlığı İçin Hayvansal Katkılar-Çeviri- https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=77519 07.07.2015 tarihinde  ve Çiftlik Dergisi 2015 (377) 30-31 yayınlandı.
  9. Demirözü, K.(2016): Pre ve Probiyotikler Hakkındaki Gerçekler (Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=88538 27.03.2016 tarihinde yayınlandı.
  10. Demirözü, K.(2017):  Kanatlılarda Probiyotiğin Yararları (Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=114135, 24.04.2017 yayınlandı.
  11. Demirözü, K. (2016): Antibiyotiklere Alternatif Arayış(Çeviri),  www.ciftlikdergisi.com.tr/antibiyotiklere-alternatif-arnayisi.html  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=103631 , 07.11.2016 yayınlandı.
  12. Demirözü,K.(2018): Bağırsak Sağlığında Fırsatlar Ve Sorunlar (Çeviri). 17.09.2018 tarihinde yayınlandı.  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=129495
  13. Demirözü,K.(2017): Kanatlı Bağırsak Sağlığına Mikotoksinlerin Etkisi https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=110823, 27.02.2017 ve 27.05.2019 tarinde https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kanatli-bagirsak-sagligina-mikotoksinlerin-etkisi-2.html  yayınlandı.
  14. Demirözü, K.(2019): Orta Zincirli Yağ Asitleri Ve Antimikrobiyal Dirençle Mücadele(Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/orta-zincirli-yag-asitleri-ve-antimikrobiyal-direncle-mucadele.html, 02.12.2019 tarihinde yayınlandı. 
  15. Demirözü, K. (2018):Bütirat Broilerlerde Nekrotik Enteritisi Hafifletir (Çeviri).   https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=124912 14.01.2018 yayınlandı.
  16. Demirözü, K. (2018) : Antibiyotiklerin Azaltılması: Bir Vaka Çalışması (Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=125485  12.02.2018 günü yayınlanmıştır.
  17. Demirözü, K. (2017) : Üreticilerin Antibiyotik Kısıtlamasına Yanıt Olarak Yeni Stratejileri Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=109360  03.02.2017 yayınlandı. 
  18. Demirözü, K. (2019) : Öbiyotikler Ve Yeni Bir Bağırsak Sağlığı Paradigması Gereksinimi-Çeviri- https://www.ciftlikdergisi.com.tr/obiyotikler-ve-yeni-bir-bagirsak-sagligi-paradigmasi-gereksinimi.html 05.10.2019 yayınlandı.
  19. Demirözü, K. (2018) : Antibiyotıksiz Üretimde Bağırsak Sağlığının Önemi –Çeviri-https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=125981, 13.03.2018 yayınlandı.
  20. Demirözü, K.(2017): Tavuk Bağırsak Sağlığının Korunması-Çeviri- https://www.ciftlikdergisi.com.tr/tavuk-bagirsak-sagliginin-korunmasi.html,   26.03.2017 yayınlandı Demirözü, K.(2019): Bağırsak Sağlığında Butirat Kullanımı. :  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=131918 21.03.2019 tarihinde yayaınlandı. 
  21. Demirözü, K.(2019): Kanatlılarda Bağırsak Sağlığı: Bütünsel Bir Yaklaşım(çeviri) 26.04.2019 tarihinde. https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kanatlilarda-bagirsak-sagligi-butunsel-bir-yaklasim.html   yayınlandı
  22. Demirözü, K.(2019): Antibiyotik Büyütme Faktörüne(ABF) Alternatif Bakır Kil Değişimi (Ceviri)https://www.ciftlikdergisi.com.tr/antibiyotik-buyutme-faktorune-abf-alternatif-bakir-kil-degisimi.html  19.08.2019 yayınlandı.
  23. Demirözü, K.(2020): Bitkilerle Barsak Sağlığı: Kanatlılar İçin Umut Verici Görünmekte(Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/bitkilerle-barsak-sagligi-kanatlilar-icin-umut-verici-gorunmekte/  09.03.2020 yayınlandı.
  24. Demirözü, K.(2020): Kanatlılarda Bağırsak Sağlığı Nasıl Korunur? https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kanatlilarda-bagirsak-sagligi-nasil-korunur/   26.07.20020 tarihinde yayınlandı (Özetlenerek çeviri).
  25. Demirözü, K.(2020): Bağırsak Sağlığı Nasıl Ölçülebilir ? https://www.ciftlikdergisi.com.tr/bagirsak-sagligi-olculebilir-mi/   24.10.2020 yayınlandı.
  26. Demirözü,K.(2020): Kanatlılarda Bağırsak Sağlığının Önemi https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kanatlilarda-bagirsak-sagliginin-onemi/ 24.08.2020 tarihinde yayınlandı. 
  27. Demirözü, K.(2022): Bağırsak Sağlığı: Kanatlı Üretiminde Antibiyotik Kullanımının Azaltılması. Emily Marshall, Gut health: Reducing antibiotic use in poultry production https://www.poultryworld.net › Health › Articles › Gut-he.. ,(özetlenerek çeviri). 21.04.2022 tarihinde Bağırsak Sağlığı: Kanatlı Üretiminde Antibiyotik Kullanımının Azaltılması – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr) yayınlandı. 
  28. Demirözü, K.(2022): AGF’süz Beslenen Broilerlerde Deri Pigmentasyonunun İyileştirilmesi(Özetlenerek Çeviri) Yvonne van der Horst https://www.poultryworld.net/Nutrition/Articles/2020/11/Improving-yellow- AGF’süz Beslenen Broilerlerde Deri Pigmentasyonunun İyileştirilmesi – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr) 03.10.2022 tarihinde yayınlandı.
  29. Demirözü, K. (2021): Bağırsak Sağlığı: Kanatlı Yetiştirmede Antibiyotik Kullanımının Azaltılması. Emily Marshall, Gut health: Reducingantibioticuse in poultry production https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2020/2/Gut-health-Reducing-antibi Bağırsak Sağlığı: Kanatlı Yetiştirmede Antibiyotik Kullanımının Azaltılması – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr)  22.01.2021 tarihinde yayınlandı. . 
  30. Demirözü, K. (2017) : Kümes Hayvanlarınının Mikrobial Popülasyonu Arttırma-Çeviri- Todd R. Callaway, Enhancing the microbial population within poultry(özetlenerek çeviri). http://www.worldpoultry.net/Health/Articles/2016/10/Enhancing-the-microbial-population-within-poultry-2 (Özetlenerek çeviri) 24.09.2020 yayınlandı, https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kumes-hayvanlarinin-mikrobiyal-populasyonunu-arttirma/
  31. Demirözü, K. (2023): Doğal Fitobiyotiklerle Kümes Hayvanlarında İshal Kontrolü İçin Stratejiler  Albert Nakielski (2021): Strategies for diarrhoea control in poultry with natural phytobiotics, İnternational Poultry Production, 29(2) 7-9 (Çeviri). Doğal Fitobiyotiklerle Kümes Hayvanlarında İshal Kontrolü İçin Stratejiler – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr) 08.03.2023 yayınlandı.
DİĞER HABERLER
"Farkındalık Arttırma Çalıştayı" Ankara'da başladı

Haber Tarihi: 13 Mayıs 2024. 22:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x