Eski Tas,Eski Hamam..H.Yalçın KÖKSAL Uzman Veteriner Hekim
H.Yalçın KÖKSAL
Uzman Veteriner Hekim
Veteriner Hekimler Derneği
Genel Sekreteri
Yıllardır sakıncalarını dile getiriyoruz, ilgilileri uyarıyoruz. Bir kez daha uyarıcı görevimizi yerine getirerek diyoruz ki ;
Yapmayın etmeyin bu yol ,yol değil.Bu şekilde ülke hayvancılığını kalkındıramazsınız.Bırakın Canlı Hayvan ve Et İthalatını. Dışarıya ödediğiniz milyonlarca dolarları, bizim yetiştiricilerimize kanalize edin ve onları teşvik edin.
Eski adı Et ve Balık Kurumu yeni adıyla Et ve Süt Kurumu’nun Bosna Hersek Cumhuriyeti menşeli sığır eti ithalatının tarifeli kontenjanını 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzattığı ile ilgili karar Resmi Gazete de yayınlanmış. Yani şimdilik 15 000 ton olarak belirlenen, ama eminim ki önümüzdeki süreçte ihtiyaç hasıl olduğu gerekçesi ile bu miktarın üstünde ithalat izini çıkacağından şüphem olmamasına rağmen, diyelim ki yanıldım ve bu miktar 15 000 ton olarak kaldı. Bosna Hersek Cumhuriyeti bu sığır etlerini bedavamı veriyor. Yıllarca yurt dışına ödediğimiz dolarlar ülke hayvancılığı ve yetiştiricilere ne yarar sağladı ? (Tabii ki vurgulanması gereken en önemli ve acı gerçek biz niye Bosna Hersek veya bir başka ülkeden ithalat yapma zorunda kalıyoruz? )
Tüm bu dışa ödenen kaynakları kendi ülkemizdeki yetiştiricilerimize aktarıp hayvancılığımızı ayağa kaldırmak ve bu sayede gerçek yetiştiricilerimizi üretime teşvik etmek ve de bu sayede çaresiz yetiştiricilerin mevcut yaşam koşul ve yerlerini terk ederek büyük kentlere göçlerini önleyemezmiydik?
Hayvancılık sektörüne bu güne kadar aktarılan kredi miktarı azımsanmayacak bir düzeyde olmasına rağmen, bu kredilerin gerçek yetiştiricilere ulaşıp ulaşamadığı veya üretim potansiyeli açısından getirilerinin yeterli olup olmadığı konusunda kuşku duymaktayım.
Oysa gerçek yetiştirici olmayan ancak teminat verebilme imkanı vs. olan büyük sanayiciler gibi sadece ucuz krediyi cazip bulan kuruluşlar (ki onların pek çoğu geri ödemenin daha ilk taksiti geldiğinde ellerindeki damızlık amaçlı ithal edilen hayvanları kasaplık olarak verme ve işletmelerini satılığa çıkartma noktasına gelmişlerdir) yerine bu krediler gerçek yetiştirici olan ve küçük küçük işletmeler halinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan kesimlere akatarılsaydı bu işletmelerin birlikte hareket etmeleri yani, kooperatifleşerek bir güç haline gelmeleri sağlanırdı.
Yetiştiricilerin örgütlü hale getirilmesi ve eğitim eksikliklerinin giderilmesi sureti ile, ülke koşullarına uygun damızlık ediniminden yetiştirme, besleme, pazarlama ve koruyucu sağlık bilgileri ile donanımlı bir hale gelmiş yetiştirici potansiyeli kazanmak amacı ile desteklenmelerini programlamayı amaç edinerek yapılacak çalışmalar hiç şüphe yok ki hayvancılık sektörünün kısa bir süre içerisinde gelişmesini ve bu sayede özendirici olmasını sağlayacaktır.
Yani özetle, taşıma suyu ile değirmen döndürmek yerine, yurt dışına aktarılan kaynakların yurt içinde akılcı kanalize edilmesinin ülke hayvancılığı,ülke yetiştiricileri ve ülke ekonomisi açısından büyük getirisi olacağı kanaatimle ve uyarılarımızın dikkate alınması dileklerimle.