Et İthal Eden Türkiye Suudilere 6 Milyon Canlı Hayvan Satacak


Kırmızı ette ortaya çıkan olumsuzluklara çare olarak görülen ithalat sonunda Suudilere 6 milyon hayvansatılacağı açıklandı.

 

Bu konu ile ilgili olarak Suudi Arabistan Hayvancılık Dairesi’nden bir heyet İzmir’de toplantılar yaptı.   Heyet daha sonra , kesilmek üzere Suudi Arabistan’a ihraç edilecek küçük ve büyükbaş hayvanların yetiştirildikleri çiftlikleri gezerek yerinde incelemelerde bulundu.

 

Çiftliklerin yanı sıra özel veteriner klinikleri ile kamu laboratuvarlarını da gezen heyet, daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

 

Toplantıda iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek adına neler yapılabileceği üzerine konuşulurken, canlı hayvan ihracatının en kısa sürede başlatılması temennisinde bulunuldu.

 

Suudi heyete ziyaretleri sırasında Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Hayvan ve Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Bayram Sertkaya, İl Müdürü Ahmet Güldal, İl Müdür Yardımcısı Selami Turan ile Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ali Erkul eşlik etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son 10 yılda hayvan varlığını yüzde 27 arttıran Türkiye’nin Suudi Arabistan’a canlı hayvan satmaya hazırlandığını bildirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahad Bin Abdulrahman arasında yapılan mutabakat sonrası Türkiye’de inceleme yapan Suudi Arabistan heyetinin gezdikleri tesislere yönelik olumlu görüş bildirdikleri ifade edildi.

DİĞER HABERLER
Tarım ve Hayvancılık Ürünlerine Gümrük Kolaylığı

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Türk hayvancılığında yeni dönemin başladığı belirtilerek bu kapsamda Suudi Arabistan’a canlı hayvan ihraç edileceği ifade edildi.

 

Açıklamada,  Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahad Bin Abdulrahman Bin Süleyman Belgünaim ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in İstanbul’da görüşme yaptıkları hatırlatılarak, bu görüşme sonrasında Türkiye’ye 4 kişilik Suudi heyetinin geldiği belirtildi.

 

Heyet, Ankara, Konya, Gaziantep, Mersin, Adana, Hatay-İskenderun ve İzmir’deki yetiştirme çiftliklerinde incelemelerde bulunurken, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve korunma yöntemleri hakkında bilgi aldı. Aynı zamanda laboratuvarları da inceleyen heyetin gezdikleri tesislere yönelik olumlu görüş bildirdikleri söylendi.

 

Bakanlık açıklamasında hayvancılığın stratejik öneme sahip bir sektör olarak görüldüğü vurgulanırken, şu bilgiler verildi: “Türkiye, hayvancılığa son 10 yılda yapılan yatırımların meyvesini toplamaya başladı. 10 yıl önce Türkiye’de 9 milyon 924 bin olan büyükbaş hayvan sayısı yüzde 27’lik artışla 12 milyon 500 bine yükselirken, küçükbaş hayvan sayısı 32 milyon 310 bine yükseldi. Bu yükselişe bağlı olarak Türkiye’nin toplam et üretimi de yüzde 85’lik bir artışla 420 bin tondan 777 bin tona çıktı. Hayvancılığın tarımsal desteklemelerdeki payını yüzde 4’den yüzde 26’ya çıkaran Bakanlık, 2011 yılında hayvancılığa 1.72 milyar lira destekleme ödemesi yaptı. Yine yapılan ıslah çalışmalarıyla hayvancılıkta verimlilik 2002 yılına göre sütte yüzde 69, ette ise yüzde 37 oranında arttı”

DİĞER HABERLER
İşsiz genç solucan gübresi üretim tesisi kurdu

 

KATAR’A İHRACAT BAŞLADI, IRAK VE DİĞERLERİ YOLDA

 

Türkiye et fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle 2010 yılında et ithaline başlamıştı. Aradan geçen dönemde Türkiye’nin bu ithalat için ödediği rakam 3 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde 600 bin büyükbaş kasaplık canlı hayvan ile 2.5 milyon civarında küçükbaş canlı hayvan ve yaklaşık 150 bin ton kırmızı et ithal edildi.

 

Son dönemde ithalatın hızı azalırken, stoklardaki et miktarının ve canlı hayvan sayısının artması üreticileri ihracata yönlendirmeye başladı. Özel sektör şu anda Katar’a ihracat yaparken, bakanlık yetkilileri Irak’tan 2 bin damızlık hayvan talebi geldiği bilgisini verdi. Ayrıca  Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Tunus ve Cezayir’le de anlaşma aşamasına gelmiş bulunuyor.

 

 

Beyaz et ihracatı devam 

 

Öte yandan 2011 yılı Ocak ayında Suudi Arabistan’dan benzer amaçla gelen bir heyet beyaz et tesislerinde inceleme yapmıştı. Türkiye’deki 9 entegre tesise yönelik yapılan incelemede genel işleyiş konusunda olumlu görüş bildirilirken, Türkiye’den özellikle helal kesim konusunda bazı mevzuat düzenlemeleri talep edilmişti. Bu doğrultuda da TSE Suudi Arabistan’ın dikkate aldığı helal sertifikası veren kuruluşlarla anlaşma yoluna gitmişti.

Türkiye geçen yıl Suudi Arabistan’a, tavuk eti, hindi ve işlenmiş ürünler dahil olmak üzere 3 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdi.

DİĞER HABERLER
Aç kalınca gündüz ortaya çıktılar

Haber Tarihi: 18 Ocak 2013. 12:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Bakınız elalem ne talep ediyor? “2 bin damızlık hayvan talebi”. Biz ne yaptık? 600 bin büyükbaş kasaplık canlı hayvan ile 2.5 milyon civarında küçükbaş canlı hayvan ve yaklaşık 150 bin ton kırmızı et ithal edildi. Yabi 600 bin büyükbaş hayvan da kesilmiş olarak geldi. 1,200,000, Bir milyon ikiyüzbin hayvan aldık. Toplam 3 milyar dolar ödedik. “son 10 yılda hayvan varlığını yüzde 27 arttıran Türkiye’nin ” ile başlayan masalsı dinletinin bir yerinde bir sıkıntı olduğu gözünüze çarpmıyor mu? “Türkiye’nin toplam et üretimi de yüzde 85’lik bir artışla 420 bin tondan 777 bin tona ” çıkmış. Vallahi pes. Bakınız ipte cambaz var.… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x