Et İthalatına Veteriner Hekim Tepkisi


Uzun süredir et ithalatına karşı çıkarak tepki gösteren Veteriner Hekimlerin Sivil Toplam Örgütleri meydanlara indiler.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Kızılay’da toplanarak tepkilerini göstediler. Veterinerler adına basın açıklaması yapanAnkara Veterinerler Odası Başkanı  Ümit Duman, ülke hayvancılığına son yıllarda şiddeti giderek artan bir darbe yapıldığını savunarak, “2010 yılında can çekişen hayvancılığın başının kesildiğini” söyledi.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası,
et ithalatını protesto için bir eylem yaptı.

Kızılay Sakarya Caddesi’nde toplanan veterinerler adına Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ümit Duman bir basın açıklaması yaptı. Duman, ülke hayvancılığına son yıllarda şiddeti giderek artan bir darbe yapıldığını savunarak, “2010 yılında can çekişen hayvancılığın başının kesildiğini” söyledi.

Büyükbaş hayvan varlığının 25 milyondan 10 milyona, 45 milyon küçükbaş hayvan varlığının ise 20 milyona düştüğünü kaydeden Duman, hükümetlerin gerekli tedbirler almamaları nedeniyle gelinen noktada kurbanlık hayvanları bile yurtdışından ithal edilir hale gelindiğini vurguladı.

Uluslararası kuruluşların talepleri doğrultusunda oluşturulan politikaların ülke hayvancılığını donuk karkas ithalatına kadar getirdiğini savunan Duman, ülkenin hala ithal ve kaçak hayvanlardan bulaşan pek çok hastalıklarla mücadele etmeye çalıştığını söyledi. Donuk karkaslarla gelmesi olası hastalıklarla da ülkenin gıda güvenliğinin daha riskli bir hal oluşturduğunu kaydeden Duman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz veteriner hekimler olarak aynı zamanda tüm yetiştiricilerimizin yanında olmaya ve onların haklı mücadelelerinde de destek olmaya devam edeceğiz.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker Dünya Gıda Günü Toplantısına Katıldı

1930’lu yıllarda ülkemizin geleceğini çizen yüce önderimiz Atatürk’ün ‘milli ekonomimizin temeli tarımdır, hayvancılıktır’ sözünü daim hatırlatmaya da devam edeceğiz.”

Et ithalatında “deli dana” endişesi!

Veterinerleri endişelendiren “Karkas et” ithalatı…

Önlüklerini giyip başkent sokaklarına çıkan veteriner hekimler, et ithalatına ‘hayır’ dedi. Çünkü bu konuda şüpheleri var.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ümit Duran, deli dana başta olmak üzere yurtdışında bilinmeyen birçok hastalık olduğunu söyledi. “90’lı yıllarda yapılan ithalatta bunlar ülkemize girdi” diyen Duran, “Şu anda da ülkemize girecektir” diye konuştu. Bu konuda özellikle de kontrollerdeki güvensizliklere dikkat çekiyorlar.

Veteriner Hekim Halil Duman, gelecek Karkas etin analizlerinin ne derece yapılacağını bilmediğini söyledi.

Duman, “Görevlendirdiğiniz veterinerlerin ücretini tüccar ödüyor. Tüccar ne yapacak? Veteriner orada tek başına istediği Karkas’a mühür vurdurur, getirir. Nereden bileceksiniz” diye konuştu.

Et ithalatının hayvancılığı da tamamen bitireceğinin altını çizen veterinerler, bunun önüne geçmek için çözüm önerilerini sıraladılar.

** Türkiye’nin yapması gereken ulusal bir hayvancılık politikası oluşturmak ve bunu kararlı bir şekilde sürdürmek.

** Politikaların şekillenmesi çiftçi üretici kooperatifleri, birlikler, odalar ile tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile yapılmalı. Uygulama tabana yayılmalıdır.

 ANKARA BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI  

 SON DARBE !

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIĞIN BAŞI KESİLDİ

 Değerli Basın Mensupları,

 Bir zamanlar tarım ve hayvancılık ülkesi olarak anılan ülkemizin geldiğimiz noktada insan beslenmesi açısından vazgeçilemez olan hayvansal proteinin en önemli kaynağında dışa bağımlı hale getirildiğini görmekteyiz..Kırmızı etin ülkemizde en önemli kaynağı olan besi sığırcılığı özellikle 2007 yılında süt sektöründe yaşanan ve önlenmeyen, önlem alınmayan krizleri sonucunda bitme noktasına getirilmiştir. Ülkemiz hayvancılığına son yıllarda şiddeti giderek artan bir darbe yapılmaktadır. Bunun sonucunda da nihayet 2010 yılında can çekişen hayvancılığımızın başı da kesilmiş oldu.

DİĞER HABERLER
Yerli Tohumun Gücü Dünyaya Meydan Okuyor…

Artan ve daha da artması istenen ülke nüfusumuz geçtiğimiz 20 yıl içerisinde yaklaşık %30 artmasına rağmen aynı süre içerisinde büyükbaş hayvan varlığımız 25 milyondan  10 milyona, 45 milyon küçükbaş hayvan varlığı ise 20 milyona düşmüştür.İktidara gelen hükümetler gerekli tedbirleri almadı,uygulanan dışa bağımlı, öngörüsüz ve sandık hedefli politikalar sonucu geldiğimiz noktada kurbanlık hayvanları bile yurtdışından ithal eder hale gelmiş bulunuyoruz.Hayvancılığımız maalesef küresel politikalara alet edilmiştir. Bu siyasi oyunlardan birisi de 1984 yılında ülkemiz hayvancılığı için oldukça önemli olan resmi veteriner teşkilatın kapatılmasıdır.Bu olay hayvancılığımızın gerilemeye başlamasına miad olmuştur.Akılcı ve uzun vadeli bir hayvancılık politikası oluşturulmaması, meraların iskana açılması, üretici açısından oldukça önemli olan Yem Sanayii ,Süt Endüstrisi Kurumu, Et Balık Kurumunun kapatılması, tekrar açıldıktan sonra gerçek görevini yapmaması ve bundan kaynaklanan sıkıntıların çözülmemesi, yem,mazot,işçilik gibi girdi maliyetlerinin yüksekliği ile üreticinin sanayi karşısında tek başına bırakılması, desteklemelerin geç ödenmesi,yapılan desteklerin gerçek çiftçilere gitmemesi ve ülke çıkarları değil uluslar arası kuruluşların talepleri doğrultusunda oluşturulmuş politikalar ülke hayvancılığımızı maalesef bugün donuk karkas ithalatına kadar getirmiştir. Bütün bunlara ek olarak ülkemiz hala ithal ve kaçak hayvanlardan bulaşan pek çok hastalıkla da mücadele etmeye çalışmaktadır. Donuk karkaslarla gelmesi olası hastalıklarla da ülkemizde gıda güvenliği daha riskli bir hal alabilecektir. Türkiye’nin yapması gereken şey ulusal anlamda bir hayvancılık politikası oluşturmak ve bunu kararlı bir şekilde sürdürmektir. Şimdiye kadar hükümetler en tepede bir politika oluşturmuş ve bunu tüm toplum kesimlerine benimsetmeye çalışmışlardır. Ancak bu politikalar hiçbir zaman tutmamıştır. Çünkü gerekli halk desteğinden yoksun her şey yıkılmaya mahkûmdur. Politikaların şekillenmesi çiftçi-üretici kooperatifleri, birlikleri, odalar ve tarım ve hayvancılıkla ilgili bütün demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla yapılmalı ve uygulama tabana yayılmalıdır.

DİĞER HABERLER
Türk üreticinin Yunan yoğurduna ABD ordusundan ambargo

 Biz veteriner hekimler olarak aynı zaman da tüm yetiştiricilerimizin yanında olmaya ve onlara haklı mücadelelerinde de destek olmaya devam edeceğiz.

 1930’lu yıllarda ülkemizin geleceğini çizen yüce önderimiz Atatürk’ün “Milli ekonomimizin temeli tarımdır,hayvancılıktır” sözünü her daim hatırlatmaya da devam edeceğiz.

 ÜMİT DUMAN

ANKARA BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI YÖNETİM KURULU ADINA


Haber Tarihi: 10 Ekim 2010. 17:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x